DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. septembrī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība

Konferencē meklēs risinājumus ieilgušām Latvijas bērnu aizsardzības sistēmas problēmām

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

10.septembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkā notiks organizācijas “Centrs Dardedze” rīkotā konference ar nosaukumu “Aizej tur - nezin kur? Ceļa meklējumi vardarbības pret bērnu novēršanai” ar mērķi veicināt valsts un pašvaldību līmenī izpratni par mērķtiecīgas bērnu tiesību aizsardzības sistēmas nepieciešamību. Šai dienā bibliotēkas telpās notiks arī izstādes “Bez vardarbības” atklāšana.

“Kā mēs rīkotos, ja uzzinātu, ka ir kāds vīruss, kas ietekmē katru otro bērnu pasaulē, bieži atstājot paliekošu negatīvu ietekmi uz cilvēka psihisko un fizisko veselību, spējām mācīties, strādāt un veidot attiecības? Šāds vīruss ir vardarbība pret bērniem. Taču reālas bērnu un ģimeņu atbalsta sistēmas Latvijā šobrīd trūkst. Šobrīd mēs aicinām kopā vadošās valsts amatpersonas, lai to mainītu,” uzsver “Centrs Dardedze” valdes locekle Laila Balode.

Konferences mērķauditorija ir politikas veidotāji un lēmumu pieņēmēji valsts un pašvaldību līmenī, un tās atklāšanā piedalīsies Valsts prezidents Egils Levits, labklājības ministre Ramona Petraviča, tieslietu ministrs Jānis Bordāns un Zviedrijas vēstniecības pārstāvis Hannes Tordengrens. Konference un izstāde tiek rīkota sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību un Zviedru institūtu.

Ar konferenci iecerēts sniegt lēmumu pieņēmējiem un plašākai sabiedrībai reālu un objektīvu skatījumu uz to, kādi ir Latvijas bērnu un ģimeņu atbalsta sistēmas trūkumi, kāds varētu būt kopīgais virziens un staprtautiskā praksē pārbaudīti risinājumi. Kā iespējamais plāns institūciju mobilizēšanai konferencē tiks aplūkotas ANO Globālās partnerības vardarbības pret bērnu novēršanai izveidotā "Ceļa meklētāju" valstu kustība un Pasaules Veselības organizācijas un citu starptautisko organizāciju izstādātās INSPIRE vadlīnijas vardarbības prevencijai.

Konferencē izskanēs video prezentācijas no Globālās partnerības vardarbības pret bērniem novēršanai pārstāves Sabines Rakotomalalas, Pasaules Veselības organizācijas pārstāvja Jondžī Jona un bērnu ombuda Zviedrijā Elizabetes Dālinas, savukārt no vietējiem runātājiem ar prezentācijām uzstāsies Pārresoru koordinācijas centra konsultante Sigita Sniķere, Latvijas Universitātes pētniece Zane Linde-Ozola, kā arī “Centrs Dardedze” vadītājas Agnese Sladzevska un Laila Balode.

Plkst. 11.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrijā tiks atklāta izstāde “Bez vardarbības”, kuras ilustrācijas izstrādājusi zviedru māksliniece Stīna Virsēna, apvienojot tās ar citātiem no bērnu rakstnieces Astrīdas Lindgrēnas runas “Bez vardarbības”. Astrīda Lindgrēna ir teikusi: “Sniedziet bērniem mīlestību, vairāk mīlestības un vēl vairāk mīlestības, un veselais saprāts radīsies pats par sevi.”

Konferences otrajā daļā tiks organizētas darba grupas, kam sekos paneļdiskusija par šķēršļiem un risinājumiem vardarbības pret bērnu prevencijā. Diskusijā piedalīsies eksperti no vairākām ministrijām, Valsts policijas, Latvijas Universitātes un projekta “Skola2030”.

Dalība konferencē klātienē notiks ar ielūgumiem (konferences klātienes dalībnieku skaits tiek rēķināts atbilstoši aktuālajām SPKC vadlīnijām COVID-19 izplatības risku mazināšanai). Konferences tiešraide būs skatāma sabiedrisko mediju portālā LSM.lv.

Pilna konferences programma: https://centrsdardedze.lv/lv/konference-2020//konferences-programma

Par globālo partnerību:

Apzinoties vardarbības graujošo ietekmi, 2015.gadā pasaules līderi apņēmās līdz 2030. gadam novērst visa veida vardarbību pret bērniem ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķu ietvaros (mērķis 16.2.). Gadu vēlāk ANO ģeneralsekretariāts izveidoja kustību “Globālā partnerība vardarbības pret bērniem novēršanai” (“Global Partnership to End Violence Against Children”) un izveidoja fondu, lai ieguldītu reālos risinājumos. Globālās partnerības mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par nepieciešamajām pārmaiņām, kā arī dalīties ar pētījumos balstītām metodēm un risinājumiem.

Par “Ceļa meklētāju” valstīm:

Globālā partnerība aicina valstis pievienoties “Ceļa meklētāju” (“Pathfinding Countries”) valstu kustībai - tā ir iniciatīva ar mērķi celt sabiedrības izpratni, veicināt valstu augstākā līmeņa politisko apņemšanos, aktīvu sadarbību un pētījumos balstītu prevencijas pasākumu ieviešanu. Zviedrija bija pirmā valsts, kas pievienojās globālajai iniciatīvai kā “Ceļa meklētāju” valsts, un šobrīd partnerībai pievienojušās 30 valstis. “Ceļa meklētāju” valstis izmanto INSPIRE septiņas stratēģijas vardarbības pret bērniem novēršanai. Plašāka informācija: www.end-violence.org

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI