DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
9
9

ELA: priekšvēlēšanu aptauja diasporā rāda no Latvijas reitingiem atšķirīgu ainu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saskaņā ar Eiropas Latviešu apvienības (ELA) un portāla latviesi.com rīkotu informatīvu internetaptauju diasporas vēlētāji virs 5% atzīmes izvirzītu sešus Saeimas kandidātu sarakstus: KPV LV (24,4%), Attīstībai – Par! (19,5%), PROGRESĪVIE (17,2%), Jaunā konservatīvā partija (10,8%), Jaunā VIENOTĪBA (8%) un Nacionālā Apvienība (7,3%). Savu izvēli vēl nav veikuši tikai 5,3% diasporas respondentu.

ELA un portāls latviesi.com norāda, ka aptauja rīkota ar mērķi Latvijas pilsoniskajā un politiskajā apziņā pilnvērtīgi iekļaut arī diasporas vēlētājus. Tiesības balsot Saeimas vēlēšanās ārvalstīs šogad tiek lēstas ap 130 000 Latvijas pilsoņu, kuri oficiāli paziņojuši savu dzīvesvietu ārvalstīs. Tas ir vēsturisks rekordskaits - tāpat kā ārvalstīs atvērto vēlēšanu iecirkņu skaits (121). “Aktīvi balsojot, diasporas vēlētāji var Saeimā ievēlēt pat 8 deputātus no Rīgas vēlēšanu apgabala. Neskatoties uz to, līdz šim nav veikta neviena aptauja par partiju reitingiem diasporā. Tas ir būtisks trūkums Latvijas reitingos,” skaidro ELA vicepriekšsēde Elīna Pinto.

Aptauja tika veikta internetā no 20. septembra līdz 30. septembrim, anketas izsūtot portālā latviesi.com reģistrētiem lietotājiem, ELA biedru organizācijām, diasporas medijiem un ievietojot ap simts Facebook grupās, kurās notiek saziņa starp dažādās pasaules valstīs mītošiem Latvijas izbraucējiem. Aptaujai atsaukušies 889 unikālie respondenti, no kuriem 82,7% dzīvesvietu norādījuši Eiropā ārpus Latvijas, 6,2% - Ziemeļamerikā vai Dienvidamerikā, 1,7% - Austrālijā vai Jaunzēlandē, bet ir reģistrēti respondenti arī no NVS valstīm, Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem. Dzimtā valoda 89.5% respondentu ir latviešu, 5,7% - krievu, bet 3,1% - angļu. Piedalīties vēlēšanās plāno 89,2%, neplāno – 5,8%, un vēl izlēmuši nav 3,8% respondentu.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI