SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
19. decembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes

Kā uzlabos veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību 2018. gadā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Veselības ministrijas infografikas fragments

Veselības aprūpes budžets 2018. gadā pārsniegs vienu miljardu eiro. No tā 113,4 miljoni rezervēti uz budžeta deficīta pieauguma rēķina, ko ar Eiropas Komisijas atļauju plānots novirzīt strukturālu reformu īstenošanai, lai uzlabotu veselības aprūpes sistēmas pieejamību, kvalitāti un izmaksu lietderību. Šodien, 19. decembrī, Ministru kabinets apstiprināja Veselības ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu "Par veselības reformas pasākumu īstenošanu 2018. gadā", kurā izklāstīts, kā šos ievērojamos līdzekļus plānots ieguldīt.

Papildu finansējums veselības aprūpes reformu īstenošanai 34,3 miljonu eiro apmērā tika piešķirts jau pagājušajā gadā. "Ar tā palīdzību ir izdevies mazināt pacientu gaidīšanas rindas pie speciālistiem un uz diagnostiskajiem izmeklējumiem par 25 procentiem, iedzīvināt "zaļā koridora" principu pacientiem ar aizdomām par onkoloģisku saslimšanu biežāk sastopamajās vēža lokalizācijās," norāda veselības ministre Anda Čakša. Papildu finansējums tāpat nodrošināja iespēju uzlabot kompensējamo medikamentu pieejamību C hepatīta pacientiem ar aknu bojājumiem F3 un F4 stadijā.

Reformu virzieni

Informatīvajā ziņojumā pieejamā informācija liecina, ka veselības nozares reformu turpināšanai pieejamos 113,4 miljonus eiro 2018. gadā plānots sadalīt šādiem reformu pasākumiem:

  1. 46,1 miljons eiro veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanai;
  2. 29,9 miljoni eiro onkoloģisko saslimšanu diagnostikas un ārstēšanas pieejamības uzlabošanai;
  3. 16,7 miljoni eiro infekcijas slimību izplatības mazināšanai;
  4. 9,7 miljoni eiro primārās veselības aprūpes sistēmas kvalitātes un pieejamības uzlabošanai;
  5. 11 miljoni eiro kardiovaskulārās saslimstības mazināšanai un slimību ārstēšanas efektivitātes uzlabošanai.

Gaidīšanas rindas samazināsies par 40%

Lielākā daļa pieejamā finansējuma tiks novirzīta rindu mazināšanai veselības aprūpē, palielinot valsts apmaksāto pakalpojumu skaitu kopumā par 1 miljonu 111 tūkstošiem 258 pakalpojumiem. Veselības ministre pauž cerību, ka plānotie pasākumi ļaus samazināt gaidīšanas rindas par 40 procentiem, īpaši izceļot, ka nākamgad plānots uzlabot pieejamību endoprotezēšanas operācijām, sniegt 33 tūkstošus konsultāciju diabēta pacientiem par pareizu medikamentu lietošanu un aprūpi īpaši izveidotos diabēta kabinetos, veikt 7 valsts apmaksātas aknu transplantācijas.

"Zaļais koridors" visām vēža lokalizācijām

Veselības ministre apstiprina, ka arī 2018. gadā tiks turpinātas un paplašinātas pērn iesāktās aktivitātes onkoloģijas jomā un "zaļā koridora" princips, kas paredz primāros izmeklējumus un nepieciešamās speciālistu konsultācijas paātrinātā kārtībā ārpus pakalpojumu kvotu sistēmas visām vēža lokalizācijām, nevis tikai 16 izplatītākajām, kā tas bija līdz šim (sīkāk izklāstīts LV portāla skaidrojumā  ""Zaļais koridors" – kā tas darbojas un kam pienākas").

Pēc veselības ministres teiktā, "zaļajam koridoram" līdzīgu pacientu prioritizēšanas principu 2018. gadā plānots ieviest sirds un asinsvadu slimību profilakses un ārstēšanas jomā. Papildu finansējums tiks novirzīts  arī medikamentu nodrošināšanai C hepatīta, HIV/AIDS slimniekiem, kā arī pacientiem ar Krona slimību un psoriāzi. Papildu finansējums paredzēts arī bērnu zobārstniecībai un reto slimību ārstēšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI