DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. februārī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Āfrikas cūku mēra vakcīnas izstrādei izmantotais Latvijā izolētais ĀCM vīrusa celms uzrāda labus rezultātus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Valsts zinātniskais institūts “BIOR” aktīvi pārstāv Latviju VACDIVA projektā, kura mērķis ir izstrādāt efektīvu vakcīnu pret Āfrikas cūku mēri (ĀCM) un tā kalpotu arī par risinājumu mēra apkarošanai Eiropā un citās ar ĀCM skartajās valstīs.

Kā pauž institūta “BIOR” direktors Aivars Bērziņš, esam gandarīti, ka līdz šim veiktie pētījumi devuši lielu progresu. Vakcīnas izstrādes procesā viens no prototipiem tiek izmantots Latvijā iegūts vīruss no meža cūkām, kurš jau ir uzrādījis daudzsološus rezultātus zinātniskajos  eksperimentos. Kopumā vakcīnas izstrādei izstrādāti 13 ĀCM vīrusa prototipi, tai skaitā 11 no tiem ir no Latvijā izolēta ĀCM vīrusa celma.

 “Līdzšinējie pētījumi uzrādījuši ļoti labus rezultātus vakcīnas efektivitātei gan mežacūkām, gan mājas cūkām.  Darbs pie pētījumiem turpinās par vakcīnas drošību.  Nākamais solis būs pētījumi ar dzīvniekiem lauka apstākļos,” uzsver direktors A.Bērziņš.

Jau ir veikti in vivo pētījumi ar vairākiem vakcīnas kandidāta prototipiem projekta partneru laboratorijās, un daļai no tiem ir iespējams izstrādāt DIVA testu. Lai atrastu piemērotāko prototipu vakcīnas izstrādei, pētnieku grupas veic laboratoriskos pētījumus gan ar šūnu kultūrām, gan ar dzīviem dzīvniekiem. 

ĀCM ir bīstama infekcijas slimība, vīruss ir ārkārtīgi izturīgs, tāpēc šī slimība ir aktuāla gan Eiropā, gan visā pasaulē. Atšķirībā no klasiskā cūku mēra, izveidojušās antivielas dzīvniekiem imunitāti neveido un nepasargā tos no atkārtotas saslimšanas. Tāpēc vakcīnas pret ĀCM izstrādes process ir lēns un sarežģīts.

Būtiska vakcīnas izstrādes procesā ir DIVA testu izstrāde, lai diferencētu vakcinētus dzīvniekus no slimības inficētajiem dzīvniekiem. Šim nolūkam VACDIVA projekta ietvaros tiek izstrādāti gan molekulārie, gan seroloģiskie DIVA testi.

Kā pierāda pētījumi, izstrādātie testi darbojas labi un nākamais solis ir veikt to validāciju. Tuvākajā laikā plānots organizēt starplaboratoriju salīdzinošo testēšanu projektā iesaistītajās, t.sk. “BIOR” laboratorijās.

VACDIVA projekts “Vakcīna pret Āfrikas cūku mēri” tiek finansēts no Eiropas Savienības HORIZON 2020 projekta un tā kopējais finansējums ir 10 miljoni EUR. Projekta vadītājs ir profesors José Manuel Sánchez-Vizcaíno no Madrides universitātes (Complutense University of Madrid) (UCM) Veterinārmedicīnas fakultātes. Projekta konsorciju veido 21 partneris – universitātes, ĀCM References laboratorijas, zinātniskie institūti, vakcīnu un laboratoriskās diagnostikas reaģentu ražotāji, cūku audzētāju pārstāvji un starptautiskās organizācijas. Kopumā projektā pārstāvētas 13 valstis (Spānija, Itālija, Nīderlande, Čehija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Igaunija, Vācija, Portugāle, Ķīna un Kenija).

Latviju VACDIVA projektā pārstāv Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts „BIOR”. Projekts noslēdzas 2023.gada decembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI