DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. novembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Šonedēļ pasaulē tiek pievērsta uzmanība antibiotiku rezistences problēmai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Zinātniskais institūts BIOR informē, ka šī nedēļa pasaulē ir atzīta par Pasaules Antibiotiku rezistences apzināšanās un izglītošanās nedēļu (World Antibiotic Awareness Week), kuras mērķis ir iegūt plašākas zināšanas par antibiotiku rezistenci un iedrošināt labākās prakses izmantošanu sabiedrībā, ārstniecības personu un politikas izstrādātāju vidū, lai novērstu antibiotiku rezistences izplatīšanos.

18. novembris ir noteikts par Antibiotiku rezistences apzināšanās dienu, un šajā dienā Briselē norisināsies Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) koordinētā konference par antibiotiku rezistenci "The future is now", kurai ikviens varēs sekot līdzi tiešsaistē.

Konferencē uzstāsies ES Komisārs Veselības un Pārtikas nekaitīguma jomā Vītenis Andrjukaitis (Vytenis Andriukaitis, EU Commissioner for Health and Food Safety), kā arī pārstāvji no Eiropas Komisijas, Pasaules Veselības organizācijas (WHO) reģionālā biroja Eiropā, Eiropas Zāļu aģentūras (EMA), ECDC un Eiropas Pārtikas Nekaitīguma Iestādes (EFSA).

Kā atzīst Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR direktors Dr.med.vet., Ph.D. Aivars Bērziņš: "Tā ir ļoti aktuāla problēma globālā līmenī, tāpēc arī Latvijā tā tiek pētīta padziļināti. Zinātniskais institūts BIOR sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti Valsts pētījuma programmas AgroBioRes ietvaros īsteno projektu "Mikroorganismu rezistences un citu bioloģisko un ķīmisko risku izpētes procedūru izstrāde un pielietošana pārtikas ķēdē (RISKI)"". Šī projekta mērķi:

  • Noskaidrot rezistento mikroorganismu izplatību lauksaimniecības dzīvniekos un pārtikas ķēdē un radīt jaunas zināšanas par AMR attīstības mehānismiem. Noteikt AMR korelāciju ar medikamentu pielietošanu dzīvnieku barībā un ārstniecībā, kā arī informēt nozares speciālistus un sabiedrību par rezistences ierobežošanas veidiem un iespējām.
  • Izstrādāt un ieviest mūsdienu diagnostikas un analīžu metodes, kas nodrošinās pārtikas izejvielu un produktu un apkārtējās vides objektu izpēti, iegūstot jaunas zināšanas par šo paraugu riskiem cilvēku organismam.

Links uz projekta aprakstu http://agrobiores.lv/index.php/lv/programmas-projekti-2/projekts-nr-5

Links uz konferences plānu: http://ec.europa.eu/dgs/health_food-safety/amr/docs/antibiotic_awareness_day_preliminary_agenda.pdf

Links uz konferences tiešsaisti: https://www.youtube.com/watch?v=sNSZLH0jOfQ&feature=youtu.be

Informācija ar antibiotiku rezistenci EFSA mājaslapā: Antimicrobial resistance

Informācija ar antibiotiku rezistenci ECDC mājaslapā: European Antibiotic Awareness Day

Informācija WHO mājaslapā: World Antibiotic Awareness Week 2016

I.Bērziņa
BIOR sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI