Pārtikas razošanas sistēmas un piegādes ķēdes ir dabas noplicināšanās un dabas daudzveidības samazināšanās veicinātājas visā pasaulē. Eiropas Savienība vien ir atbildīga par 10% mežu biotopu iznīcināšanu globālā mērogā, kas tiek īstenota tādu importa preču patēriņam kā soja (lopbarībai), palmu eļļa, kafija un kakao. Tas, ko izvēlamies likt uz sava šķīvja, šobrīd neatgriezeniski kaitē dabai un tajā pašā laikā rada veselības problēmas, piemēram, nepārdomāti izvēloties pārtikas produktus vai tieši pretēji – piedzīvojot badu vai tīra ūdens trūkumu. Pasaules dabas fonda ziņojumā “Bending the Curve: The Restorative Power of Planet-Based Diets” tiek analizētas dažādu uztura grupu ietekmes uz veselību un kopējo dabas stāvokli, līdztekus piedāvājot risinājumus, kas katrai no 147 valstīm var būt atšķirīgi.
Brents Lokens, WWF Pasaules Pārtikas vadošais zinātnieks un galvenais ziņojuma autors: “Uztura izmaiņas notiek vietējā līmenī, tādēļ mums bija svarīgi paskaidrot globālo pieeju pārtikas sistēmai tā, lai to varētu īstenot nacionālā līmenī. Nav vienota risinājuma visiem.”
WWF izstrādātais “Planētai draudzīgs uzturs” kalkulators valdībām un sabiedrībai palīdzēs labāk saprast uztura maiņas ietekmes uz vidi. Kalkulators ir pielāgots 13 dažādām pārtikas grupām un izveidots, balstoties uz datiem par 147 valstīm. Kaut kalkulatoru var izmantot jebkurš iedzīvotājs, viens no tā mērķiem ir atbalstīt arī politikas veidotājus, izstrādājot visaptverošākas valsts uztura vadlīnijas, un pārtikas jautājumu iekļaušanu citās politikas jomās, atbilstoši veselības, klimata un ilgtspējīgas vides mērķiem.
Izstrādātais rīks uzskatāmi parāda, ka Latvijā šobrīd lielākās dabas daudzveidības zudumu ietekmes saistītas ar liellopa, cūkgaļas un piena produktu patēriņu, ka arī ar tādiem importētiem produktiem kā tēja, kafija, kakao un garšvielas. Pēc ietekmes uz dabas daudzveidību tālāk seko dārzeņu un augļu, tad tauku un eļļu grupas.
“Planētai draudzīgs uzturs” platformas mājaslapā atrodami arī dati par uztura ietekmi uz cilvēku un vides veselības indikatoriem, kā arī politiski ieteikumi un padziļināts pētījums par stratēģiskām rīcībām, kas nepieciešamas, lai pārietu no globālas pārtikas sistēmas, kas ekspluatē planētu, uz sistēmu, kas rūpējas par cilvēkiem un atjauno dabu.