DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Skolēni caur dažādām aktivitātēm iepazīst Nacionālo partizānu bruņotās pretestības atceres dienas nozīmību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: IlutaJaunžeikare

2022.gadā 2.martā pirmo reizi Latvijas vēsturē tika atzīmēta Nacionālo partizānu bruņotās pretestības atceres diena. Arī šodien, 2.martā, Stompaku purva partizānu nometnē norisinājās pasākums vecāko klašu skolēniem, kur caur dažādām aktivitātēm un uzdevumiem jauniešiem tika parādīta šīs dienas nozīmība Latvijas vēsturē.

Muzejpedagoģisko programmu Vēsturi radām mēs paši” sadarbībā ar ekspozīciju “Abrenes istaba” Balvu novada 9.-12. klašu skolēniem   organizēja Viļakas muzejs, un tajā piedalījās Baltinavas un Rekavas vidusskolu jaunieši un viņu pedagogi.

Atceres dienas pasākumi turpināsies arī rīt, 3.martā, ar svinīgu ziedu nolikšanu pie pieminekļa Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem, turpinājumā Balvu Kultūras un atpūtas centrā būs Zinātniskie lasījumi, kur uzstāsies Mg.hist. Zigmārs Turčinskis “Arheoloģiskie izrakumi Stompaku nometnē 2022.gadā - jaunatklātās liecības par partizānu dzīvi Saliņu mītnēs”, Mg.hist. Inese Dreimane “Ziemeļlatgales civiliedzīvotāju atmiņas - būtiska nacionālās pretošanās kustības izpētes sastāvdaļa”, Mg.philol. Evita Zaremba-Krīgere “Broņislavs Sluckis - atmiņas un fakti”,  Mg.hist. Roberts Ķipurs “Pieminekļi Balvu novadā. Nākotnes perspektīvas”, Dr.habil.philol. Janīna Kursīte un Dr.philol. Ingus Barovskis “Latvijas Universitātes  2022.gada ekspedīcijas Balvu novadā ieguvumi”. Par muzikālo noformējumu parūpēsies vīru kopa “Vilki”.

Dienas otrajā pusē, piedaloties arī aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei, Stompaku nometnes teritorijā Balvu novada Susāju pagastā norisināsies piemiņas pasākums un jauno bunkuru iesvētīšana Stompaku nometnes vietā.

Par Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres dienu ir noteikts 2. marts, jo 1945. gadā 2. martā Viļakas (bijušā Abrenes) apriņķa Stompaku purva salās notika lielākā kauja Latvijas nacionālo partizānu kara vēsturē. Toreiz ap 350 Latgales mežabrāļu izcīnīja smagu kauju ar uzbrūkošā čekas karaspēka skaitlisko pārspēku, paliekot nesakauti un organizēti atkāpjoties, izvairījās no draudošā aplenkuma un papildu zaudējumiem.

Dabas liegums “Stompaku purvi” ir unikāla teritorija ar dabas bagātībām un kultūrvēsturisko mantojumu. Purva austrumu daļas salās 2. Pasaules kara laikā bija ierīkota partizānu apmetne, kura bija lielākā Baltijā un Ziemeļeiropā. Tajā bija 24 bunkuri un vairākas virszemes būves. Uz Nacionālo partizānu mītnēm dabas liegumā “Stompaku purvi” ved marķēta taka. Izstaigājot dabas taku, iespējams uzzināt arī par teritorijā mītošajiem putniem, dzīvniekiem un augiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI