DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. septembrī, 2010
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
1
1

E-klase samazina abonēšanas maksu līdz vienam euro

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Skolvadības sistēmas „e-klase” izstrādātājs un uzturētājs SIA “DEAC” ir samazinājis abonēšanas maksu līdz Ls 7 par gadu, lai gan iepriekš šī maksa bija Ls 16. Turklāt, sākot ar jauno mācību gadu, šī maksa ir nevis par vienu bērnu, bet par visiem ģimenes bērniem. „E-klase” pārstāvji ir izbrīnīti par pārmetumiem, ka šādas privātās iniciatīvā radītam pakalpojumam būtu jābūt bezmaksas.

„Bieži vien mēs dzirdam pārmetumus, ka iedzīvojamies uz nabaga vecāku rēķina. Godīgi varam teikt, ka e-klases projekts sevi knapi spēj atpelnīt. E-klase ir izaugusi par apjomīgu sistēmu, kuras uzturēšanai nepieciešami vairāki jaudīgi serveri un citas iekārtas, kas garantē datu drošību un pieejamību jebkurā laikā. Projekts nemitīgi attīstās, tādēļ algojam kvalificētus programmētājus un administratīvo personālu, kas strādā ar skolotājiem un risina dažādas problēmas. Uzskatām, ka septiņi lati gadā ir adekvāta summa, ko maksāt par šāda veida produktu,” norāda „DEAC” valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis, piebilstot, ka e-klase ir vairāk SIA „DEAC” sociālās atbildības projekts un nevis lielas naudas pelnīšanas iespēja.

“Vienmēr būs kāds, kam par to ir jāmaksā. Var, protams, par šādiem papildus pakalpojumiem maksāt arī valsts no sava budžeta, taču es esmu pārliecināts par to, ka skolās ir daudz svarīgākas nepieciešamības, kur tērēt budžetā jau tā nepietiekošos naudas līdzekļus,” stāsta Andris Gailītis.

“Nav taču tā, ka vecākiem ir obligāti jāizmanto e-klases pakalpojumi un radītās iespējas. Katram vecākam joprojām ir iespēja pašam apmeklēt skolu, kā tas bija pieņemts iepriekš, tāpat ir arī iespēja piezvanīt klases audzinātājiem un skolotājiem,” precizē Andris Gailītis.

„E-klase neatceļ līdz šim izmantotās papīra dienasgrāmatas un žurnālus. Vecāki joprojām var prasīt bērniem parādīt dienasgrāmatu, doties uz skolu apskatīt klases žurnālu un pieprasīt no skolotājiem sekmju izrakstus. Tas, ko mēs piedāvājam, ir informācijas piegāde mājās vecākiem izdevīgā laikā,” uzsver Andris Gailītis, piebilstot, ka vecāki var droši prasīt bērniem viņu paroles, lai apskatītu dienasgrāmatu pilnā apjomā.

“Piemēram, ja vecāki strādā līdz vēlam vakaram vai atrodas ārpus Latvijas. Tādēļ no šī gada mēs ieviesām „Ģimenes komplektu”, kas ļauj par vienu cenu e-klasi izmantot vairākiem ģimenes locekļiem un pieslēgt visus bērnus. Mēs vēlamies panākt lielāku visas ģimenes iesaisti mācību procesā, lai vecāki var savlaicīgi uzzināt par problēmām, ja tādas ir, un attiecīgi reaģēt,” paskaidro Andris Gailītis.

SIA „DEAC” par saviem līdzekļiem izstrādāja un joprojām uztur e-klasi. Projektā nav iesaistīta valsts budžeta nauda. Tas ir komerciāls projekts, kas ir balstīts uz privātu iniciatīvu, ļaujot valstij novirzīt līdzekļus citiem izglītības jomā būtiskiem izdevumiem – skolotāju algām, skolu materiāltehniskā nodrošinājuma uzturēšanai, grāmatām u.tt.

“Mums bija divas iespējas - apgrūtināt vecākus ar reklāmas sūtījumiem, vai arī iekasēt no vecākiem attiecīgu samaksu. Mēs jau no sākuma, pat tad, kad reklāmas tirgus bija daudz attīstītāks, izvēlējāmies šādu biznesa modeli,” norāda Andris Gailītis.

Skolvadības sistēma „e-klase” piedāvā skolēniem un viņu vecākiem internetā ērti un operatīvi uzzināt par bērna gaitām skolā. Skolēniem e-klase ir bez maksas – viņiem pieejama dienasgrāmata pilnā apmērā. Vecāki var izvēlēties lietot bezmaksas komplektu, kur pieejama dienasgrāmata šodienai un nākamajai dienai, vai arī maksāt 7 latus gadā un izmantot visas e-klases sniegtās priekšrocības – dienasgrāmatu pilnā apjomā, klases žurnālu, kavējumus, sekmju reitingus un izrakstus, atzīmju un kavējumu saņemšanu SMS vai e-pasta veidā.

Lēmumu par to, vai izmantot e-klasi, katra skola pieņem individuāli. Tas nav obligāts nedz arī piespiedu pasākums. Tāpat arī vecāki var brīvprātīgi pieņemt lēmumu, vai viņi vēlas izmantot e-klasi, vai nē. „E-klase ir ērts rīks tiem vecākiem, kas kaut kādu iemeslu dēļ nevar apmeklēt skolu, vecāku sapulces, katru dienu aplūkot bērna dienasgrāmatu.

"E-klase" ir skolotāju darba instruments, ar kura palīdzību tiek nodrošināta pedagoģiskajā procesā nepieciešamā dokumentācija, sākot ar elementāro klases žurnālu, beidzot ar sarežģītām atskaitēm skolas vajadzībām. Ar "e-klases" palīdzību skolēni un viņu vecāki var sekot līdzi sekmēm internetā, sazināties ar skolotājiem, klasesbiedriem un viņu vecākiem.

"E-klase" Latvijas skolās darbojas no 2005. gada sākuma, tās izstrādātājs ir informāciju tehnoloģiju uzņēmums DEAC. Skolvadības sistēma ir saskaņota LR Izglītības un zinātnes ministrijā, tā ir izplatītākā skolvadības sistēma Latvijā ar vairāk kā 500 skolām.

 „E-klase” ir viens no pakalpojumiem, ko sniedz SIA “DEAC”, kura pamatdarbība ir orientēta uz datu centru un IT ārpakalpojumu sniegšanu Eirāzijas mērogā. Eiropas datu centru operatoram DEAC uzticas vairāk kā 2000 klienti no 20 pasaules valstīm, piemēram, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Vācijas, Spānijas, Somijas, Šveices un Nīderlandes. Lielākie klienti ir Spānijas telekomunikāciju operators Telefonica, Danske Bank, UniCredit Bank, Latvijas Banka, Rietumu Banka, inbox.lv, one.lv, Elko Group, „DEPO DIY”, Microsoft Latvia, Philips Baltic, „TV3 Latvija”, “AAS Balva”, “Kvadra pak” u.c.

Papildu informācija par skolvadības sistēmu e-klase: www.eklase.lv

Kontakti:

Zane Vītoliņa
DEAC projekta "e-klase" vadītāja
Tālr. +371 6707 2100
e-pasts: e-klase@deac.lv

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI