DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Karstais vasaras periods pierādījis – cilvēki ne vienmēr apzinās kādu uzņēmumu tuvumā iegādājas mājas vai vasarnīcas, secina VVD

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vasaras mēnešos Valsts vides dienests (VVD) saņēmis 1000 iedzīvotāju sūdzības, puse no tām karstajā augustā, biežākais sūdzību iemesls – traucējoša smaka. Reaģējot uz iedzīvotāju bažām VVD veic pārbaudes, taču vairumā gadījumu tiek konstatēts – uzņēmumi darbojas atļaujās noteiktajās normas robežās un smakas ir nenovēršama blakus parādība dažādos ražošanas, rūpniecības un lauksaimniecības procesos. No 124 augustā izskatītajām sūdzībām par traucējošu smaku apstiprinājušās vien piecas, kas saistītas ar pārkāpumiem uzņēmumu darbībā. Karstākajā vasaras mēnesī – augustā iedzīvotāji kopumā pie VVD vērsās 501 reizi, kas teju četrkārt pārsniedz vidēji ziemas periodā saņemto sūdzību skaitu.

“Iegādājoties nekustamo īpašumu nereti iedzīvotāji nepievērš uzmanību tam, kādi uzņēmumi atrodas konkrētās vietas tuvumā. Iespējams, uzņēmums, nav tieši redzams no izvēlētās vietas, tomēr gada siltākajos mēnešos tā darbība var pārsteigt ar nepatīkamu smaku, kas gan nenozīmē, ka komersants ar savu darbību pārkāpj vides prasības. Ir jāsaprot, ka dažu nozaru uzņēmumiem traucējoša smaka ir neizbēgams faktors, tādēļ ir vērtīgi būt zinošiem un pārliecināties par apkārt esošajiem uzņēmumiem pirms nekustamā īpašuma iegādes. Jo īpaši izvēloties apbūves zemi vai mājvietu gada vēsākajā periodā Valsts vides dienests aicina iedzīvotājus painteresēties par tuvākajā apkaimē esošajiem uzņēmumiem un izvērtēt vai to darbība neietekmēs labsajūtu atvaļinājuma periodos, vasaras siltajos mēnešos. Informācija, tajā skaitā karte ar piesārņojošas darbības veicējiem, brīvi pieejama ikvienam VVD publicētajos datos,” stāsta VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Izvēloties īpašumu VVD aicina pievērst uzmanību tam, kādā attālumā atrodas, piemēram, biogāzes iekārtas, notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, fermas, asfaltbetona rūpnīcas u.c. uzņēmumi, kas, kā minēts, darbojas ievērojot visas vides prasības, tomēr, var radīt īslaicīgu diskomfortu apkārt esošo teritoriju iedzīvotājiem.

Augusta otrā puse un septembra sākums ir laiks, kad notiek aktīva lauksaimniecības zemju mēslošana. VVD lūdz iedzīvotājus būt saprotošiem un nesniegt ziņojumus par kūtsmēslu vai digestāta smaku novērojumiem. Šādas darbības ir nepieciešama nozares uzņēmumu prakse un netiek uzskatītas par pārkāpumu.

VVD reģistru vietnes piesārņojošo vietu kartē atrodamie dati sniedz iespēju ikvienam uzzināt, kuri uzņēmumi izvēlētajā teritorijā veic piesārņojošās darbības, kādi nosacījumi izvirzīti konkrētajai darbībai VVD izsniegtajā atļaujā, kāds monitorings un cik bieži jāveic piesārņojošas darbības veicējam. Karte pieejama šeit: https://registri.vvd.gov.lv/piesarnojoso-darbibu-vietu-karte/

VVD publisko datu reģistru vietnē https://registri.vvd.gov.lv/ vienkopus pieejama informācija par VVD izsniegtajām atļaujām un licencēm, tehniskajiem noteikumiem, lēmumiem par ietekmes uz vidi novērtējuma (IVN) piemērošanu, dabas resursu, vides aizsardzības un radiācijas drošības kontroli un citiem reģistriem, putekļu monitoringu, iesniegumiem, kalkulators dabas resursu nodokļa aprēķināšanai, kā arī pieejama piesārņojošo darbību vietu karte.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI