DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. februārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

NATO Sauszemes spēku pavēlniecības komandieris apmeklē NATO spēku integrācijas vienību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 6. februārī NATO Sauszemes spēku pavēlniecības komandieris ģenerālleitnants Derels A. Viljams (Darryl A. Williams) apmeklēja Latvijā izvietoto NATO spēku integrācijas vienību (NSIV) un tikās ar tās komandieri pulkvedi Ēriku Nagli.

Tikšanās laikā NATO amatpersonas pārrunāja NSIV uzdevumus un lomu sabiedroto spēku izvēršanā Latvijā. Īpaša uzmanība tika veltīta NATO paplašinātajai spēku klātbūtnei reģionā. Komandieri pārrunāja arī jautājumus, kas saistīti ar gatavošanos šā gada jūnijā Latvijā plānotajām starptautiskajām militārajām mācībām "Saber Strike 17".

Sanāksmes laikā ģenerālleitnants D.A.Viljams norādīja, ka viens no viņa vadītā NATO komandstruktūras štāba uzdevumiem ir veicināt NATO sauszemes komponentes aktivitātes reģionā, kas saistītas ar NATO paplašināto spēku klātbūtni trīs Baltijas valstīs un Polijā. Komandieris atzinīgi novērtēja NSIV lomu sabiedroto spēku izvietošanā reģionā un sadarbības veicināšanā ar Latviju kā uzņemošo valsti, kā arī uzsvēra NSIV lomu NATO aktivitāšu koordinācijā.

NSIV apmeklējums bija daļa no NATO Sauszemes spēku pavēlniecības komandiera vizītes Latvijā, kuras ietvaros viņš tikās ar NBS komandieri ģenerālmajoru Leonīdu Kalniņu un Aizsardzības ministrijas amatpersonām. Ģenerālleitnants D.A.Viljams apmeklēs arī Igauniju, Lietuvu un Poliju, lai veicinātu visaptverošu skatījumu par NATO paplašināto spēku klātbūtni reģionā un iespējām sniegt atbalstu misijas īstenošanā.

Iepriekš jau ziņots, ka saskaņā ar NATO Varšavas samitā pieņemtajiem lēmumiem šā gada vasarā Latvijā tiks izvietota Kanādas vadītā daudznacionālā kaujas grupa, kuras sastāvā ietilps vairāk kā 1000 karavīru no Kanādas, Albānijas, Itālijas, Polijas, Slovākijas un Spānijas. Lai nodrošinātu šo spēku uzņemšanu šobrīd notiek aktīvs sagatavošanās darbs, kurā savu ieguldījumu un atbalstu Latvijai kā uzņemošajai valstij un sabiedroto spēkiem sniedz arī NSIV.

Jau ziņots, NSIV Latvijā tika izveidota 2015. gada 1. septembrī kā daļa no plašākas NATO atbildes drošības izaicinājumiem reģionā. Kopš 2016. gada vasaras NSIV ir pilnībā spējīga veikt tai uzticēto uzdevumu – koordinēt alianses paaugstinātas gatavības spēku ātru izvēršanu reģionā, kā arī sniegt atbalstu kolektīvās aizsardzības plānošanā un mācību koordinēšanā. Galvenais fokuss vienības darbībā šobrīd ir veltīts uzņemošās valsts atbalsta pilnveidošanā NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienību (VJTF) uzņemšanai Latvijā, kā arī NATO paplašinātās klātbūtnes īstenošanā, palīdzot sagatavošanās darbos Kanādas vadītās daudznacionālās kaujas grupas uzņemšanai Latvijā.

Anda Bergmane
NATO Spēku integrācijas vienības komandiera
padomniece komunikācijas jautājumos

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI