DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūnijā, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Latvijas Narkoloģiskās palīdzības dienesta 40 gadu jubileja

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas narkoloģiskās palīdzības dienesta jubilejai veltīts sarīkojums notiks kultūras pilī „Ziemeļblāzma”, kuru savulaik Mīlgrāvja Bezalkohola biedrībai būvējis latviešu uzņēmējs Augusts Dombrovskis ar nodomu - lai šī biedrība un nams kļūtu par „gaismu tumsonībā, bezcerībā un reibumā mirkstošām dvēselēm”.

Sarīkojumu ievadīs jubilejas konference "Latvijas narkoloģiskās palīdzības dienests no 1977.- 2017." Ar atskatu 40 gadu senā vēsturē uzstāsies narkologs Jānis Strazdiņš, jo tieši viņš 1977.  gadā tika iecelts par vadītāju jaundibinātam Republikas Rīgas narkoloģiskajam dispanseram. Lai šo medicīnas iestādi  izveidotu, vajadzēja piesaistīt speciālistus un mācīties no citu valstu pieredzes un tālāk veidot narkoloģiskās palīdzības sistēmu, kurā ar laiku tiktu sniegta gan ambulatorā, gan stacionārā pacientu ārstēšana, un kura varētu piedāvāt vairākas ārstniecības programmas. Piemēram, Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā (RPNC) joprojām pieejama Minesotas programma, ilgtermiņa farmakoterapijas programmas u.c.

Latvijas narkoloģiskās palīdzības sistēmas veidošanā bijuši interesanti un paradoksāli notikumi, atceras ārsts Viktors Jaksons – Valsts Rīgas narkoloģiskās palīdzības stacionāra pirmais vadītājs. Narkoloģiskās palīdzības dienestam attīstoties, 1997. gadā tas ieguva centralizēta valsts centra, bet 2004. gadā aģentūras statusu. Par tās vadītāju tika iecelta narkoloģe Astrīda Stirna, kas šobrīd vada RPNC Narkoloģiskās palīdzības dienestu, ir Latvijas Narkologu asociācijas vadītāja un Veselības ministrijas galvenā speciāliste narkoloģijā. Viņa īpaši atzīmē Narkoloģijas centra, vēlāk aģentūras,  ļoti nozīmīgo apreibinošo vielu u.c. lietošanas profilakses darbu, jau sākot no skolas vecuma bērniem. Šim nolūkam tika izdoti simtiem dažādu informatīvu materiālu. Centrs pildīja narkoloģijas nozares metodisko vadību, datu vākšanu un analīzi, speciālistu apmācību u.c.

40 gadu laikā Latvijas Narkoloģiskās palīdzības sistēma ir ievērojami mainījusies. Par Latvijas Narkoloģiskās palīdzības specializēšanos, tās apjomu un dienesta izaugsmi referēs RPNC Narkoloģiskās palīdzības dienesta ambulatorās nodaļas vadītāja Inga Landsmane. Lai gan narkoloģiskā palīdzība Latvijā ir vairākkārt reorganizēta, tomēr tās nozīme ne brīdi aizvadīto 40 gadu laikā nav mazinājusies – līdzās joprojām ievērojamam alkohola patēriņam un apreibinošu vielu lietošanai, parādījušies jauni šīs medicīnas jomas izaicinājumi saistībā ar moderno tehnoloģiju attīstību un interneta radītajām atkarībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI