DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
3
3

14. Saeimas vēlēšanām reģistrēti jau 13 kandidātu saraksti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

14. Saeimas vēlēšanām līdz šodienai reģistrēti jau 13 kandidātu saraksti, ar kuriem ikviens var iepazīties vietnē https://sv2022.cvk.lv. Kandidātu sarakstu iesniegšana turpināsies līdz otrdienai, 2. augustam.

Piektdien, 29. jūlijā, Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) tika iesniegti un reģistrēti vēl trīs kandidātu saraksti. Kandidātu sarakstus 14.Saeimas vēlēšanām iesniedza politiskā partija “Latvijas Krievu savienība”, politiskā partija “Republika” un politiskā partija “Konservatīvie”. Visi saraksti iesniegti visos piecos Saeimas vēlēšanu apgabalos. Divos sarakstos iekļauts maksimālais kandidātu skaits – 115, bet vienā - 102 kandidāti.  

Lai pārliecinātos, ka visi sarakstā pieteiktie kandidāti atbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām un uz viņiem nav attiecināmi Saeimas vēlēšanu likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi, pēc sarakstu reģistrēšanas saraksti tiks nodoti pārbaudēm Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Iekšlietu  ministrijas Informācijas centram un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram.

Interesi iesniegt kandidātu sarakstu CVK izrādījušas kopumā 19 partijas un partiju apvienības, kuru 13 saraksti ir reģistrēti, bet sešus sarakstus plānots iesniegt nākamnedēļ.

Nākamnedēļ sarakstu iesniegšanu CVK pieteikuši:

  • 1. augustā plkst.12.00 Politiskā partija “Partija “Vienoti Latvijai””
  • 1. augustā plkst.14.00 politiskā partija SUVERĒNĀ VARA
  • 1. augustā plkst.16.00 politiskā partija “Tautas varas spēks”
  • 1. augustā plkst.18.00 politiskā partija TAUTAS KALPI LATVIJAI
  • 2. augustā plkst.10.00 politiskā partija “Kristīgi Progresīvā Partija”
  • 2. augustā plkst.12.00 politisko partiju apvienība “Apvienība Latvijai”

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem. Kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām drīkst iesniegt Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrētas partijas un reģistrētas partiju apvienības. Lai varētu iesniegt kandidātu sarakstu, partijai ir jābūt dibinātai ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un tajā ir jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, tajā ietilpstošajām partijām arī jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. 14.  Saeimas vēlēšanās termiņš, līdz kuram jābūt dibinātām partijām, lai varētu iesniegt deputātu kandidātu sarakstu, ir 2021. gada 30. septembris.

Vēlēšanu apgabalos ievēlējamo deputātu skaitu noteica CVK proporcionāli apgabala vēlētāju skaitam, kāds bija reģistrēts Fizisko personu reģistrā četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas - šā gada 31. maijā. Saeimas vēlēšanu likums noteic, ka ārvalstīs dzīvojošie vēlētāji pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam. Rīgas vēlēšanu apgabalā 14. Saeimas vēlēšanās ir 36 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 26 deputātu vietas, Latgales un Zemgales vēlēšanu apgabalos katrā pa 13 deputātu vietām, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 12 deputātu vietas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI