SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
17. jūnijā, 2023
7
7

Karstajā laikā neaizmirsīsim parūpēties par dzīvniekiem!

Šonedēļ temperatūras stabiņam sasniedzot +29 grādus, no karstās saules, bezgaisa un slāpēm cieš arī dzīvnieki, tādēļ Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina īpašniekus īpaši pievērst uzmanību gan lauksaimniecības, gan mājas (istabas) dzīvniekiem, nodrošinot tiem iespēju atvēsināties, pieeju tīram ūdenim un pasargājot no knišļu uzbrukumiem.

Karstajā laikā gan mājas mīluļiem, gan lauksaimniecības dzīvniekiem jāpievērš īpaša uzmanība, jo, ilgstoši uzturoties paaugstinātā temperatūrā, notiek perifēro asinsvadu paplašināšanās un, ja cirkulējošo asiņu apjoms nepalielinās, dzīvniekam iestājas sirds mazspēja, kas var beigties ar nāvi.

Lauksaimniecības dzīvnieki var pārkarst, atrodoties atklātās ganībās, bezvējā, iegūstot saules dūrienu, bet transportēšanas laikā – karstuma dūrienu. Savukārt suņi un kaķi visbiežāk pārkarst, esot ieslēgti slikti ventilējamās telpās, kā arī automašīnās pie veikaliem.

Ganībās mājdzīvniekus apdraud arī dažādi asinssūcēji kukaiņi, kas sagādā dzīvniekiem sāpes, stresu un nereti arī nopietnus draudus veselībai un dzīvībai. Latvijā jāsargās no odu jeb dzēlējodu mātītēm, dunduriem, mušām, miģelēm un knišļiem, kuri pēdējos gados dzīvnieku īpašniekiem sagādājuši vislielākās nepatikšanas. Ja knišļu kodumu ir daudz, tad dzīvniekam var iestāties anafilaktiskais šoks un viņš no sirdsdarbības un elpošanas traucējumiem var iet bojā, tāpēc ir svarīgi ievērot asinssūcēju kukaiņu “aktīvo” periodu un pēc iespējas mazāk dzīvniekus laist ganībās tieši šajā laikā.

Dzīvnieku aizsardzības likums noteic, ka dzīvnieka īpašniekam ir pienākums rūpēties par dzīvnieka veselību, labturību un izmantošanu atbilstoši tā sugai, vecumam un fizioloģijai. Par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kuras dēļ tas gājis bojā vai sakropļots, Krimināllikuma 230. pants paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz astoņdesmit minimālajām mēnešalgām, atņemot tiesības turēt dzīvniekus uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

LV portāla infografika

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI