DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. novembrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
2
2

Patentu valde, svinot pastāvēšanas simtgadi, izdod grāmatu “CEĻŠ UZ IZCILĪBU. Latvijas izgudrotāji pasaulē”

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Godinot Latvijas rūpnieciskā īpašuma aizsardzības sistēmas izveides simtgadi un sagaidot Latvijas 102. dzimšanas dienu, otrdien, 10. novembrī, tika atklāta Patentu valdes grāmata “CEĻŠ UZ IZCILĪBU. Latvijas izgudrotāji pasaulē”. Grāmatā apkopoti 25 pasaulē atzinību guvušu Latvijas izcelsmes zinātnieku panākumi.

Kā pirmajiem grāmata svinīgi tika pasniegta Valsts prezidentam Egilam Levitam un Ministru prezidenta biedram, tieslietu ministram Jānim Bordānam. Tāpat grāmatas “CEĻŠ UZ IZCILĪBU. Latvijas izgudrotāji pasaulē” pirmie eksemplāri tiks nosūtīti Patentu valdes sadarbības partneriem un bibliotēkām, savukārt pēc laika tā būs pieejama arī Patentu valdes tīmekļa vietnē www.lrpv.gov.lv.

Izdevums aptver tikai nelielu daļu no latviešu izcelsmes izgudrotāju snieguma aviācijas un avionavigācijas, astronautikas, pārtikas un apģērbu ražošanas, datorzinātņu, medicīnas, biotehnoloģiju, kosmosa pētniecības, autobūves, ķīmijas un fizikas jomās, no unikālas pīpes konstrukcijas radīšanas līdz pasaulē pirmā miniatūrā un leģendām apvītā spiegu fotoaparāta “Minox” konstruēšanai.

“Man ir patiess gandarījums par to, ka Latvija ir kļuvusi vēl par 25 stāstiem bagātāka. Pateicoties Patentu valdes iniciatīvai, ikvienam būs iespēja iepazīt 25 Latvijas izcelsmes izgudrotājus, kas bagātinājuši mūsu valsts vēsturi un dos atspērienu turpmākai izpētei. Vēsturē ir atrodamas daudzas spilgtas personības, kas ar savu harizmu, ģenialitāti un panākumiem iedvesmo un fascinē mūs joprojām. Atklājot ko jaunu un vēl nebijušu, izcili ķīmiķi, matemātiķi, fiziķi, astronomi, mākslinieki un citi pasaules spožākie prāti ir apgriezuši kājām gaisā tā laika sabiedrības ikdienu un tajā pastāvošos uzskatus. Arī šodien valsts pienākums ir nodrošināt atbilstošus apstākļus jaunu inovāciju un tehnoloģiju radīšanai un rūpēties par to aizsardzību. Šajā patriotu nedēļā Tieslietu ministrijas vārdā sveicu Patentu valdi ar unikāla izdevuma atvēršanu, un aicinu turpināt iesākto darbu, apzinot arī citu Latvijas izcelsmes izgudrotāju sniegumus!” pauda J. Bordāns.

“2020. gads ir īpašs ar to, ka pirms simts gadiem tika likti pamati nacionālajai rūpnieciskā īpašuma aizsardzības sistēmai, un darbu uzsāka Patentu valde. Šo notikumu mēs atzīmējām, rīkojot starptautisku konferenci “Intelektuālais īpašums. Vīzija bez ilūzijām”, kur piedalījās vairāk nekā 3300 dalībnieku, un citām simtgadei veltītām aktualitātēm. Šodien esam lepni turpināt jau par tradīciju kļuvušu pasākumu – jaunas grāmatas atvēršanu,” saka Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis, “grāmata “CEĻŠ UZ IZCILĪBU. Latvijas izgudrotāji pasaulē” paver plašāku skatu uz Latvijas izgudrotāju izcilo prātu veikumu. Tā iepazīstina ar talantīgiem Latvijā dzimušiem un ārvalstīs strādājošiem zinātniekiem, viņu dzīves gājumu, sasniegumiem, zinātniski pētnieciskā darba rezultātiem un izgudrojumiem, vienuviet apkopojot devumu, kas nesis mūsu valsts vārdu pasaulē.”

Grāmata ir vērtīgs izziņas avots, kur smelties iedvesmu un apbrīnot izcilību. Apkopotais materiāls balstās uz faktiem, kurus ar aizrautību un rūpību vāca un apkopoja Ilze Grīnuma. Savukārt grāmatas dizainu izstrādāja dizaina biroja H2E komanda - Ingūna Elere, Ieva Timoško un Dagnija Balode.

Grāmatas “CEĻŠ UZ IZCILĪBU. Latvijas izgudrotāji pasaulē” izdošanas datums nav nejaušs. Kopš 2001. gada 10. novembra tiek atzīmēta UNESCO iedibinātā Pasaules zinātnes diena mieram un attīstībai, uzsverot zinātnes nozīmīgo lomu sabiedrībā un nepieciešamību iesaistīt plašāku auditoriju diskusijās par aktuāliem zinātnes jautājumiem. Pasaules zinātnes dienas mērķis ir nodrošināt sabiedrības informēšanu par zinātnes sasniegumiem un uzsvērt zinātnieku lomu mūsu izpratnes paplašināšanā par pasauli, kurā dzīvojam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI