DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. augustā, 2012
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Tomātu un dziedniecisko augu izstāde Dabas muzejā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO:LDM

Latvijas Dabas muzejā no 22. līdz 26. augustam norisināsies Rīgas Dārzkopības entuziastu kluba „Tomāts” organizētā izstāde „Tomāti un dziednieciskie augi”.

Šogad izstādē būs apskatāmi augļi no tomātu šķirnēm, kuras atceras vairs tikai vecākā paaudze. Šķirnes, ar kurām aizsākās plaša tomātu audzēšana piemājas saimniecību dārziņos, piemēram, Latvijas pirmā selekcionāra Pētera Dindoņa izveidotā tomātu šķirne Dindoņa Agrie, kā arī pierastās un iemīļotās senās šķirnes – Rīgas Lielie, Jūrmala, Peremoga un šķirne Stoksdeils, ar kuru iesākās tomātu audzēšana Latvijā pirms apmēram 90 gadiem.

Izstādē būs aplūkojamas arī vairākas vēl nebijušas šķirnes, kas nākušas no tomātu kolekcionāriem Vācijā un Krievijā, kā arī daudzas kaimiņvalstu šķirnes, kas gadu gaitā labi pielāgojušas mūsu klimatiskajiem apstākļiem un iepatikušās mūsu dārzkopjiem. Kopumā apmeklētāju vērtējumam tiks eksponētas vairāk nekā 200 dažādas tomātu šķirnes.

Kā atzīst audzētāji, tomāta garša lielā mērā atkarīga no augsnes, apstākļiem kādos tas audzis un aprūpes, taču Latvijā audzēti tomāti vienmēr ir garšīgāki un veselīgāki par nezināmas izcelsmes hibrīdtomātiem. Audzētāju pieredze liecina, ka Latvijā iecienītākas ir lielaugļu tomātu šķirnes, kuras ir miltainākas un pēc garšas saldākas.

Izstādes apmeklētāji varēs aplūkot ne tikai tomātu šķirņu daudzveidību, bet arī dažādus dziedniecības augus un garšaugus. Interesentiem būs pieejama plaša informācija par tiem, iespēja konsultēties ar speciālistiem un dalīties pieredzē.

Kā ierasts, izstādē piedalīsies Bražūnu ģimene no dārzniecības "Neslinko", Austra Zaļuma, Sarma Žarčinska, Velentīna Narņicka u.c. biedri no Dārzkopju entuziastu kluba "Tomāts".

Interesenti aicināti konsultēties ar profesionāļiem, ievērojamākajiem tomātu audzētājiem Latvijā par tomātu šķirnēm, audzēšanu un kopšanu. Apmeklētājiem būs pieejams arī DEK "Tomāts" sēklu kolekciju fonds.

Izstādes atklāšana notiks 22. augustā plkst. 11:00

Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Izstādes darba laiks:

T. – no 10:00 līdz 17:00

C. – no 10:00 līdz 19:00

Pk., S., Sv. – no 10:00 līdz 17:00

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!

           

Informāciju sagatavoja:
Linda Rožkalne
Latvijas Dabas muzeja
Sabiedrisko attiecību un izstāžu nodaļa
Tālr.: 67356025
E-pasts: linda.rozkalne@ldm.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI