DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. augustā, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Latvijas vēstnieks ANO Jānis Kārkliņš Ženēvā vada Konkrētu ieroču veidu lietošanas aizliegšanas vai ierobežošanas konvencijas konferenci

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
30. augustā Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Ženēvā notika ikgadējā ANO Konvencijas par tādu konkrētu ieroču veidu lietošanas aizliegšanu vai ierobežošanu, kurus var uzskatīt par ieročiem, kas nodara ārkārtīgus postījumus vai kam ir neselektīva darbība (turpmāk – Konvencija), Otrā labotā protokola līgumslēdzēju pušu 18. ikgadējā konference. Par tās priekšsēdētāju ievēlēts Latvijas vēstnieks ANO Ženēvā Jānis Kārkliņš. Viens no būtiskākajiem vēstnieka uzdevumiem ir veicināt iespējami plašāku ANO dalībvalstu pievienošanos minētajam protokolam, kā arī sadarbībā ar Konvencijas ieviešanas atbalsta grupu apkopot un sniegt ikgadēju pārskatu par aktuālākajiem jaunumiem.

Atklājot konferenci, vēstnieks atzīmēja Otrā labotā protokola nozīmīgo lomu mīnu, lamatu un citu sprāgstošo ierīču lietošanas ierobežošanā civiliedzīvotāju drošības paaugstināšanai. Diskusijas galvenokārt fokusējās uz jautājumiem saistībā ar paštaisītu sprāgstošu ierīču izmantošanas ierobežošanu. Tāpat vēstnieks uzsvēra to lietošanas negatīvās humānās sekas.

Konvenciju kopumā papildina pieci protokoli, kas precizē konkrētus ieroču veidus, kuru lietošanu tā ierobežo vai aizliedz. Konvencijas Otrais labotais protokols regulē dažādu mīnu un lamatu pielietojuma nosacījumus, kā arī tā ietvaros tiek meklēti risinājumi, lai ierobežotu paštaisītu sprāgstošu ierīču izmantošanu. Šī gada Otrā labotā protokola konference ir pēdējā pirms Konvencijas Piektās pārskata konferences, kas norisināsies no 12. līdz 16. decembrim Ženēvā.

Protokolam ir pievienojušās 102 valstis. Latvija pievienojās Protokolam 2002. gada 22. augustā. Priekšsēdētāja pienākumus Otrā labotā protokola sanāksmēs Latvija pildīja arī 2015. gadā.

Plašāk par Konvencijas Otro laboto protokolu un tā sanāksmēm skatīt ANO biroja Ženēvā mājaslapā: http://www.unog.ch/80256EE600585943/(httpPages)/7E15EA4DFB2D6575C1257EEB0035F342?OpenDocument

Latvijas Pastāvīgā Pārstāvniecība Apvienoto Nāciju Organizācijā Ženēvā

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI