SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. decembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Paredz valsts tiesības vienpusēji atkāpties no saistībām robežas izbūvē, ja to izpilde ir apdraudēta

Stājas spēkā 21.12.2023.

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

21. decembrī stājas spēkā steidzamības kārtībā pieņemtie grozījumi Ārējās sauszemes robežas infrastruktūras izbūves likumā, kas paredz valstij tiesības vienpusēji atkāpties no saistībām, kuras nodibinātas ārējās robežas infrastruktūras izbūvei, ja to neizpilde apdraud vai var apdraudēt valsts robežas neaizskaramību un valsts drošības intereses.

Likums papildināts ar jaunu 9.1 pantu, paredzot, ka valsts akciju sabiedrība “Valsts nekustamie īpašumi”, konstatējot, ka minēto saistību, kuras nodibinātas ārējās robežas infrastruktūras izbūvei, izpilde ir apdraudēta, bez īpaša pilnvarojuma nekavējoties veic nepieciešamās darbības, lai vienpusēji atkāptos no attiecīgā līguma, kā arī nekavējoties nodrošina iesākto būvniecības procesu turpināšanu līdz izbūvēto objektu nodošanai ekspluatācijā.

Līdz ar to likumā ir nostiprināta norma, ka minētā līguma izbeigšana nav uzskatāma par līgumisku saistību pārkāpumu.

Kā paskaidrots grozījumu anotācijā, tie nepieciešami, lai risinātu problēmas, kuras radušās ar noslēgtajiem līgumiem par valsts robežas infrastruktūras gar Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valsts robežu izbūvi, kas noslēgti, pirms Saeimā tika pieņemts Ārējās sauszemes robežas infrastruktūras izbūves likums, kas stājās spēkā 2021. gada 14. novembrī.

Likums paredz īpašu tiesisko regulējumu ārējās sauszemes robežas infrastruktūras apsardzībai nepieciešamās infrastruktūras izbūvei.

“Kopš 2019. gada dažādu apstākļu dēļ ārējās robežas infrastruktūras izbūves darbi nav turpināti un izbūvētās būves nav nodotas ekspluatācijā. Līdz ar to šobrīd infrastruktūra uz Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas valsts robežas ir izbūvēta tikai daļēji,” norādīts anotācijā. Iecerēts, ka grozījumi likumā palīdzēs efektīvi risināt izveidojušos situāciju un nekavējoties turpināt nepabeigtos infrastruktūras būvniecības darbus.

Lai uz visas austrumu robežas būtu izveidota moderna un efektīva robežapsardzības infrastruktūra, žoga izbūvi uz valsts ārējās sauszemes robežas paredzēts pabeigt 2024. gadā, savukārt Latvijas austrumu robežas infrastruktūru (izņemot tehnoloģisko infrastruktūru) plānots pilnībā izbūvēt 2025. gadā, informēja Iekšlietu ministrija.

28. novembrī Ministru kabinets pieņēma zināšanai Iekšlietu ministrijas informatīvo ziņojumu “Par pastāvīgās infrastruktūras uz valsts ārējās sauszemes robežas izbūves turpināšanu un šim mērķim nepieciešamo finansējumu”, kas tika sagatavots, lai informētu valdību un Saeimu par pastāvīgās infrastruktūras izbūvi uz valsts ārējās sauszemes robežas, kā arī izbūves turpināšanai nepieciešamo finansējumu.

LV portāls jau iepriekš rakstīja, ka 8. novembrī stājās spēkā citi grozījumi Ārējās sauszemes robežas infrastruktūras izbūves likumā, kas arī tika pieņemti, lai padarītu valsts robežas aprīkošanu ar modernajām tehnoloģijām ātrāku un efektīvāku. Piemēram, izmaiņas likumā novērsa vienu no līdzšinējām problēmām – ilgo saskaņošanas procedūru ar zemes īpašniekiem –, kas nereti robežas labiekārtošanas darbus esot apgrūtinājusi vai pat padarījusi neiespējamus.

Plašāk LV portālā >>

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI