DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. maijā, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Spānija kļūst par NATO spēku integrācijas vienības dalībvalsti

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Līdz ar Spānijas bruņoto spēku pārstāvja ierašanos, Spānija kļūst par 12 dalībvalsti, kas ir oficiāli apstiprinājusi savu dalību Latvijā izvietotajā NATO spēku integrācijas vienībā (NSIV). Pievienošanās vienībai dos iespēju pilnveidot sadarbību starp Spāniju un Latviju kā uzņemošo valsti, kā arī veicinās Spānijas karavīru integrāciju Kanādas vadītajā kaujas grupā un Sauszemes spēku brigādē.

"Spānijas lēmums nosūtīt virsnieku darbam NATO spēku integrācijas vienībā ir apsveicams un ļoti nozīmīgs. Tas ļaus pilnveidot sadarbību ar Spānijas bruņotajiem spēkiem un veicinās jautājumu, kas saistīti ar Spānijas dalību NATO daudznacionālajā kaujas grupā, koordināciju," norāda NSIV komandieris pulkvedis Ēriks Naglis. "Es augstu novērtēju ikvienas NATO dalībvalsts sniegto ieguldījumu, un Spānijas pievienošanās ir vēl viens skaidrs pierādījums tam, ka NATO ir vienota savā rīcībā un dalībvalstis ir gatavas aizstāvēt Latviju, ja tāda nepieciešamība rastos."

Iepriekš jau ziņots, ka NSIV Latvijā tika izveidota 2015. gada 1. septembrī kā daļa no plašākas NATO atbildes drošības izaicinājumiem reģionā. Tās galvenais uzdevums ir koordinēt alianses paaugstinātas gatavības spēku ātru izvēršanu reģionā, tostarp veicināt sabiedroto spēku izvietošanu Latvijā. Līdz ar Spānijas pievienošanos NSIV ir pārstāvētas 12 dalībvalstis – Latvija, kas kā uzņemošā valsts nodrošina aptuveni 50% no vienības personālsastāva, Beļģija, Kanāda, Dānija, Vācija, Nīderlande, Norvēģija, Polija, Spānija, Turcija, Lielbritānija un ASV.

Šobrīd noris aktīvs darbs pie Kanādas vadītās kaujas grupas uzņemšanas Latvijā, sniedzot atbalstu Latvijai kā uzņemošajai valstij un sabiedroto spēkiem. NATO daudznacionālā kaujas grupa Latvijā pilnībā ieradīsies jūnijā un tajā ietilps vairāk kā 1000 karavīru no Kanādas, Albānijas, Itālijas, Polijas, Slovēnijas un Spānijas.

Anda Bergmane
NATO Spēku integrācijas vienības komandiera
padomniece komunikācijas jautājumos

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI