DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. augustā, 2019
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Latvijas izlase veiksmīgi startē Pasaules Skolu debašu čempionātā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Skolu debašu izlases dalībnieki atgriezušies no Pasaules Skolu debašu čempionāta Taizemē, kur kopā ar vēl 67 valstu jauniešiem godam aizstāvēja savas valsts godu. Latvijas vārdu aizstāvēja četri jaunie debašu talanti – Adele Pužule, Kristofers Kārlis Krūmiņš, Kristofers Kalniņš-Liberis un Henriks Bērmanis - trenera Edgara Klētnieka vadībā.

Lai arī Latvija ir salīdzinoši jauna dalībvalsts, čempionāta laikā tā tikās ar tādām debašu lielvalstīm kā Ķīna, kas uzvarēja 2018. gada čempionātā, gan arī ar Singapūru, kas čempionātā uzvarējusi jau trīs reizes: 2011., 2015. un 2017. gadā. Arī izlases jaunākais dalībnieks Kristofers Kārlis Krūmiņš atzīst, ka, tieši stājoties pretī čempioniem, neskaitāmās stundas treniņu ir atmaksājušās: “Ierodoties Bangkokā, kļuva skaidrs, kādēļ jau no decembra vidus sākām intensīvi gatavoties šim pasaules mēroga turnīram. Kad gāju uz Latvijas Skolu debašu izlases atlasi, nevarēju iedomāties, ka jau pēc pusgada ar saviem komandas biedriem būsim spējīgi cīnīties līdzvērtīgi un pat uzvarēt jebkuru pretinieku, lai arī cik prestiži tie nebūtu!” Kārļa viedoklim pievienojas arī viņa komandas biedrs Henriks Bērmanis, uzsverot tieši regulāro treniņu un komandas saliedētības nozīmi, gatavojoties stāties pretī pasaules līmeņa debatētājiem: “Gatavojoties dalībai čempionātā, vairāk nekā pusgadu intensīvi trenējām stratēģiskas domāšanas un retorikas prasmes! Piedaloties čempionātā, nācās saskarties ar izaicinājumu: palikt tik pat saliedētiem, kā ierašanās dienā. Manuprāt, mums tas izdevās izcili! Ja sākotnēji Singapūras un Ķīnas komandas šķita neuzvaramas, tad tieši stāšanās pretī šīm komandām ļāva saprast, cik nepamatotas bijušas mūsu bailes un cik konkurētspējīgi esam pasaules līmenī.

Kaut arī Latvijas debatētāji mājās neatveda uzvarētāju kausu, jauniešu sniegums vērtējams atzinīgi. Latvijas Skolu debašu izlases treneris Edgars Klētnieks norāda, ka ne tikai jauniešu sniegums bijis ļoti labs, bet arī zināšanas un vērtības, ko turnīrs un jaunieši pārstāv un pārstāvēs, ir svarīgas: “Fakts, ka 67 valstis šogad piedalījās čempionātā, lai turpinātu runas brīvības tradīciju un runātu par šī gadsimta aktuālākajiem jautājumiem, ir pierādījums debašu ietekmei. Man ir izteikts lepnums par mūsu debatētājiem šogad, jo viņi sasniedza labāko rezultātu Latvijas vēsturē! Tieši laiks un enerģija, ko jaunieši ieguldīja, gatavojoties čempionātam, ir padarījis viņus par erudītiem brīvās runas un kritiskās domāšanas lietpratējiem – šīs ir vērtības, uz kurās balstās mūsu demokrātija!”

Tieši saliedētība, skaidra virzība un smags darbs, ejot uz mērķi, ļāva šī gada Latvijas izlasei izaugt no debašu entuziastiem līdz pasaules mēroga debatētājiem. Kā norāda izlases pārstāve  Adele Pužule: “Pasaules Skolu debašu čempionāts ir bijis mans līdz šim augstākais sasniegums debatēs. Man un komandas biedriem ir bijis patiess gods pārstāvēt Latviju un apzināties, cik tālu esam nākuši katrs individuāli un arī kopā. Esmu pateicīga ne tikai par iespēju parādīt mūsu treneru un komandas biedru neatlaidīgā darba rezultātus, bet arī par iespēju piedalīties pasākumā, kurā tika pārstāvētas tik dažādas tautības, kultūras un sabiedrības grupas.” Adelei pievienojas arī izlases pārstāvis Kristofers Kalniņš-Liberis, atzīstot, ka iespēja piedalīties čempionātā ir bijusi lieliska, bet tikpat liels prieks ir par gūtajām zināšanām: “Čempionāts ir bijis atmiņās paliekoša pieredze! Mēs varējām ne tikai pierādīt un attīstīt savas debašu prasmes, bet arī konkurēt ar citām spēcīgām valstu izlasēm. Visvairāk esmu gandarīts par mūsu komandas garu un saliedētību, kā arī gūtajām zināšanām, kas ikvienam no mums ļaus veicināt debašu kustību Latvijā!

Jau 31 gadu kopš 1988. gada, kad Austrālijā notika pirmais Pasaules Skolu debašu čempionāts, debašu izlases no dažādām pasaules valstīm tiekas reizi gadā, lai cīnītos par pasaules čempionu titulu. Kamēr pirmajā čempionātā tikās sešu lielvalstu izlases, šogad turnīrs pulcēja jau 67 valstu delegācijas no sešiem kontinentiem, kas pierāda, ka turnīrs ir kļuvis patiesi starptautisks un iekļaujošs (šī gada čempionāts Latvijai bija otrais pēc 20 gadu pārtraukuma). Šogad turnīra uzvarētāju titulu pārliecinoši ieguva Indijas debatētāji, kas 2018. gada čempionāta finālā piekāpās Ķīnai.

Esam neizsakāmi pateicīgi atbalstītājiem, kas palīdzējuši Latvijas izlasei piedalīties šī gada Pasaules Skolu debašu čempionātā: British Council Latvia, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentam, Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fondam, biedrībai “Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas atbalstam”, Latvijas Debašu asociācijai “QUO Tu domā?”. Tāpat izsakām sirsnīgu pateicību ikvienam, kas veltīja savu brīvo laiku, apmācot jaunos debatētājus!

Kaut arī šis mācību gads un debašu sezona ir noslēgusies, jau pavisam drīz sāksies jauns uzsaukums un jauna iespēja ikvienam jaunietim izvirzīt savu kandidatūru dalībai 2020. gada Latvijas Skolu debašu izlasē. Ja Tu esi vai arī zini jaunieti, kuram ir jāpārbauda savas spējas un jāpiesaka kandidatūra Latvijas Skolu debašu izlasei, seko Latvijas Debašu asociācijas “QUO Tu domā?” sociālajiem medijiem, lai uzzinātu vairāk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI