DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

VARAM: Datu vērtība mērāma datu pielietojumā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!) šodien augsta līmeņa ekspertu konferencē "Lielie dati un atvērtie dati – datu ekonomikas iespējas, izaicinājumi un risinājumi" uzrunā norādīja uz datu nozīmīgumu un daudzpusējo izmantošanu digitālās transformācijas kontekstā. 

Ministrs Artūrs Toms Plešs: “Datos balstīta politika ir šodienas jautājums, kas liks pamatus inovatīvākai un efektīvākai nākotnei. Datos balstītiem darba procesiem, produktiem un pakalpojumiem ir izšķiroša nozīme Latvijas tautsaimniecības ilgtspējīgā darbībā un attīstībā. Ministrijas izstrādātās Digitālās transformācijas pamatnostādnes 2021.-2027. gadam izvirzītie mērķi palīdzēs sasniegt tādu datu apstrādes un izmantošanas briedumu, lai nacionālajā datu pārvaldības platformā sakņotā datu koplietošanas ekosistēma dotu nepieciešamo impulsu datu ekonomikas izaugsmei.”

Atvērtie dati ir pamats brīvi pieejamai bezmaksas informācijai., kas bez atkalizmantošanas ierobežojumiem var datus pārvērst augstas pievienotās vērtības produktos un pakalpojumos. Lai veicinātu arī privātā sektora datu koplietošanuministrija šī gada pavasarī uzsāka sadarbības iniciatīvu ar tautsaimniecības nozaru pārstāvjiem, mudinot arī privātā sektora pārstāvjus dalīties ar atvērtajiem datiem. Virkne individuālo datu, apkopoti un koplietoti palielina datu nozīmīgumu digitālajā transformācijā. Rezultātā tiktu sekmēta ne tikai datos balstītu inovāciju attīstība, bet arī globāla mēroga konkurētspēja.  

Konferences pirmajā daļā “Datu ekonomikas nišas Latvijā: vai dati kļūs par konkurētspējas virzītājspēku?” ministrijas valsts sekretāra vietnieks digitālās transformācijas jautājumos Gatis Ozols savā prezentācijā klāstīja par datu vērtības radīšanas procesu, to ietekmi ekonomikā, kā arī topošo ES regulējumu datu jomā.

Savukārt pirms ekspertu diskusijas būtiskākos problēmjautājumus un izaicinājumus veiksmīgu risinājumu meklējumu procesā komentēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra padomnieks digitālās dienaskārtības jautājumos Rolands Strazdiņš 

Konferencē dažādu jomu augsta līmeņa eksperti diskutē par datu ekosistēmas dinamiskās attīstības priekšnoteikumiem sociālo un ekonomisko ieguvumu palielināšanai, plānojot aktuālākos uzdevumus vispārējai un augstākajai izglītībai, zinātnei un pētniecībai, biznesam un publiskajam sektoram.

Konferenci  "Lielie dati un atvērtie dati – datu ekonomikas iespējas, izaicinājumi un risinājumi" rīko biedrība "Latvijas Formula 2050" sadarbībā ar Latvijas Universitāti, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Pārresoru koordinācijas centru, AS “SEB banka” un “Latvijas Mobilais Telefons”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI