DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

LOSP prasa grozījumus Enerģētikas tirgus likumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Biedrība “Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome” (LOSP) 17.februāra pēcpusdienā organizēja tikšanos ar Ekonomikas ministrijas (EM) Valsts sekretāru Edmundu Valanti un EM amatpersonām par krasi pieaugušajām energoresursu cenām, kas ir radījis ievērojamu pašizmaksas pieaugumu pārtikai. Ekonomikas ministrija nepiekrita, ka valstī ir enerģētiskā krīze, bet nekomentēja LOSP dalīborganizāciju jautājumu, vai energoresursu cenu kāpums ir radījis krīzes situāciju ražotājiem un lielākajai daļai sabiedrības, kuri lieto savā ikdienā elektrību, dabasgāzi un degvielu.

Sarunas rezultāts :

  • Ekonomikas ministrija atbalstīja LOSP priekšlikumu atcelt elektroenerģijas nodokli elektroenerģijai, kas ražota no atjaunojamajiem energoresursiem (AER), vismaz pašpatēriņam.  LOSP aktualizēs darbu ar EM un FM, lai Enerģētikas tirgus likumā tiktu atspoguļots šis priekšlikums.
  • Diemžēl lauksaimnieku organizāciju pārstāvji nesaņēma kāroto apstiprinājumu cerībai par valsts iesaisti finanšu resursu novirzīšanai vai cita veida atbalstu ražojošiem lauksaimniekiem, lai kompensētu energoresursu cenu kāpumu, kas  apdraud turpmāko ražošanas izaugsmi.
  • Plaša diskusija izvērtās par iespējām lauksaimniekiem un lauku iedzīvotājiem  veicināt elektroenerģijas ražošanu savam patēriņam, īpaši par iespējām enerģiju patērēt arī citos uzņēmuma objektos. Ekonomikas ministrijas pārstāvji skaidroja, ka šādi risinājumi tiks virzīti grozījumos elektroenerģijas tirgus likumā, tomēr diemžēl likuma virzība kavējas. LOSP izteica gatavību sniegt konstruktīvus priekšlikumus likuma grozījumiem, tiklīdz tie nonāks līdz apspriešanai.
  • Ekonomikas ministrija neatbalstīja LOSP priekšlikumu AS Latvenergo saražoto elektrību tirgot bez NOORDPOOL biržas starpniecības Latvijas patērētājiem, piebilstot, ka tā būšot iejaukšanās elektrības ražotāja komercdarbībā.
  • Noslēgumā LOSP uzteica EM rīcību COVID19 ieviesto ierobežojumu mazināšanā un novēlēja, lai mums kopā izdotos atcelt visus krīzi radošos Veselības ministrijas iniciētos ierobežojumus.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI