SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
2
2

Sabiedriskā labuma organizācija var dibināt SIA

Stājas spēkā 17.05.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sabiedriskā labuma darbība ir vērsta uz labdarību, cilvēktiesību un indivīda tiesību aizsardzību, arī citu jomu atbalstu, it īpaši trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu sociālās labklājības celšanu.

FOTO: Zane Bitere, LETA

Sabiedriskā labuma organizācijai tagad ir tiesības dibināt sabiedrību ar ierobežotu atbildību, kurai piešķirams sociālā uzņēmuma statuss, un bez atlīdzības tai nodot ziedoto mantu vai finanšu līdzekļus.

Šādu darbības paplašinājumu paredz Sabiedriskā labuma organizāciju likuma grozījumi, kas stājas spēkā otrdien, 17. maijā.

Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 11. pants papildināts ar septīto daļu, nosakot tiesības sabiedriskā labuma organizācijai dibināt sabiedrību ar ierobežotu atbildību, kurai piešķirams sociālā uzņēmuma statuss, un bez atlīdzības tai nodot ziedoto mantu vai finanšu līdzekļus.

Lai sabiedriskā labuma organizācijām (SLO) nodrošinātu iespēju dibināt sociālos uzņēmumus, iepriekš jau ir pieņemti grozījumi Sociālā uzņēmuma likumā, kurā tas tika noteikts ar nosacījumu, ka sešu mēnešu laikā tiek iegūts sociālā uzņēmuma statuss. Tādējādi ir salāgoti divi likumi, kas paredzēti sabiedriskā labuma ietekmes veicināšanai ar uzņēmējdarbību.

Sociālajam uzņēmumam tiek nodrošināta iespēja izmantot priekšrocības uzņēmējdarbības attīstībai, un, lai novērstu praksē konstatētās nepilnības, kā arī negodprātīgu statusa izmantošanu, vienlaikus tika noteikti stingrāki sociālā uzņēmuma statusa piešķiršanas kritēriji.

Ar grozījumiem Sabiedriskā labuma organizāciju likumā papildināta sabiedriskā labuma darbība, to attiecinot arī uz sniegto labumu augstu sasniegumu sportā.

Līdz ar to patlaban likumā definēts, ka sabiedriskā labuma darbība ir tāda, kas sniedz nozīmīgu labumu sabiedrībai vai kādai tās daļai, īpaši, ja tā vērsta uz labdarību, cilvēktiesību un indivīda tiesību aizsardzību, pilsoniskas sabiedrības attīstību, izglītības, zinātnes, kultūras un veselības veicināšanu un slimību profilaksi, sporta, tostarp augstu sasniegumu sporta, atbalstīšanu, vides aizsardzību, palīdzības sniegšanu katastrofu gadījumos un ārkārtas situācijās, sabiedrības, it īpaši trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu, sociālās labklājības celšanu.

Saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likuma 4. panta pirmo un otro daļu sabiedriskā labuma organizācijai ir tiesības saņemt likumos noteiktos nodokļu atvieglojumus, tai ir arī citas šajā likumā noteiktās tiesības, savukārt personas, kuras ziedo sabiedriskā labuma organizācijai, ir tiesīgas saņemt likumos noteiktos nodokļu atvieglojumus.

Informācija par sabiedriskā labuma organizācijām ir pieejama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI