DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. septembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Latvijas Ārpolitikas institūts sadarbībā ar cilvēktiesību organizāciju „Freedom House” piedāvā diskusiju – „Demokrātija Baltijā: Sasniegumi un neizmantotās iespējas.”

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pēdējo divu gadsimtu garumā, demokrātija ir viens no aktuālākajiem jēdzieniem politiskā diskursa kontekstā. Mūsdienās Rietumi tiek dēvēti par demokrātijas radītājiem un galvenajiem tās eksportētājiem pasaulē, tur šāda valsts pārvalde tiek uzskatīta par vispārpieņemamu normu, vadošo rietumu valstu politiskās ikdienas sastāvdaļu. Arī Baltijas valstīs kopš neatkarības atjaunošanas, demokrātiskais ceļš ir bijis konsekvents, lai arī ne vienmēr ideāls. Liberālās demokrātijas vērtību institucionālā pārņemšana Baltijā ir notikusi straujiem soļiem, kamēr pārmaiņas sabiedrībā ir risinājušās lēnāk. Baltijas valstis ir kļuvušas par faktisku Rietumu demokrātijas austrumu robežu, bet kā mēs savu sasniegumu vērtējam paši?

"Freedom House" pētījumā Latvija tiek atzīta par trešo brīvāko valsti starp kopumā 29 bijušajām Padomju Savienības un Varšavas līguma valstīm. Aptauju dati liecina, ka aizvadītā Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības padomē 2015. gada pirmajā pusē un migrantu krīze Eiropā, 2015. gada otrajā pusē pierāda valsts politisko un organizatorisko veiktspēju pārējo ES valstu kontekstā. Pretēji tam aktualizējās arī iekšpolitisko jautājumu loks - iekšpolitiskie skandāli, korupcijas jautājumi, nepilnīgā tieslietu sistēma, politiskās stabilitātes prognozes, eiroskepticisms, u.c. jautājumi, kas ievērojami satricina demokratizācijas procesa izaugsmi Baltijā un katrā valstī individuāli.

2016. gada 8. septembrī, laikā no 15.00 līdz 16.30 Latvijas Ārpolitikas institūts aicina pievienoties diskusijai "Demokrātija Baltijā: Sasniegumi un neizmantotās iespējas", kur kopā ar jomu ekspertiem un pārstāvjiem no "Freedom House", Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un LĀI, diskutēsim par demokratizācijas nozīmi Baltijā, tās šķēršļiem un potenciāliem attīstības scenārijiem.

Gluži tāpat kā elites kvalitāte, tās spēja formulēt sabiedrībai nozīmīgus jautājumus un piedāvāt to risinājuma ceļus ir ārkārtīgi nozīmīga demokrātiskajā procesā, līdzīgi arī pašas sabiedrības un tās pārstāvošo organizāciju iesaiste ir nozīmīga. Nāc un iesaisties!

Sintija Broka
Latvijas Ārpolitikas Institūts

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI