DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. decembrī, 2013
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Gada nozīmīgākie notikumi - sabiedrības viedoklis

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šobrīd ir apkopota arī informācija par to, kuri ir 2013. gada būtiskākie notikumi Latvijā – pēc GADA EIROPAS CILVĒKS LATVIJĀ balsotāju domām.

Šogad visiem balsotājiem tika dota iespēja ne tikai izvirzīt kandidātus GADA EIROPAS CILVĒKS LATVIJĀ titulam, bet arī minēt, viņuprāt, nozīmīgākos aizvadītā gada notikumus Latvijā.

Apkopojot šo informāciju, varam secināt, ka aizvadītais gads bijis gana bagāts ar vērienīgiem un interesantiem notikumiem, kas ļāvuši izskanēt Latvijas vārdam Eiropā un pasaulē. Ar vislielāko vienprātību par nozīmīgāko notikumu tikuši atzīti XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki. Kā otru nozīmīgāko notikumu aptaujas dalībnieki ir minējuši Latvijas pievienošanos eirozonai un gatavošanos eiro ieviešanai Latvijā.

Daudzi ir izjutuši krīzes pārvarēšanu un ekonomikas augšupeju, valsts stabilu un noturīgu attīstību, izteikts arī gandarījums par pozitīvo piemēru, ko Latvija krīzes situācijā ir rādījusi pārējām Eiropas valstīm.

Īpašu vērtētāju atzinību guvušas dažādas norises kultūras jomā – gatavošanās Rīgas kā 2014. gada Eiropas Kultūras galvaspilsētas vērienīgajiem pasākumiem, Jaunā Rīgas teātra panākumi aiz Latvijas robežām, Latvijas koru, Andra Nelsona un Vestarda Šimkusa sasniegumi, mūsu Gaismas pils – jaunās Nacionālās bibliotēkas ēkas tapšana, Marka Rotko mākslas centra darbības uzsākšana Daugavpilī, Likteņdārza veidošana. Balsotāju simpātijas iekarojušas filmas Mammu, es Tevi mīlu! (rež. Jānis Nords) un Sapņu komanda (rež. Aigars Grauba). Kā neaizmirstams pasākums minēta Ilmāra Blumberga izstāde Es nemiršu izstāžu zālē Arsenāls.

Netiek aizmirsti arī zinātnieki, piemērām, latviešu matemātiķa un datorzinātnieka Andra Ambaiņa devums, trīs Eiropas kosmosa industrijas gada balvu iegūšana, Latvijas pieteikums  medicīnas tūrisma jomā, īpaši uzsverot panākumus onkoloģijas jomā.

Arī mūsu sportistu – BMX riteņbraucēja Māra Štromberga, skeletonista Martina Dukura, pludmales voleibolistu Aleksandra Samoilova un Jāņa Šmēdiņa u.c. panākumi ir atzīti par gada notikumiem Latvijā.

Par starptautiski nozīmīgu atzīts arī uzaicinājums sākt sarunas par pievienošanos OECD; Latvijai labvēlīgs EP ziņojums par enerģētikas infrastruktūras pilnveidošanu, kas paver ceļu konkurence ieviešanai enerģētikā Baltijas valstīs; veiksmīgi aizvadītās NATO SteadfastJazz mācības; RailBaltic projekta virzība

Nenoliedzami svarīgas bijušas arī Latvijas valsts 95. jubilejas svinības, Egila Levita rosinātās sabiedrības diskusijas par Latvijas valsts Satversmi, Latvijas karavīru aiziešana no Afganistānas un tiešmaksājumu palielinājums mūsu lauksaimniekiem

Īpaši lepni esam bijuši par Latvijas kulinārā mantojuma iedzīvināšanu un tūrisma attīstīšanu laukos, kā arī to, ka Rīga un Sigulda ir atzītas par vienām no skaistākajiem tūrisma galamērķiem pasaulē, bet Latvija – otrā zaļākā valsts pasaulē!

Atgādinām, ka sabiedrības balsojumus par GADA EIROPAS CILVĒKS LATVIJĀ norisinājās mēneša garumā un noslēdzās 10. decembrī. Uz šo titulu pretendē sabiedrības lielāko cieņu ieguvušie kandidāti - Eiropas Savienības tiesas tiesnesis Egils Levits, Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere un LR Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (minēti alfabētiskā secībā). Titula ieguvēju uzzināsim 17. decembrī GADA EIROPAS CILVĒKS LATVIJĀ apbalvošanas ceremonijas laikā.

Balsojumu par GADA EIROPAS CILVĒKU LATVIJĀ organizē Eiropas Kustība Latvijā, šogad sadarbojoties ar Latvijas Banku, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju Latvijā, Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un Latvijas Sabiedrisko mediju vienoto ziņu portālu www.lsm.lv.

Informācija par 2013. gada Eiropas cilvēka Latvijā titula ieguvēju tiks publiskota 17. decembrī pēc apbalvošanas ceremonijas (provizoriski – pēc 18.00),  tā būs lasāma arī

www.eiropaskustiba.lv un www.lsm.lv.

Preses pārstāvjus, kuri vēlētos piedalīties ceremonijā, lūdzam sazināties ar Eiropas Kustības Latvijā pārstāvi Zandu  Dūdiņu, rakstot uz ekl.zanda@gmail.com, info@eiropaskustiba.lv vai zvanot pa mob. tālr. 26488782. Savlaicīga pieteikšanās nepieciešama, lai mēs varētu nodrošināt žurnālistu iekļūšanu pasākumā – Latvijas Bankas telpās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI