DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. maijā, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Sarunu cikls jauniešiem par Eiropas Jaunatnes mērķiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Visā Eiropā un Latvijā maijā plaši tiek atzīmēta Eiropas diena. Šogad Eiropas dienas motoir „Kopā no sirds kā labos, tā ne tik labos laikos”. Eiropas Jaunatnes gada ietvaros maijā turpināsies 11 diskusiju cikls, kas notiks dažādos Latvijas reģionos par vienu no Eiropas Jaunatnes mērķiem.

Šomēnes notiks vairāki pasākumi, kas ir saistīti gan ar jauniešiem aktuāliem tematiem, gan ar Eiropas Savienību kopumā. Šis sarunu cikls ir viens no veidiem, kā jauniešiem no dažādiem Latvijas reģioniem paust savas idejas un priekšlikumus par dažādām tēmām. Cikla beigās jauniešu izteiktās idejas un priekšlikumi tiks apkopoti, un rekomendāciju veidā Latvijas Jaunatnes padome tos iesniegs attiecīgo nozaru ministrijās.

6. maijs – ''Eiropas diena: kopā no sirds''

6. maijā, plkst. 11.00 Bastejkalna parkā, Rīgā tiks atklāts vides objekts – iESpēju platforma, kas veidots kā tikšanās un izziņas vieta jauniešiem. Vides objekta galvenais mērķis ir aicināt uzzināt aktuālāko informāciju par ES sniegtajām iespējām jauniešiem, radīt vietu diskusijām, mudināt jauniešus būt līdzdalīgiem.

Tāpat šajā dienā tiks svinēta Eiropas diena. Jau no pulksten 11.00 Eiropas Savienības māja tiešsaistē portālā delfi.lv, www.esmaja.lv, kā arī Eiropas Savienības mājas un Eiropas Komisijas pārstāvniecības sociālo mediju kontos aicina sekot Eiropas dienas norisēm, paužot solidaritāti un atbalstu Ukrainai caur kultūras, solidaritātes un citu Eiropas vērtību prizmu, kā arī uzsverot jauniešu lomu un iespējas Eiropas nākotnes veidošanā. Plašāk par pasākumu.

DISKUSIJA RĪGĀ

  • 18. maijs - #1 ES un jauniešu saiknes veidošana

18. maijā, no plkst. 15:00 līdz plkst. 19:00 centrā „KOKA RĪGA” notiks diskusija par pirmo Eiropas Jaunatnes mērķi ‘’ES un jauniešu saiknes veidošana’’. Arvien vairāk jauniešu neuzticas ES un saskaras ar grūtībām izprast tās principus, vērtības un darbību. Demokrātijas trūkums ES procesos ir atzīts par vienu no iemesliem, kādēļ jauniešu vidū pieaug eiroskepticisms.

LJP projektu koordinatore Marija Cīrule uzsver: “Šis mērķis paredz sekmēt jaunatnes piederību Eiropas projektam un veidot tiltu starp Eiropas Savienību un jauniešiem, lai atgūtu uzticību un palielinātu līdzdalību.’’

Šo diskusiju rīko biedrība ''Eiropas Jaunieši'' sadarbībā ar Latvijas Jaunatnes padomi!

DISKUSIJA KULDĪGĀ

  • 24. maijs - #3 Iekļaujoša sabiedrība

24.   maijā, no plkst. 15:30 līdz plkst. 19:00 Kuldīgā notiks diskusija, ko organizē Resiliences centrs ciešā sadarbībā ar Latvijas Jaunatnes padomi, par trešo Eiropas Jaunatnes mērķi ‘’Iekļaujoša sabiedrība’’. Viena trešdaļa jauniešu Eiropā ir pakļauta nabadzības un sociālās atstumtības riskam. Daudziem nav piekļuves savām sociālajām tiesībām. Liels jauniešu skaits joprojām saskaras ar dažāda veida diskrimināciju, aizspriedumiem un naida noziegumiem. Tieši tāpēc ES apņemas veicināt un nodrošināt visu jauniešu iekļaušanu sabiedrībā!

‘’Ir ārkārtīgi svarīgi strādāt, lai īstenotu visu Eiropas jauniešu, tostarp visatstumtāko un vismarginalizētāko, tiesības,’’ secināja LJP sabiedrisko attiecību speciālists Akims Savruckis.

Sarunas laikā ir plānots rast priekšlikumus un/vai rekomendācijas, ko nozaru ministrijas varētu izmantot, lai veicinātu un nodrošinātu visu jauniešu iekļaušanu sabiedrībā gan Latvijas, gan Eiropas mērogā.

DISKUSIJA VALMIERĀ

  • 25.  maijs - #8 Kvalitatīva mācīšanās

25. maijā, no plkst. 15:45 līdz plkst. 19:00 Valmieras koncertzālē notiks diskusija par astoto Eiropas Jaunatnes mērķi ‘’Kvalitatīva mācīšanās’’. Izglītība joprojām ir atslēga uz aktīvu pilsonību, iekļaujošu sabiedrību un piemērotību darba tirgum. Tādēļ mums ir jāpaplašina sava vīzija par izglītību 21. gadsimtā, vairāk pievēršoties plaši izmantojamām prasmēm, uz skolēnu/studentu centrētu mācīšanos, kā arī neformālajai izglītībai, lai sasniegtu patiesi vienlīdzīgu un visaptverošu pieeju kvalitatīvam mācīšanās procesam.

‘’ES uzskata, ka ir nepieciešams integrēt un uzlabot dažādas mācīšanās formas, lai sniegtu jauniešiem nepieciešamās zināšanas mainīgā 21. gadsimta problēmu risināšanā,’’ akcentē Eiropas Jaunatnes gada nacionālais koordinators Raivis Gunārs Tauriņš.

Diskusijas gaitā tiks sagatavoti priekšlikumi un/vai rekomendācijas, ko Izglītības un zinātnes ministrija un Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra varētu izmantot nacionālā un Eiropas mērogā. Šo pasākumu rīko Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatne sadarbībā ar Latvijas Jaunatnes padomi!

DISKUSIJA VENTSPILĪ

  • 3. jūnijs - #2 Visu dzimumu līdztiesība

3. jūnijā, no plkst. 16:00 līdz plkst. 18:00 Ventspils Jauniešu mājā notiks diskusija par otro Eiropas Jaunatnes mērķi ‘’Visu dzimumu līdztiesība’’. Diskriminācija dzimuma dēļ joprojām skar daudzus jauniešus, jo īpaši jaunas sievietes. Ir jānodrošina vienlīdzīgas iespējas un tiesības visiem jauniešiem, tostarp jauniešiem, kuri pieder pie nebinārā dzimuma un LGBTQI+. Šī iemesla dēļ ES izvirzīja mērķi nodrošināt dzimumu līdztiesību visās jauniešu dzīves jomās!

Eiropas Jaunatnes gada nacionālais koordinators Raivis Gunārs Tauriņš uzsver: ‘’Ir nepieciešams novērst diskrimināciju un nodrošināt vienlīdzīgas tiesības visu dzimumu cilvēkiem kultūras, politiskajā un sociālekonomiskajā dzīvē.’’

Šo diskusiju rīko biedrība ''You+'' sadarbībā ar Latvijas Jaunatnes padomi!

Lai sekotu līdzi Eiropas Jaunatnes gada jaunumiem un uzzinātu vairāk par gaidāmajām aktivitātēm, aicinām dodies uz www.ljp.lv, sadaļu Eiropas Jaunatnes gads, kā arī mūsu Facebook lapu!

Konteksts: Eiropas Komisija 2022. gadu pasludinājusi par Eiropas Jaunatnes gadu ar mērķi rosināt domāt par jauniešu nākotni, lomu un viņu aktīvu līdzdalību Eiropas kopējās labklājības un ilgtspējas veidošanā, tādā veidā sniedzot jauniešiem iespējas zaļākai, digitālākai un iekļaujošākai nākotnei. Latvijā Eiropas Jaunatnes gada nacionālā koordinatore ir Latvijas Jaunatnes padome, kas ir lielākā jaunatnes organizāciju apvienība Latvijā.

Eiropas Jaunatnes gads tiek īstenots ar Eiropas Komisijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras un dažādu NVO atbalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI