DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. janvārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Valsts vides dienests un Valsts ieņēmumu dienests iepazīstina tirgotājus ar aktualitātēm depozīta sistēmas ieviešanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada 1. februārī Latvijā uzsāks darboties depozīta sistēma dzērienu iepakojumam. Depozīta sistēmas efektīvai darbībai nepieciešams, lai visas tajā iesaistītās puses būtu zinošas par savu lomu un pienākumiem. Valsts vides dienests (VVD), kas veic depozīta sistēmas ieviešanas un darbības uzraudzību, tiešsaistes informatīvā pasākuma laikā informēja par aktuāliem jautājumiem, kas saistoši visiem depozīta iepakojuma tirgotājiem.

VVD vērsa tirgotāju uzmanību uz tiem kritērijiem, kas nosaka, kad tirgotājiem dalība depozīta sistēmā ir obligāta. Līgums ar depozīta iepakojuma operatoru ir obligāti jāslēdz pārdevējiem par tirdzniecības vietām valstspilsētās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 300 m2, kā arī par tirdzniecības vietām citās administratīvajās teritorijās, kuru tirdzniecības zāles platība vienāda vai lielāka par 60 m2.

VVD ģenerāldirektora vietniece Laura Anteina atzīmēja, ka janvāra sākumā depozīta iepakojuma operators jau noslēdzis līgumus ar gandrīz 90% no plānotajām taras pieņemšanas vietām. Savukārt, īstenojot principu “Konsultē vispirms”, VVD decembra beigās un janvāra sākumā informēja tirgotājus, kas līdz šim nav noslēguši līgumu ar depozīta iepakojuma operatoru, par pienākumu to darīt.

Līdz janvāra beigām VVD plānojis nosūtīt arī atkārtotus aicinājums un brīdinājums par līgumu neslēgšanu un izrietošajām finanšu sankcijām tiem tirgotājiem, kuri vēl nebūs to izdarījuši. Ja arī pēc tam tirgotāji, kuriem ir obligāts pienākums piedalīties depozīta sistēmā, to nedarīs, ar februāri tiks piemērota piespiedu izpilde. Par piespiedu izpildes līdzekli noteikta piespiedu nauda, kuras apmērs tiks diferencēts atkarībā no tirdzniecības vietas lieluma un atrašanās vietās – no 500 EUR valstspilsētās, no 250 EUR citās pilsētās un no 100 EUR ārpus pilsētām. Šīs finanšu sankcija var tikt piemērota atkārtoti, katru reizi palielinot piespiedu naudas apmēru, un var sasniegt 10 000 EUR, līdz tirgotājs novērš pārkāpumu.

Savukārt VID Nodokļu pārvaldes Pievienotās vērtības nodokļa daļas Pirmās metodikas nodaļas vadītājs Edgars Bisenieks un VID Nodokļu pārvaldes Nodokļu un nodevu grāmatvedības metodikas daļas vadītāja Kristīne Ābola iepazīstināja ar PVN piemērošanu un grāmatvedības uzskaiti depozīta sistēmas dalībniekiem, bet VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes Digitālās vides datu kontroles un zinātības daļas vadītāja Sanita Lukumiete informēja tirgotājus ar depozīta operāciju atspoguļošanas kārtību elektroniskajās ierīcēs un iekārtās un kases aparātu un kases sistēmu pielāgošanu.

VID pārstāvji arī informēja, ka jau drīzumā noslēgsies darbs un tirgotājiem būs pieejama metodika "Depozīta iepakojuma uzskaite un nodokļu piemērošana".

Tiešsaistes informatīvais pasākums notika 2022. gada 7. janvārī. Tirgotājiem, kuriem nebija iespēja piedalīties tiešsaistes pasākumā, pasākuma materiāli, prezentācijas un video ieraksts pieejams šeit: https://www.vvd.gov.lv/lv/jaunums/valsts-vides-dienests-un-valsts-ienemumu-dienests-iepazistina-tirgotajus-ar-aktualitatem-depozita-sistemas-ieviesana

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI