DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
2
2

Valdība apstiprina noteikumus pieminekļu un piemiņas zīmju uzstādīšanai, piemiņas vietu izveidošanai un informatīvo plākšņu izvietošanai

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabineta sēdē 8. aprīlī apstiprināti Kultūras ministrijas iesniegtie „Pieminekļu un piemiņas zīmju uzstādīšanas, piemiņas vietu izveidošanas un informatīvo plākšņu izvietošanas noteikumi”. Ar tiem tiek regulēta vēsturiskiem notikumiem un personām veltītu pieminekļu un piemiņas zīmju uzstādīšanas kārtība, piemiņas vietu izveide, kā arī informatīvo plākšņu izvietošana pie objektiem, kuri neatbilst valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu statusam, bet sabiedriski nozīmīgās vietās ir izvietoti kā pieminekļi vai piemiņas vietas.

Noteikumi reglamentē, kādā veidā tiek uzstādīti vēsturiskiem notikumiem un personām veltīti pieminekļi un piemiņas zīmes, kā arī izveidotas piemiņas vietas. Tāpat tie nosaka kārtību, kādā pie objektiem, kuri neatbilst valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu statusam, bet sabiedriski nozīmīgās vietās ir izvietoti kā pieminekļi vai piemiņas vietas, izvieto informatīvās plāksnes un uz tām norādāmo informāciju. 

Turpmāk, lai akcentētu ar vēsturi saistītu piemiņas objektu publiskajā telpā,  iniciatoram - fiziskai vai juridiskai personai – vispirms jāvēršas pašvaldībā, kuras teritorijā plānots uzstādīt pieminekli, piemiņas zīmi, izveidot piemiņas vietu vai izvietot informatīvo plāksni. Priekšlikumā iniciators norāda informāciju par ieceri un vēsturiskā notikuma faktu vai personu. Priekšlikumam pievieno dokumentus un citus pierādījumus, kas apstiprina vēsturiskā notikuma faktu vai personas vēsturisko nozīmīgumu, nekustamā īpašuma vai objekta īpašnieka piekrišanu ieceres īstenošanai viņa īpašumā, pieminekļa, piemiņas zīmes, piemiņas vietas vai informatīvās plāksnes ieceres īstenošanas dokumentus, kas satur izvietojamo objektu izmēru un tekstuālo saturu.  

Tāpat priekšlikumam pievieno pieminekļa, piemiņas zīmes vai piemiņas vietas ieceres skices un plānus, kas satur izvietojamo objektu vizuālo un māksliniecisko noformējumu, novietojumu dabā, uz ēkām vai citiem objektiem un citu informāciju, kurai var būt nozīme arhitektoniskās, mākslinieciskās un dizaina kvalitātes novērtēšanā. Ja vēsturiskiem notikumiem un personām veltītu pieminekli, piemiņas zīmi vai piemiņas vietu paredzēts uzstādīt vai izveidot valsts aizsargājamā kultūras piemineklī vai kultūras pieminekļa aizsardzības zonā, tad projekts vispirms jāsaskaņo Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē. Kad pašvaldība ir izvērtējusi iesniedzēju priekšlikumu un tam pievienotos materiālus, tad tā definē savu sākotnējo viedokli un elektroniski to nosūta speciāli izveidotai Pieminekļu, piemiņas zīmju un piemiņas vietu izveides konsultatīvajai padomei.  Tā savu atzinumu pašvaldībai sniedz 10 darba dienu laikā.

Saskaņā ar šiem noteikumiem tiks izveidota padome – sabiedriska konsultatīva institūcija – kuras mērķis ir veicināt dažādu institūciju sadarbību lēmumu pieņemšanā visos jautājumos, kas saistīti ar pieminekļu, piemiņas zīmju uzstādīšanu un piemiņas vietu izveidošanu. Padomes sastāvu uz pieciem gadiem apstiprinās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīkojumu, un tajā darbosies pārstāvji no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Kultūras ministrijas, Aizsardzības ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Ārlietu ministrijas, Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes, Latvijas Nacionālā kultūras centra, Valsts valodas centra, Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Arhitektu savienības, Latvijas Dizaineru savienības, Latvijas Okupācijas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI