DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Latvija kā starptautisks karjeras galamērķis

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Galvenie Amerikas Tirdzniecības palātas Latvijā (ATPL) ieteikumi ir saistīti ar divām prioritātēm: izvirzīt Latviju kā starptautisku karjeras galamērķi un uzlabot darbinieku prasmes, lai tās atbilstu darba tirgus pieprasījumam.

Šodien Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā (ATPL) rīkoja diskusiju, kurā iepazīstināja ar savu viedokļa ziņojumu par talantu piesaisti “Latvija – starptautisks karjeras galamērķis”.

ATPL uzskata, ka starptautiski talanti var sniegt nozīmīgu pienesumu Latvijas uzņēmumiem. Pateicoties viņu svešvalodu zināšanām, pieredzei ārvalstu uzņēmējdarbības vidē un starpkultūru komunikācijas prasmēm, šie speciālisti var palīdzēt sekmīgāk apgūt jaunus tirgus. Tādēļ ATPL iesaka izstrādāt vienotu talantu piesaistes stratēģiju un interneta platformu, kura būtu vērsta uz augsti kvalificētu darbinieku un Latvijas remigrantu piesaisti.

Birokrātiska attieksme pret augsti izglītotiem ārvalstu darbiniekiem pasliktina Latvijas kā karjeras galamērķa reputāciju. Tādēļ svarīgi atrisināt jautājumus, kas skar imigrācijas procedūras, likvidējot normatīvu interpretācijas atšķirības dažādās imigrācijas dienesta iestādēs. Nekonsekventa imigrācijas noteikumu pielietošana rada nenoteiktību un nevajadzīgu administratīvo slogu uzņēmējiem un augsti kvalificētiem ārvalstu speciālistiem. Gan ārvalstu darbiniekiem, gan Latvijas remigrantiem būtu jāpiedāvā pievilcīgāka un viesmīlīgāka vide, lai viņi justos gaidīti Latvijā.

Strauji mainīgajā darba vidē nepārtraukta mācīšanās ir kļuvusi par nepieciešamību. Investīcijas inovācijās un izglītībā, kā arī precīzāka nākotnē vajadzīgo prasmju prognoze palīdzēs nodrošināt labāku darba tirgus pieprasījuma un piedāvājuma līdzsvaru. Automatizācijas, mākslīgā intelekta un digitālo risinājumu ieviešana ir daži no ieteiktajiem risinājumiem trūkstošo vakanču aizpildīšanai. 

Lai saglabātu speciālistus Latvijā, vairāk jāveicina reģionālā mobilitāte un darbinieku izmitināšana, piedāvājot atvieglojumus darba devējiem. Tāpat ir jāturpina un jāveicina vietējo darbinieku prasmju uzlabošana, pārkvalifikācija un mūžizglītība.

Ņemot vērā to, ka talantu piesaiste ir starpsektorāls jautājums, nepieciešama publiskā-privātā partnerība un starpresoru koordinācija starp visām iesaistītajām pusēm.

ATPL viedokļa ziņojums tika prezentēts diskusijas laikā par talantu piesaisti, kurā piedalījās ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro, Cognizant Latvija vadītājs Kims Leandersons un Microsoft vadītāja Baltijas valstīs Renāte Strazdiņa. Visi diskusijas dalībnieki atzina, ka ārvalstu speciālistu piesaiste dotu nozīmīgu pienesumu Latvijas ekonomikai un piekrita, ka jāveicina sadarbība starp publisko un privāto sektoru, lai darbiniekiem piedāvātu atbilstošas izglītības un apmācību programmas.

ATPL prezidente Ingrīda Kariņa-Bērziņa sniedza ieskatu viedokļa ziņojumā, kura izstrādē tika izmantoti ATPL biedru darbaspēka aptaujas dati. Aptaujas kopsavilkumu prezentēja Ričards Križanovskis, uzņēmuma ERDA pārstāvis un ATPL Darbaspēka darba grupas pārstāvis.

ATPL viedokļa ziņojums par talantu piesaisti ir pieejams šeit.  Īss veidokļa ziņojums ir pieejams šeit.                                                                                                         

Amerikas Tirdzniecības palāta Latvijā ir vadošā ārvalstu tirdzniecības palāta Latvijā, pārstāvot vairāk nekā 150 uzņēmumu. ATPL mērķi ir veicināt un stiprināt tirdzniecību, investīcijas, partnerību un draudzību starp ASV un Latviju, kā arī kalpot par viedokļu, zināšanu apmaiņas un kontaktu platformu biedriem, partneriem un starptautiskās uzņēmēju sabiedrības pārstāvjiem Latvijā. Papildu informācija: www.amcham.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI