DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. decembrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

LM aicina uz diskusiju par darba un privātās dzīves līdzsvaru Eiropas Savienības direktīvas vecākiem un aprūpētājiem kontekstā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Labklājības ministrija sadarbībā ar sociālajiem partneriem – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību un Latvijas Darba devēju konfederāciju – aicina uz tiešsaistes diskusiju par darba un privātās dzīves līdzsvaru “Paternitātes, bērna kopšanas un aprūpētāja atvaļinājums – kādas izmaiņas gaidāmas”. Tā notiks 13. decembrī plkst. 12.00. Diskusija norisināsies krievu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā, un to varēs vērot tiešraidē portālā “Tvnet.

Līdzvērtīgu iespēju nodrošināšana abiem dzimumiem gan darba tirgū, gan privātajā dzīvē ir viens no Eiropas Savienības (ES) centienu virzieniem. Tāpēc plānots, ka no 2022. gada 2. augusta arī Latvijā stāsies spēkā ES direktīvas par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem prasības.

Tās paredz individuālas tiesības uz vismaz četrus mēnešus ilgu apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu, no kuriem divus atvaļinājuma mēnešus vecāki nevarēs nodot viens otram, proti, gan mātei, gan tēvam būs vismaz divus mēnešus jābūt bērna galvenajam aprūpētājam. Tāpat arī tiks paredzētas tiesības bērna tēvam izmantot ne mazāk kā 10 darba dienu ilgu paternitātes atvaļinājumu ap bērna dzimšanas laiku. Savukārt tiem darbiniekiem, kuri personīgi aprūpē vai atbalsta tuvinieku vai citu cilvēku, ar kuru dzīvo vienā mājsaimniecībā un kuram nopietna medicīniska iemesla dēļ ir nepieciešama būtiska aprūpe vai atbalsts, būs tiesības uz piecu darba dienu ilgu aprūpētāja atvaļinājumu kalendārā gada laikā.

Noslēdzošajā diskusijā informēsim sabiedrību par gaidāmajām pārmaiņām un to, ko šāds regulējums mainīs cilvēku ikdienā. Tajā apspriedīs:

  • Kas ir bērna kopšanas atvaļinājuma nenododamā daļa un kā tā ietekmēs jaunos vecākus?
  • Kas ir plānotais aprūpētāja atvaļinājums un kādēļ tas ir nepieciešams?
  • Kā ES direktīva par darba un privātās dzīves līdzsvaru vecākiem un aprūpētājiem veicinās privātās un profesionālās dzīves līdzsvaru?

Diskusijā piedalīsies: Nataļja Preisa, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības Eiropas Savienības normatīvo aktu un politikas dokumentu eksperte, Ņikita Bezborodovs, BKUS bērnu psihiatrijas klīnikas vadītājs, RSU docētājs un Pusaudžu resursu centra attīstības vadītājs, Anita Krišjāne, Pirmās emocionālās palīdzības mamma un Birute Krūze, SIA “Rīgas Siltums” valdes locekle.

Šī būs diskusiju cikla #dzīvolīdzsvarā piektā un noslēdzošā diskusija. Pēc pasākuma būs pieejams arī tā videoieraksts gan latviešu, gan krievu valodā. Savukārt iepriekšējās četras diskusijas skatāmas Labklājības ministrijas un portāla “Tvnet” Facebook kontā, kā arī portālā sadaļā #dzīvolīdzsvarā.

Diskusiju ciklu finansē Eiropas Savienības programma "Tiesības, vienlīdzība un pilsonība" (2014–2020) projekta Nr. 881676-B4A "Līdzsvars visiem (B4A)" ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI