SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
11. maijā, 2015
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: E-vide
8
8

No 1.maija – plašāks e-lūgumu iesniedzēju loks zemesgrāmatā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā liecina Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas dati, salīdzinājumā ar 2014. gadu līdz aprīlim vidēji mēnesī iesniegto e-lūgumu skaits pieaudzis teju desmitkārtīgi.

Kopš 1.maija spēkā stājušies grozījumi Zemesgrāmatu likumā, kas paver daudz plašākas iespējas zemesgrāmatā iesniegt nostiprinājuma lūgumus elektroniskā veidā.
īsumā

1.maijā stājās spēkā grozījumi Zemesgrāmatu likumā, kas paredz, ka nostiprinājuma lūgumu obligāti jāiesniedz:

  • kredītiestādei, kurai par labu nostiprināta ķīlas tiesība zemesgrāmatā - par hipotēkas un ar to saistīto tiesību aprobežojumu dzēšanu;
  • zvērinātam tiesu izpildītājam - par atzīmes ierakstīšanu, pārgrozīšanu vai dzēšanu;
  • maksātnespējas procesa administratoram - par atzīmes ierakstīšanu, pārgrozīšanu vai dzēšanu;
  • valsts vai pašvaldības iestādei, ja nostiprinājuma lūgums pamatots ar šo iestāžu izdotu dokumentu, izņemot nostiprinājuma lūgumu par valstij vai pašvaldībai piederošiem un piekrītošiem zemes gabaliem, uz kuriem atrodas publiskās lietošanas transporta infrastruktūras objekti, un zemes gabaliem, kuri atrodas ostas teritorijā;
  • zvērinātam notāram, ja nostiprinājuma pamatā ir šā zvērināta notāra taisīts notariāls akts.

Izvērtējot iespēju paplašināt subjektu loku, kuriem piešķiramas tiesības iesniegt nostiprinājuma lūgumu elektroniski, tika ņemta vērā nepieciešamība nodrošināt zemesgrāmatas publisko ticamību un tās nodrošināšanai izvirzītos priekšnosacījumus.

Kam e-lūgumi zemesgrāmatai jānosūta obligāti

Zemesgrāmatu likumā ar pērnā gada 29.novembra grozījumiem iekļauts jauns 56.1pants, un ar likuma pārejas noteikumiem stājas spēkā prasība, ka nostiprinājuma lūgumu, kas parakstīts normatīvajos aktos par elektroniskajiem dokumentiem noteiktā kārtībā, no šā gada 1.maija obligāti iesniedz:

  • kredītiestāde, kurai par labu nostiprināta ķīlas tiesība zemesgrāmatā, - par hipotēkas un ar to saistīto tiesību aprobežojumu dzēšanu;
  • zvērināts tiesu izpildītājs - par atzīmes ierakstīšanu, pārgrozīšanu vai dzēšanu;
  • maksātnespējas procesa administrators - par atzīmes ierakstīšanu, pārgrozīšanu vai dzēšanu;
  • valsts vai pašvaldības iestāde, ja nostiprinājuma lūgums pamatots ar šo iestāžu izdotu dokumentu, izņemot nostiprinājuma lūgumu par valstij vai pašvaldībai piederošiem un piekrītošiem zemes gabaliem, uz kuriem atrodas publiskās lietošanas transporta infrastruktūras objekti, un zemes gabaliem, kuri atrodas ostas teritorijā;
  • zvērināts notārs, ja nostiprinājuma pamatā ir šā zvērināta notāra taisīts notariāls akts.

Tāpat paredzēta iespēja (tiesība) elektronisku nostiprinājumu lūgumu iesniegt arī privātpersonai (fiziskas vai juridiskas personas), kuras līdz šim varēja izmantot iespēju atvieglotā kārtībā zemesgrāmatu nodaļā apliecināt nostiprinājumu lūgumu. Šādā gadījumā elektroniski iesniegtajam nostiprinājuma lūgumam jāpievieno publiskās iestādes (tiesas, pašvaldības iestādes, privatizāciju veicošās iestādes) tiesību pamatojošais dokuments elektroniskā (oriģināla vai elektroniskā atvasinājuma) formā.

Nostiprinājuma lūgumiem jāpievieno elektroniski parakstīts dokuments

Lai veicinātu vienas pieturas aģentūras principa iedzīvināšanu un mazinātu administratīvo slogu, zvērinātiem notāriem noteikts pienākums nosūtīt nostiprinājuma lūgumu elektroniski. "Taču jāpievērš uzmanība - elektroniskā nostiprinājuma lūguma forma un elektroniska nosūtīšana uz zemesgrāmatu automātiski tiek piemērota tikai tajos gadījumos, kad darījums noslēgts notariāla akta veidā. Ja cilvēks pie notāra apliecinājis tikai parakstu uz darījumu, tad viņam pašam ar šo dokumentu būs jādodas uz zemesgrāmatu nodaļu," LV portālam par jaunajām likuma normām skaidroja Tiesu administrācijas direktora vietniece attīstības un juridiskajos jautājumos Inese Kalniņa. "Visiem elektroniski iesniegtiem nostiprinājuma lūgumiem jāpievieno elektroniski parakstīts dokuments, kas apliecina nostiprināmās tiesības – tas savukārt jāzina visiem, kuri nosūtīs šo elektronisko nostiprinājuma lūgumu."

"Tika ņemta vērā nepieciešamība nodrošināt zemesgrāmatas publisko ticamību."

Starp citu, nosakot zvērinātam notāram pienākumu sastādīt nostiprinājuma lūgumu un to iesniegt elektroniski, likumdevējs iecerējis vēl kādu papildu mērķi – samazināt tādu gadījumu skaitu, kad pēc darījuma noslēgšanas nekustamā īpašuma īpašnieks savlaikus nenostiprina īpašuma tiesības zemesgrāmatā.

Nostiprinājuma lūgumu elektroniski iesniedz, izmantojot Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas mājaslapā pieejamo speciālo tiešsaistes formu vai datu apmaiņu starp informācijas sistēmām.

Ko ir svarīgi ņemt vērā, iesniedzot e-lūgumu

Elektroniski iesniegtam nostiprinājuma lūgumam pievieno elektroniski parakstītu dokumentu, kas apliecina nostiprināmās tiesības (56.2 pants):

  • zvērināta tiesu izpildītāja apliecinātu likumīgā spēkā esošā nolēmuma vai cita izpildu dokumenta atvasinājumu;
  • maksātnespējas procesa administratora apliecinātu likumīgā spēkā esošā nolēmuma atvasinājumu;
  • valsts vai pašvaldības iestādes izsniegtā dokumenta oriģinālu vai atvasinājumu;
  • zvērināta notāra apliecinātu notariālo aktu grāmatas izrakstu;
  • publiskas personas izdota dokumenta oriģinālu vai atvasinājumu.

Pārējie nostiprinājuma lūgumam pievienojamie dokumenti, ja iesniedzēja rīcībā nav oriģināla elektroniskā dokumenta, iesniedzami elektroniskā atvasinājuma formā.

Ko ir svarīgi ņemt vērā, iesniedzot e-lūgumu? Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas mājaslapā atrodams šāds padoms:

  • pievienojot dokumentus (sadaļas "Pievienot dokumentus" un "Pievienot e-dokumentus"), to nosaukums kopā ar paplašinājumu ir jānorāda precīzi;
  • izmantojiet īsus, tipveida datņu nosaukumus, lai atvieglotu dokumentu nosaukšanu un mazinātu iespēju kļūdīties, tos pievienojot;
  • apliecināmiem dokumentiem (piemēram, tiesas nolēmums) EDOC datnē pievienojams arī apliecinājuma uzraksts;
  • vienā elektroniski parakstītā dokumentā varat ievietot vairākas datnes;
  • maksājumu uzdevumu kvītis nav nepieciešams parakstīt elektroniski;
  • nostiprinājuma lūgumu iespējams ģenerēt, izmantojot tiešsaistes formā jau norādītos datus, ar pogu.

Iegūt plašāku informāciju neskaidrības gadījums iespējams, rakstot uz e-pastu info@zemesgramata.lv vai zvanot pa tālruni 6722 2072.

"Nostiprinājuma lūgumam pievieno elektroniski parakstītu dokumentu."

Līdz šā gada 30.aprīlim 56.1pantā minētie subjekti jau drīkstēja nostiprinājuma lūgumus zemesgrāmatā iesniegt elektroniskā veidā, ja vien tie bija parakstīti normatīvajos aktos par elektroniskajiem dokumentiem noteiktā kārtībā.

Kaut arī šo personu loks līdz 1.maijam bija ierobežots un elektroniski nostiprinājuma lūgumus tās varēja iesniegt pēc savas izvēles, kad spēja nodrošināt normatīvo aktu prasības, kā liecina Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas dati, salīdzinājumā ar 2014. gadu līdz aprīlim vidēji mēnesī iesniegto e-lūgumu skaits pieaudzis teju desmitkārtīgi.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI