DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Latvijas Kara muzejs saņems ārkārtīgi vērtīgu dāvinājumu – zemūdenes “Ronis” komandiera Hugo Legzdiņa personīgās lietas – kopskaitā 141 vēstures liecības

Kā īpaši vērtīgas muzejam dāvātās lietas jāmin:  Latvijas, Francijas un Zviedrijas augstākos valsts apbalvojums, kā arī citas personīgās mantas - Jūras kara flotes virsnieka formas tērpa žaketi, dokumentus, fotogrāfiju kolekciju un citas unikālas liecības par pazīstamā Latvijas Kara flotes komandkapteiņa dienesta gaitām.

Latvijas Kara muzejs izsaka visdziļāko pateicību komandkapteiņa Hugo Legzdiņa dēlam Kārlim Legzdiņam par šo nenovērtējamo dāvinājumu.

Pasākuma klāt būs Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Māris Polencs un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) bijušais komandieris, viceadmirālis Gaidis Andrejs Zeibots.

Hugo Legzdiņš (1903-2004) bija Latvijas Kara flotes komandkapteinis un zemūdenes ”Ronis” komandieris. Uz zemūdenes ”Ronis” Legzdiņš dienēja no 1926. līdz 1940. gadam, no telegrāfista kļūstot par “torpēdvirsnieku” un visbeidzot – par zemūdenes komandieri. Diemžēl jaunā jūras virsnieka karjeru pārtrauca Latvijas valsts okupācija un Kara flotes likvidācija. Padomju okupācijas gados Legzdiņš strādāja par navigācijas, jūras astronomijas un starptautisko kuģošanas noteikumu pasniedzēju Mangaļu jūrskolā.

Pateicoties savam ilgajam mūžam Legzdiņš pieredzēja ne vien Latvijas Kara flotes dibināšanu 1919. gadā un tās bojāeju 1940. gada vasarā, bet arī Latvijas Jūras spēku atjaunošanu 1991. gadā.

Hugo Legzdiņš apbalvots ar 4. un 5. šķiras Triju Zvaigžņu ordeni, 2. šķiras Zviedrijas Zobena ordeni un Francijas Goda leģiona ordeni.

“Vecās” Latvijas Kara flotes pēdējais virsnieks Hugo Legzdiņš aizgāja mūžībā 2004. gadā, 101 gadu vecumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI