DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. novembrī, 2009
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Ārlietu ministrs: runām par Latvijas valsts ārpolitiskā kursa maiņu nav pamata

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
21.novembrī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, uzstājoties Tautas partijas 12.kongresā Dailes teātrī, uzsvēra, ka runām par Latvijas valsts ārpolitiskā kursa maiņu nav pamata. Vienlaikus ministrs norādīja, ka Latvijas prioritāte ir un paliks stipra Latvija stiprā Eiropas Savienībā un NATO un labās attiecībās ar kaimiņiem.

„Politisko oponentu retorikā šajā sakarībā daudzkārt tiek locīts Krievijas vārds, tādēļ vēlos atkārtot, ka labi apzinoties visu Latvijas – Krievijas attiecību sarežģīto vēsturi, vienlaicīgi nebūtu tālredzīgi attiecības veidot Aukstā kara gaisotnē. Darbs pie kaimiņattiecību iespējami konstruktīvas izveides un attīstības ir ārpolitikas ābece,” norādīja M.Riekstiņš.

Uzrunājot Tautas partijas kongresa dalībniekus, M.Riekstiņš atzīmēja partijas svarīgo lomu, valstij vadot sarunas par iestāšanos ES un NATO. Ministrs uzsvēra, ka piecos gados, kopš Latvija ir pilntiesīga iepriekšminēto organizāciju dalībvalsts, esam pierādījuši sevi kā uzticamu sabiedroto, vienlaicīgi iestājoties par savām nacionālajām interesēm. Ministrs akcentēja, ka ņemot vērā Latvijas ģeogrāfiju un iedzīvotāju skaitu, sasniegums ir divu valsts pārstāvju izraudzīšana strādāt tieši ES un NATO nākotnes stratēģijas izstrādē. „Bijušās Latvijas prezidentes Vairas Vīķes – Freibergas viceprezidentes amats Eiropas Savienības Pārdomu grupā un bijušā vēstnieka Amerikas Savienotajās Valstīs un NATO Aivja Roņa dalība jaunās NATO Stratēģiskās koncepcijas izstrādē ir atzinība mūsu diplomātijai un ārpolitikai” teica M.Riekstiņš.

Runājot par Latvijas ārpolitikas turpmākajiem būtiskajiem mērķiem, M.Riekstiņš atzīmēja Lisabonas līguma nosacījumu ieviešanu praksē. „ Mums ir svarīgi panākt profesionālu Latvijas pārstāvju dalību jaunveidojamajā Eiropas Ārējās darbības dienestā, lai tādējādi palielinātu savu dalību Eiropas Savienības institūcijās,” uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Tāpat par būtisku Latvijas ārpolitikas mērķi M.Riekstiņš atzīmēja darbu pie jaunās ES finanšu perspektīvas 2014.-2020.gadam izstrādes, kur Latvijai būs svarīgi aizstāvēt savas intereses gan attiecībā uz lauksaimniecības politiku, gan turpmāk pieejamajiem Eiropas Savienības finanšu resursiem.

Savukārt saistībā ar NATO ministrs uzsvēra darbu pie jautājumiem, kas saistās ar alianses tālāko darbību gan starptautiskajās operācijās, gan savas teritorijas aizsardzības spējas nodrošināšanā.

Māris Riekstiņš izvērstāku lekciju par Latvijas ārpolitikas uzdevumiem plāno izklāstīt nākamā gada 27.janvārī Latvijas Universitātē.

Preses centra nodaļa: (371) 67016 272. Fakss: (371) 67222 335
Krišjāņa Valdemāra iela 3, Rīga
E-pasts: media@mfa.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI