DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. septembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Tuvojas 7. JVLMA Mūsdienu mūzikas festivāls deciBels

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Oskars Upenieks

No 4. līdz 8. oktobrim Rīgā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā /JVLMA/ un Rīgas Mākslas telpā jau septīto reizi norisināsies JVLMA Mūsdienu mūzikas festivāls “deciBels”. Festivāla uzmanības centrā būs viesi no Beļgijas laikmetīgās mūzikas ansamblis “Fractales” un komponists Žils Gobērs (Gilles Gobert). Ansamblis “Fractales” no Briseles ir viens no jaunās paaudzes radošākajiem un aktīvākajiem laikmetīgās mūzikas dzīves dalībniekiem, viņu viesošanās festivālā ir paredzēta ne tikai kā koncerts, bet arī meistarklase izpildītājiem un jaunajiem komponistiem. Latviešu izpildītājmākslu festivālā reprezentēs Trio Metamorfoze un saksofonists Aigars Raumanis. Šo mūziķu koncertā sagaidāmi seši jaunākās paaudzes latviešu komponistu skaņdarbu pirmatskaņojumi. Visbeidzot, nemainīga vērtība “deciBela” festivālā ir etnodžeza koncerts, kura 6. izlaidumu dzirdēsim festivāla noslēgumā 8. oktobrī. Festivāla ietvaros paredzēta arī izvērsta meistarklašu programma. Bez jau minētās “Fractales” meistarklašu programmas, 6. un 7. oktobrī Žils Gobērs dalīsies savā pieredzē lietot datoru kā mūzikas instrumentu. Savukārt sadarbībā ar festivālu “Skaņu mežs” 8. un 9. oktobrī paredzētas lekcijas ievērojamiem eksperimentālās mūzikas māksliniekiem Elvinam Karenam (Alvin Curran), Ādamam Metlokam (Adam Metlock) un “Jack Quartet”.

Festivālu 4. oktobrī plkst. 17:00 JVLMA Ērģeļu zālē atklās Mūzikas vidusskolu Otrā laikmetīgās kamermūzikas interpretu konkursa “Skat(!)Logs” laureātu koncerts. Līdzīgi "deciBelam", kura viens no mērķiem ir pamudināt JVLMA studentus laikmetīgās mūzikas interpretācijai, Skat(!)Logs aicina šim mērķim pievērsties mūzikas vidusskolu audzēkņus. Koncertā dzirdēsim jaunos mūziķus atskaņojam Pētera Vaska, Toru Takemicu, Vila Ofermana un citu komponistu skaņdarbus.

5. oktobrī plkst. 19:00 JVLMA Lielajā zālē, festivāla atklāšanas koncerts “Fractales”. Laikmetīgās mūzikas ansamblis “Fractales”, kura mītnes vieta ir Brisele, dibināts 2012. gadā.  “Fractales” ir specializējušies kamermūzikas atskaņojumos bez diriģenta, un tā kodolu veido pieci mūziķi – Renāta Kambarova (Renata Kambarova, flauta), Žans Ponte (Gian Ponte, klavieres), Mariona Boržela (Marion Borgel, vijole), Djēgo Koutinju (Diego Coutinho, čells) un Benžamēns Maneirols (Benjamin Maneyrol, klarnete). Sākotnēji viņu uzmanību piesaistīja spektrālā mūzika, bet nu jau var teikt, ka “Fractales” repertuārs paplašinājies līdz ļoti dažādām laikmetīgās mūzikas izpausmēm – saturacionālismam, konkrētajai un elektroniskajai mūzikas, jaunajai sarežģītībai un minimālismam. Lielu uzmanību ansamblis velta sadarbībai ar jaunajiem komponistiem – 2017. gadā tika izveidota rezidences programma “BE Connect”, kas dod iespēju komponistiem no dažādām Eiropas valstīm piedalīties radošās darbnīcās ar ansambļa mūziķiem. “Fractales” ir uzstājušies laikmetīgās mūzikas koncertos un festivālos Beļģijā, Nīderlandē, Austrijā, Vācijā, Portugālē, Spānijā, Itālijā, Igaunijā un Krievijā. Programmā dzirdēsim Tristana Miraija, Mikela Urkisas, Žila Gobēra, Santas Ratnieces un Lindas Leimanes skaņdarbus.

6. oktobrī plkst. 19:00 JVLMA Lielajā zālē uzstāsies spilgti jaunās paaudzes latviešu mūziķi – Trio Metamorfoze un saksofonists Aigars Raumanis. Trio Metamorfoze ir kameransamblis, kas šķietami vienkāršam instrumentu sastāvam – divām flautām un klavierēm – piešķir hipnotiski suģestējošu skanējumu. Kopš ansambļa dibināšanas 2015. gadā tajā muzicē flautistes Liene Dobičina, Zane Jurēvica un pianiste Zane Rubesa. Ansamblim raksturīgi jauna repertuāra meklējumi, sadarbība ar komponistiem, interpretējot jau esošas un pasūtot jaunas kompozīcijas. Saksofonists Aigars Raumanis ir viens no spožākajiem latviešu jaunākās paaudzes mūziķiem, vairāku starptautisku konkursu laureāts, Lielās Mūzikas balvas ieguvējs kategorijā "Gada jaunais mākslinieks" (2019), kā arī JVLMA un LMT “Gada balva jaunajam mūziķim 2018” un vairāku citu apbalvojumu ieguvējs. Kopā ar Aigaru Raumani muzicēs pianiste Herta Hansena. Koncertprogrammas kodolu veidos latviešu jauno komponistu skaņdarbi, kas tapuši ciešā sadarbībā ar mūziķiem. Koncertā dzirdēsim Madaras Pētersones, Alises Rancānes, Maritas Semjonovas un Gaita Jāņa Pujāta skaņdarbu pirmatskaņojumus, bet Platonam Buravickim tādi būs pat veseli divi.

Savukārt 8. oktobrī plkst. 19:00 Rīgas Mākslas telpā izskanēs viena no festivāla vizītkartēm.

ETHNO+JAZZ vol.6. Etnodžeza projekts radās 2015. gadā kā divu akadēmijas katedru – džeza un etnomuzikoloģijas – studentu sadarbība festivālam “deciBels”. Tā mērķis bija izveidot koncertprogrammu, kurā tiktu apvienoti džeza un pasaules mūzikas elementi. Šī mērķa sasniegšanai abu katedru studenti tika sadalīti vairākos sastāvos un nedēļas laikā veidoja kopīgu priekšnesumu. Šogad programma top iesaistot procesā pazīstamus mūziķus – senās mūzikas interpreti, flautisti Ievu Nīmani un džeza dziedātāju Laimi Rācenāju. Tradicionālā ikgadējā projekta “tēma” jeb ievirze, lai palīdzētu studentiem jaunrades procesā, šogad ir pavisam atvērta un plaši traktējama – “Daudz ...”, ļaujot brīvi un radoši izpausties jaunajiem mūziķiem.

Ar pilnu meistarklašu programmu iespējams iepazīties JVLMA mājaslapā – https://www.jvlma.lv/aktuali/kalendars/7-jvlma-musdienu-muzikas-festivals-decibels-meistarklases-

Biļetes un ieejas kartes TIKAI iepriekšpārdošanā www.bilesuparadize.lv

IEEJA AR DERĪGU COVID-19 SERTIFIKĀTU (kas apstiprina faktu par vakcināciju vai pārslimošanu) UN PERSONU APLIECINOŠU DOKUMENTU.

Lūdzam ierasties savlaicīgi! Sākoties koncertam, ieeja zālē tiks liegta.

Festivāls notiek, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes Izglītības, Kultūras un sporta departamenta, programmas “Erasmus+”, Rīgas pašvaldību iestāžu apvienības un Rīgas Mākslas telpas, Kultūras un patstāvīgas domas interneta žurnāla “Satori”, biedrības “Skaņu mežs” un aģentūras "Wallonie-Bruxelles International" atbalstam.

Laipni aicināti uz koncertiem!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI