DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Īpašumtiesības

VARAM: investīciju projektu ceturtajā kārtā piešķirti aizdevumi 32 pašvaldību projektiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Ministru kabinetā (MK) atbalstīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotais rīkojuma projekts "Par atbalstītajiem pašvaldību investīciju projektiem valsts aizdevumu piešķiršanai Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai", piešķirot valsts aizdevumu tiem pašvaldību investīciju projektiem, kas izvērtēti projektu pieteikumu vērtēšanas ceturtajā kārtā. Augstas gatavības investīciju projektiem pašvaldībām būs pieejami vairāk nekā 19 milj. eiro.

Ministrs Artūrs Toms Plešs (A/P!): “Lai šajā krīzes laikā stimulētu ekonomiku, attīstītu infrastruktūru un nodrošinātu iedzīvotājus un uzņēmējus ar darba iespējām reģionos, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija turpina aizdevumu programmu pašvaldībām. Ceturtajā kārtā esam atbalstījuši 32 projektus vairākās Latvijas pašvaldībās, un pavisam drīz piešķirtie līdzekļi palīdzēs realizēt iedzīvotājiem nozīmīgus un nepieciešamus attīstības projektus, turklāt piesaistītās investīcijas ļauj radīt uzņēmējdarbības attīstībai labvēlīgu vidi.”

Izvērtējot 36 iesniegtos projektus, kopā atbalstīti 32 projekti 22 pašvaldībās: Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Dobeles novadā, Kandavas novadā, Talsu novadā, Raunas novadā, Ogres novadā, Lubānas novadā, Mālpils novadā, Salacgrīvas novadā, Gulbenes novadā, Madonas novadā, Pārgaujas novadā, Rēzeknes novadā, Daugavpils novadā, Cēsu novadā, Aglonas novadā, Lielvārdes novadā, Ludzas novadā, Baltinavas un Jelgavas novadā.

Arī ceturtajā kārtā populārākais aizdevuma mērķis ir pašvaldības transporta infrastruktūras attīstība:

  • transporta infrastruktūra – 22 projekti no 15 pašvaldībām (aizdevums 12 600 742,93 EUR)
  • tiltu, pārvadu un estakāžu būvniecībai vai pārbūvei – 4 projekti no 3 pašvaldībām (aizdevums 4 623 329,26 EUR)
  • higiēnas prasību nodrošināšana sociālās aprūpes centros – 1 projekts no 1 pašvaldības (aizdevums 82 190,00 EUR)
  • ēku vai tās daļu pielāgošana pašvaldības pakalpojumu sniegšanai – 2 projekti no 2 pašvaldībām (aizdevums 182 280,00 EUR);
  • īres dzīvokļu izveidošanai – 2 projekti no 2 pašvaldībām (aizdevums 1 407 491,06 EUR);
  • būvprojektu izstrādei – 1 projekts no 1 pašvaldības (aizdevums 153 000,00 EUR).

2021. gadā kopējais aizņēmuma apmērs ir 10 085 195,51 eiro, savukārt 2022. gadā – 8 963 837,74 eiro.

Kā ziņots iepriekš, lai veicinātu ekonomikas atgūšanos no Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes, VARAM šogad paplašināja pašvaldību iespējas aizņemties, papildinot aizdevumu programmu ar iespēju projektus pieteikt arī: pašvaldības ēku pielāgošanai pašvaldības pakalpojumu sniegšanai; īres dzīvokļu izveidošanai ārpus Rīgas plānošanas reģiona; pašvaldības meliorācijas sistēmas infrastruktūrai; būvprojektu izstrādei nozīmīgiem un lieliem investīciju projektiem, kā arī pašvaldību uzsākto investīciju projektu pabeigšanai. Tāpat, lai mazinātu Covid-19 izplatību, programmā iekļauts VARAM ierosinājums pašvaldībām saņemt valsts aizdevumu sociālo aprūpes centru pārbūvei vai pielāgošanai atbilstoši higiēnas prasībām.

Arī ceturtajā kārtā svarīgs kritērijs aizdevuma saņemšanai ir projekta augsta gatavība – projekti būs jāpabeidz līdz 2022.gada beigām. Investīciju projektu pieteikumu iesniegšana paredzēta līdz katra mēneša pirmajam datumam, bet ne vēlāk kā līdz šī gada 1.novembrim. Valsts aizdevuma saņemšanai piesakoties, pašvaldībām jāņem vērā, ka investīciju projekta aizdevuma apmērs nevar būt lielāks par 85% no kopējām izmaksām, un pašvaldībām jānodrošina līdzfinansējums, kas nav mazāks par 15%.

Ar atbalstīto projektu sarakstu var iepazīties šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI