DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. decembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme
1
1

Latvijas Pasts izdod 2022.gada pastmarku komplektu ar 25 filatēlijas izdevumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Latvijas Pasts izdevis pastmarku komplektu, kurā iekļautas visas 2022.gadā emitētās pastmarkas – kopumā 25 pastmarku izdevumi, kas sastāv no 34 pastmarkām un trim pastmarku blokiem. Starp 2022.gada filatēlijas izdevumiem ir pastmarkas no tradicionālām un populārām sērijām, kā arī īpaši oriģinālizdevumi. Jaunais 2022.gada pastmarku komplekts pieejams lielākajās Latvijas Pasta nodaļās un Latvijas Pasta e-veikalā: https://veikals.pasts.lv/.

Latvijas Pasta 2022.gada pastmarku komplektā iekļauti kopumā 25 pastmarku izdevumi, ko veido 34 pastmarkas un trīs pastmarku bloki, to kopējai tirāžai sasniedzot vairāk nekā trīs miljonus eksemplāru. Pastmarku komplekts ir ērts veids pastmarku kolekcionēšanai, jo tajā atrodamas visas gada laikā izdotās pastmarkas, nodrošinot to funkcionālu lietošanu un pārskatāmību.

Latvijas Pasts šogad izdevis īpašu pastmarku bloku, reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā, – no bloka pārdošanas 50% gūto ieņēmumu tiek novirzīti labdarības fonda Ziedot.lv programmai Ukrainas atbalstam

2022.gadā pastmarkas tika veltītas vairākām izcilām personībām dažādās jomās: 150.jubilejā godinot latviešu ainavistu Vilhelmu Purvīti (1872–1945), par godu izcilajam akadēmiķim Jānim Stradiņam (1933–2019), latviešu esejistes Zentas Mauriņas (1897–1978) 125.jubilejā, Latvijas nacionālās pretestības kustības dalībniekam Gunāram Astram (1931–1988).

Ar īpašām pastmarkām atzīmēti Latvijas valstij būtiski notikumi. Pastmarkas izdotas  par godu Latvijas Republikas pamatlikuma – Satversmes – un Latvijas Republikas Saeimas simtgadei. Pastmarkas veltītas arī Latvijas un ASV diplomātisko attiecību 100.gadadienai, Latvijas Olimpiskās komitejas un Latvijas Universitātes Botāniskā dārza 100.jubilejai, kā arī 100.gadskārtai, kopš noslēgts un stājies spēkā Konkordāts starp Latvijas Republiku un Svēto Krēslu.

2022.gadā tika turpināta labi pazīstamu pastmarku sēriju izdošana, piemēram, sērijā Latvijas sporta leģendas pastmarkas bloks izdots par godu šaušanas sporta meistaram Kārlim Kļavam (1907–1941), bet sērija Izcilie latviešu mākslinieki papildināta ar gleznotājai Hildai Vīkai (1897–1963) veltītu pastmarku bloku. Līdz ar Latvijas arhitektūras sērijas pastmarku ar mākslinieka Alekseja Naumova gleznoto Matīsa ielas ūdenstorni tika noslēgta populārā ūdenstorņu tēmai veltītā filatēlijas sērija. Divas jaunas pastmarkas papildināja Latvijas putnu sērija – šogad ar 2022.gada putnu svīri un vārnu dzimtas putnu – žagatu, savukārt Eiropas vienotās sērijas pastmarkas vēstīja par Latvijas stāstiem un mītiem.

Jauna pastmarka tapa arī sērijā Pasaules pasakas – tās tēma saistīta ar pazīstamo angļu rakstnieka Lūisa Kerola (Lewis Carroll) pasaku Alises piedzīvojumi Brīnumzemē. Savukārt Latvijas muzeju sēriju papildināja Sporta muzeja pastmarka.

Divi tradicionālo sēriju filatēlijas izdevumi, kopumā septiņas pastmarkas, 2022.gadā tika izdoti pašlīmējošā formātā – Mājdzīvnieku un Ziemassvētku sērijas pastmarkas. Savukārt šāgada Ziemassvētku pastmarkas ir īpašas ar tajās iestrādāto kvadrātkodu, kas ļauj tiešsaistē iegūt noderīgu informāciju, piemēram, par pastmarku tarifu grupām un valstīm, uz kurām tās iespējams izmantot sūtījumu noformēšanai.

Sadarbībā ar Latvijas Dabas fondu jauna pastmarka izdota retajam un apdraudētajam augam – Dortmaņa lobēlijai. Jauns filatēlijas izdevums tapis arī Latvijas Okupācijas muzejam.

2022.gadā tika aizsākta arī pavisam jauna pastmarku sērija – Latvijas muižas, un tās pirmais izdevums veltīts Švarcmuižai Rīgā, Daugavgrīvas ielā.

Pastmarka ir pasta apmaksas zīme, kas tiek izmantota sūtījumu pārsūtīšanas apmaksai, bet vienlaikus tā var būt vērtīgs kolekcionēšanas priekšmets. Latvijas pastmarku izdošanas plānu nosaka īpaši izveidota Pastmarku emisijas komisija.

2022.gadā izdoto pastmarku komplekti interesentiem ir pieejami lielākajās Latvijas Pasta nodaļās un Latvijas Pasta e-veikalā: https://veikals.pasts.lv/.  

Visas Latvijas Pasta 2022.gadā izdotās pastmarkas iespējams aplūkot šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI