DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Notiks piektā mācību nodarbība Demokrātijas akadēmijā, šoreiz fokusā - Pilsoniskā kompetence

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

30. martā, Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks Demokrātijas akadēmijas piektā mācību nodarbība, pulcējot visus Demokrātijas akadēmijas studentus - vairāk kā 200 valsts institūciju, pašvaldību, nevalstisko organizāciju pārstāvjus, kā arī aktīvos iedzīvotājus un līderus no visiem Latvijas reģioniem. Mācību diena veltīta, lai akcentētu katras personības individuālo pilsonisko kompetenci un to, kā mēs katrs varam radīt pozitīvas pārmaiņas un aicināt sekot paraugam arī citus.

Mācību dienas iesākumā tiks dots ieskats pilsoniskās kompetences jēdziena būtībā, skaidrojot tās elementus un ietekmes faktorus, kā arī, rosinot dalībniekus analizēt un saskatīt likumsakarības starp personības iezīmēm un to ietekmi uz pilsonisko aktivitāti, lai veicinātu iekļaujošu un ilgtspējīgu pilsosnikās kompetences praktizēšanu. Ko un kā darīt, lai individuāla rīcība spētu radīt pārmaiņas vietējā, reģionālā un nacionālā līmenī, savā pieredzē dalīsies pilsoniskais aktīvists no Zviedrijas.

Lai nodrošinātu padziļinātu dalībnieku izpratni, tiks sniegti praktiski un teorētiski piemēri no nacionāla līmeņa pilsonisko aktivitāšu īstenotājiem, kuri ieskicēs izaicinājumus un dos zināšanu bāzi, lai uzlabotu sistemātisku domāšanu un atbildīgu katra individuālo rīcību. Tas ir solis pilsoniskas sabiedrības un individuālās pilsoniskās kompetences veidošanai un attīstībai, kas var sākties vien pēc tam, kad iedzīvotājs sev atzinis: “Man nav vienalga!”. 

Ar priekšlasījumiem Demokrātijas akadēmijas piektajā mācību dienā uzstāsies Žaneta Ozoliņa, Latvijas Universitātes profesore, dr. paed., Pāvels Jurs, Liepājas Universitātes profesors, dr.paed., Vita Jaunzeme, Lielās talkas idejas autore, biedrības “Pēdas LV” valdes priekšsēdētāja, pētniece, Andra Blumberga, Rīgas Tehniskās universitātes profesore, dr. sc. ing., Max Valentin, pilsoniskais aktīvists no Zviedrijas, Rasma Pīpiķe, pilsoniskās līdzdalības eksperte, Ralfs Eilands, mūziķis, Eiropas Gada cilvēks Latvijā.

Iniciatīvu “Demokrātijas akadēmija” īsteno Latvijas nevalstiskās organizācijas - biedrība “Latvijas Lauku forums” sadarbībā ar Latvijas Pilsonisko aliansi, Dienvidlatgales NVO atbalsta centru, Kurzemes NVO centru, Valmieras novada fondu un Zemgales NVO centru, pateicoties Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmas “Aktīvo iedzīvotāju fonds” finansiālajam atbalstam, apvienojot organizāciju līdzšinējo pieredzi un ekspertīzi, kas gūta 20 gadu garumā NVO sektora un pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas aktivitātēs, lai aktualizētu pilsoniskas sabiedrības un līdzdalības jautājumus un to nozīmi, kā arī reaģētu uz esošajiem izaicinājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI