DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. septembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Divās iepriekšējās balsošanas dienās Varakļānu novadā nobalsojuši 10,57% vēlētāju, Rēzeknes novadā – 4,23%

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 6. septembrī, un ceturtdien, 9. septembrī, kad norisinājās iepriekšējā balsošana, Varakļānu novada domes vēlēšanās piedalījušies 269 jeb 10,57 procenti vēlētāju, bet Rēzeknes novada domes vēlēšanās – 1056 jeb 4,23 procenti no balsstiesīgajiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

Nobalsot iepriekš varēs arī  piektdien, 10. septembrī, kad vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 13.00 līdz 20.00.

11. septembra vēlēšanām vēlētāju sarakstos kopumā ir reģistrēti 27 490 balsstiesīgi pilsoņi, no tiem 2544 vēlētāju reģistrēti Varakļānu novadā, bet 24 946 vēlētāju – Rēzeknes novadā.

Salīdzinājumam iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās 2017. gadā Rēzeknes novada teritorijā ietilpstošajās pašvaldībās divās iepriekšējās balsošanas dienās nobalsoja 4,80% vēlētāju, savukārt Varakļānu novadā – 4,28% balsstiesīgo.

Ar informāciju par vēlēšanu aktivitāti var iepazīties CVK tīmekļvietnē - https://vrd2021.cvk.lv/. Šajā vietnē iespējams iepazīties arī ar vēlēšanām reģistrētajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem, kā arī vēlēšanu naktī šajā vietnē tiks publicēti provizoriskie vēlēšanu rezultāti vēlēšanu iecirkņos.

Varakļānu novada domes un Rēzeknes novada domes vēlēšanās iespēju nobalsot iepriekš īpaši aicināti izmantot vēlētāji, kuri ir Covid-19 riska grupā, jo iepriekšējās balsošanas dienās iecirkņos parasti ir mazāk balsotāju. Vēlēšanu iecirkņu darba laiks vēlēšanu dienā, 11. septembrī, būs no pulksten 7.00 līdz 20.00.

Tiesības piedalīties 11. septembra vēlēšanās ir Latvijas un Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrētā dzīvesvietā Rēzeknes novadā vai Varakļānu novadā vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas (šā gada 13. jūnijā) vai kuriem attiecīgajā pašvaldībā pieder nekustamais īpašums, ja viņi līdz 2. septembrim izmantoja iespēju reģistrēties balsošanai attiecīgajā vēlēšanu apgabalā. Pēc Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes apkopotās informācijas, šo iespēju izmantoja 131 vēlētājs.

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus, vēlētāji vēlēšanu iecirkņos aicināti ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus - ieturēt divu metru distanci, dezinficēt rokas, valkāt sejas aizsargmasku. Vienreizlietojamās sejas aizsargmaskas būs pieejamas arī vēlēšanu iecirkņos. Dodoties balsot, ieteicams ņemt līdzi arī savu pildspalvu.

Pašvaldību vēlēšanās vēlētāji var balsot jebkurā sava vēlēšanu apgabala iecirknī. Balsošanas dokuments vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiek likts, un principa “viens vēlētājs – viena balss” nodrošināšanai tiek lietots elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs, kurā izdara atzīmi, ka vēlētājs nobalsojis.

Sava vēlēšanu apgabala iecirkņus Varakļānu novada un Rēzeknes novada vēlētāji var noskaidrot CVK mājaslapā www.cvk.lv sadaļā “Vēlēšanu iecirkņi”. Savukārt pārliecināties par balsstiesībām attiecīgajā vēlēšanu apgabalā var Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumā “Vēlēšanu apgabala noskaidrošana”. Uzziņas par vēlēšanu iecirkņiem un vēlēšanu apgabalu, kurā vēlētājs reģistrēts vēlēšanām, var saņemt arī, zvanot CVK uzziņu tālrunim 67049999.

Līdz vēlēšanu dienai vēlētāji var pieteikt arī balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī. Šo iespēju vēlētāji var izmantot, ja vēlēšanu laikā atradīsies sava vēlēšanu apgabala teritorijā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā var arī slimojošu personu aprūpētāji un vēlētāji, kuri atrodas pašizolācijā vai karantīnā saistībā ar Covid-19 infekciju.

Pieteikumu par balsošanu vēlētāja atrašanās vietā var iesniegt vēlēšanu iecirkņos to darba laikā. Savukārt, ja ir iespēja iesniegumu parakstīt ar drošu elektronisko parakstu vai nosūtīt pa pastu, to var iesniegt arī pašvaldības vēlēšanu komisijai. Uzticības persona var arī aizpildīt un iesniegt pieteikumu vēlētāja vārdā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI