DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Izglītībā Atveseļošanas fonda būtiskākie ieguldījumi paredzēti augstākajai izglītībai un digitālo prasmju attīstībai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Izglītības un zinātnes jomā Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fonda (Recovery and Resilience Facility) plāna ietvaros ieguldījumi vairāk nekā 212 miljonu eiro apmērā paredzēti augstākās izglītības un zinātnes konkurētspējas stiprināšanai, pamatskolu modernizācijai un pieejamības nodrošināšanai, kā arī digitālo prasmju attīstībai. Šādu ieguldījumu plānu un apjomu paredz valdībā apstiprinātais Finanšu ministrijas sagatavotais Latvijas Atveseļošanas fonda plāns, kuru līdz 30.aprīlim paredzēts virzīt vērtēšanai Eiropas Komisijas (EK) ekspertiem.

Lai novērstu Covid-19 pandēmijas radīto kaitējumu ekonomikai un sociālajai jomai, kā arī aizsargātu un radītu darbavietas, Eiropas Komisija (EK) ieviesusi vērienīgu Eiropas atveseļošanas plānu. Latvija paredzējusi izmantot visu mums saskaņā ar pašreizējiem aprēķiniem pieejamo Atveseļošanas fonda  grantu daļu 1,82 miljardu eiro apmērā. Šis atbalsts Latvijai ir ļoti nozīmīgs krīzes radīto sociālo un ekonomisko seku mazināšanai ilgtermiņā.

Kopumā ieguldījumi plānoti sešās jomās – digitālajā transformācijā, nevienlīdzības mazināšanā, veselībā, ekonomikas transformācijā un produktivitātes reformā, kā arī likuma varas stiprināšanā.

Augstākās izglītības un zinātnes attīstībai un starptautiskajai konkurētspējai ekonomikas transformācijas un produktivitātes komponentes ietvaros augstākās izglītības un zinātnes izcilības un pārvaldības reformas īstenošanai no Atveseļošanas fonda paredzētas investīcijas 82,5 miljonu eiro apmērā. Ieguldījumu mērķis ir nostiprināt augstskolu stratēģisko specializāciju, nodrošinot atbilstošu ietekmi reģionā vai nozarē. Stiprinot studiju un pētniecības kvalitāti un starptautisko konkurētspēju, paredzēts ieguldīt līdzekļus, lai koncentrētu izglītības piedāvājumu un efektīvāk izmantotu pieejamos resursus, tostarp augstskolu akadēmisko personālu un infrastruktūru. Augstskolu institucionālās un cilvēkresursu kapacitātes stiprināšana, resursu koplietošana un konsolidācija nodrošina augstākas kvalitātes studijas studentiem un pētniecību zinātniskajam personālam, kam savukārt ir ietekme uz jaunu zināšanu radīšanu un inovācijām, kas ir pamats tautsaimniecības transformācijai uz augstākas pievienotās vērtības produktu un pakalpojumu radīšanu.

Vispārējā izglītībā pamatskolu tīkla modernizācijai un attīstībai nevienlīdzības mazināšanas Atveseļošanas fonda komponentes ietvaros paredzēti 30,7 miljonu eiro. Finansējumu paredzēts ieguldīt 20 reģionāli nozīmīgās pamatskolās vidusskolu tīkla sakārtošanas ietvaros. Tas sekmēs kvalitatīvas izglītības pieejamību, kā arī nostiprinās pilnvērtīgu jaunā izglītības satura ieviešanu un sekmēs ilgtspējīgu skolu tīkla attīstību, ņemot vērā jauno administratīvi teritoriālo iedalījumu.

Digitālās transformācijas jomā Atveseļošanas fonda ietvaros paredzēts ieguldīt 94,7 miljonus eiro. Ieguldījumu mērķis ir digitālo prasmju attīstība sabiedrības un pārvaldes digitalizācijai, uzņēmumu digitālo pamatprasmju attīstības stiprināšana, augsta līmeņa digitālo prasmju apguve, atvērtās zinātnes ieviešana, kā arī digitālās plaisas novēršana. Paredzēts, ka ar plānoto atbalstu 120 000 iedzīvotāju un 3000 uzņēmumu būs pilnveidojuši un saņēmuši atbalstu digitālo prasmju pilnveidei. Ieguldījumu plāns digitālās plaisas novēršanai paredz nodrošināt arī vismaz 26 tūkstošus viedierīču iegādi, nostiprinot skolu “datoru bibliotēkas” mācību procesa uzlabošanai un nevienlīdzības mazināšanai, nodrošinot datoru pieejamību skolēniem, kuriem tas nepieciešams.

Atveseļošanas fonda finansējums sniedz ievērojamu papildu ES finansiālu atbalstu reformu īstenošanai. Būtiska daļa no Eiropas atveseļošanas finansējuma novirzīta Atveseļošanas fondam. Atveseļošanas fonds ir jauna, EK centralizēti pārvaldīta budžeta programma, kas izveidota papildus 2021. – 2027. gada plānošanas perioda ES daudzgadu budžetam. Tās mērķis ir atbalstīt reformas un investīcijas, kas saistītas ar pāreju uz zaļo un digitālo ekonomiku, kā arī mazināt krīzes radīto sociālo un ekonomisko ietekmi.

Latvijas Atveseļošanas fonda plāns ir sagatavots atbilstoši Nacionālā attīstības plāna mērķiem, ņemot vērā EK ieteikumus un ES Padomes rekomendācijas stabilai un veiksmīgai Latvijas izaugsmei. Fonda līdzekļi Latvijai varētu būt pieejami šā gada otrajā pusē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI