DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. novembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Dabas muzejā atklāta jauna pastāvīgā ekspozīcija par Latvijas augiem un sēnēm

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Tuvojoties Latvijas simtgadei, Dabas muzejā atklāta jauna pastāvīgā ekspozīcija „Botānika un mikoloģija”, kas veidota ar mērķi piedāvāt sabiedrībai iespēju izzināt Latvijas savvaļas augus, sēnes un raksturīgus biotopus. Ekspozīcija būs interesanta un pieejama dažādām sabiedrības grupām – ģimenēm ar bērniem, skolēniem, dabas mīļotājiem, kā arī apmeklētājiem ar redzes traucējumiem, pilsētas viesiem, un, protams, jaunā ekspozīcija būs jauks pārsteigums muzeja regulārajiem apmeklētājiem.

Latvijas simtgades priekšvakarā Dabas muzejā atklāta jauna ekspozīcija "Botānika un mikoloģija", kas interaktīvā un estētiski pievilcīgā veidā  apmeklētājiem atklāj Latvijas augus un sēnes, kā arī raksturīgākos biotopus – mežu, pļavu un purvu.

Ekspozīcijas telpā jūtams dabiskums, dominē zaļie toņi un vispirms uzmanību piesaista īsti un pamatīgi Latvijā biežāk sastopamo sugu koki. Priedes, egles, ozola, liepas, apses, bērza un melnalkšņa stumbri, pateicoties AS "Latvijas Valsts meži" atbalstam, uz muzeju atceļojuši no Ziemeļlatvijas, un ar tajos atrodamo informāciju darbojas kā savas sugas vēstneši.

Tāpat kā mežā vietām iemirdzas gaišākas laucītes, ekspozīciju vitrīnās atsedzas divu Latvijai ļoti raksturīgu ainavu – purva un pļavas – diorāmas, bet līdzās biotopu ainavām košās krāsās iemirdzas sēņu mulāžas un, protams, augu herbāriji. Ekspozīcijai izvēlēti augi, kas parāda Latvijas floras daudzveidību – pārstāvji no dažādām dzimtām, atšķirīgiem biotopiem, aizsargājamie, ārstniecības, indīgie un invazīvie augi. Augu tēmu paspilgtina modelis un video, kurā redzama dzeltenās dzegužkurpītes attīstība un apputeksnēšana.

Rūpīgiem dabas pētniekiem ekspozīcijā ir iespēja iedziļināties augu un sēņu sugu aprakstos, vingrināties sugu atpazīšanā un pētīt objektus tuvplānā caur palielināmo stiklu. Skolēniem turpmāk ekskursijas un nodarbības notiks pievilcīgā un mūsdienu vajadzībām atbilstoši aprīkotā telpā, un jebkuram interesentam pieejamas gan interaktīvas spēles datorekrānos, gan uz taustes un redzes sajūtām balstītas aktivitātes.

Ekspozīcijas veidotāji cer, ka, izprotot un atpazīstot mūsu dabas vērtības, sabiedrībā veidosies lepnums par tām un pozitīva attieksme pret apkārtējās vides saudzēšanu.

Projekta "Botānikas ekspozīcijas izveidošana Latvijas Dabas muzejā" īstenošana uzsākta 2015. gadā. Apmeklētājiem jaunā ekspozīcija atvērta no 2017. gada 22. novembra. Ekspozīcija būs pieejama ilglaicīgi.

Ekspozīcija tapusi ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.   

Paldies par sadarbību AS "Latvijas Valsts meži".

Mediju informācijai: Ekspozīcijas atklāšana notiks 2017. gada 21. novembrī plkst. 15.00 Latvijas Dabas muzejā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI