SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. maijā, 2022
Lasīšanai: 7 minūtes
4
4

Stājas spēkā noteikumi par kompensācijas izmaksu, ja vakcinācija pret Covid-19 nodarījusi kaitējumu veselībai

Stājas spēkā 07.05.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Sestdien, 7. maijā, stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 272, kas nosaka kompensācijas par vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību izraisīto smagu vai vidēji smagu kaitējumu pacienta veselībai vai dzīvībai pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību.

Noteikumi paredz, ka kompensācija pienākas, ja vakcinācijas pret Covid-19 rezultātā pacienta veselībai vai dzīvībai ir radies smags vai vidēji smags kaitējums.

Kompensāciju piešķirs, ja pacienta veselībai vai dzīvībai nodarītais smagais vai vidēji smagais kaitējums ir tieši saistīts ar vakcīnas pret Covid-19 infekciju izraisītu blakusparādību.

Papildus, izskatot šādus pieteikumus, tiks ņemti vērā arī šādi kritēriji:

  • pacients ir vakcinēts Latvijā ar Zāļu aģentūrā reģistrētu vakcīnu pret Covid-19;
  • blakusparādība ir minēta vakcīnas pret Covid-19 zāļu aprakstā;
  • pacientam ir paliekoši vai ilgstoši veselības traucējumi, kuri ilguši vismaz 26 nedēļas, skaitot no kaitējuma rašanās dienas, vai iestājusies nāve.

Kaitējuma smagums

Noteikumu 2. punktā sniegta definīcija, kas ir vidēji smags un smags kaitējums. Noteikumu pielikumā ir uzskaitītas veselībai un dzīvībai nodarītā kaitējuma pazīmes un kompensācijas apmērs.

Vidēji smags kaitējums šo noteikumu izpratnē ir ilgstoši veselības traucējumi, kas izraisa daļēju (arī neatgriezenisku) pašaprūpes, funkcionēšanas, darbspēju un dzīves kvalitātes ierobežojumu.

Piemēram, ja pacientam vakcinācijas rezultātā ir vismaz 26 nedēļas ilga ārstēšanās un/vai vismaz 26 nedēļas pārejoša darbnespēja (ja persona ir nodarbināta) un ir nepieciešamas medicīniskās manipulācijas, ķirurģiska iejaukšanās un/vai rehabilitācija, kompensācijas apmērs var sasniegt 5000 eiro.

Savukārt, ja personai vakcinācijas rezultātā ir bijusi nepieciešama vismaz 26 nedēļas ilga ārstēšanās un/vai ir bijusi vismaz 26 nedēļas pārejoša darbnespēja (ja persona ir nodarbināta), vakcīnas pret Covid-19 infekciju izraisītās blakusparādības (bez tiešiem draudiem dzīvībai) dēļ bija nepieciešama neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana vai stacionārā ārstēšana, un ir nepieciešams lietot ārsta nozīmētu pretsāpju terapiju vai papildu zāles, kuru lietošanas pārtraukšana apdraudētu personas dzīvību vai pazeminātu dzīves kvalitāti, vai ir nepieciešamas medicīniskās manipulācijas un/vai operācija, kompensācijas apmērs var sasniegt 10 tūkstošus eiro.

Smags kaitējums šo noteikumu izpratnē ir paliekoši veselības traucējumi, kas izraisa neatgriezenisku būtisku pašaprūpes, funkcionēšanas, darbspēju un dzīves kvalitātes ierobežojumu vai zudumu, vai ir iestājusies nāve.

Piemēram, ja pacientam ir būtiskas vakcīnas izraisītas blakusparādības, kuru dēļ bija nepieciešama stacionārā ārstēšana un īslaicīga intensīvā terapija, smaga/augsta riska ķirurģiska operācija vai procedūras, un ir konstatēti smagi funkcionēšanas ierobežojumi un noteikta II invaliditātes grupa, kompensācijas apmērs var būt 50 tūkstoši eiro.

Ja personai ir fizioloģiskas vai garīgas funkcijas zudums vai nopietna patoloģija, kā rezultātā persona ikdienas dzīves aktivitātes var daļēji veikt pati, bet būtiski lēnākā tempā, ar lielāku piepūli, sliktākā kvalitātē, personai epizodiski nepieciešama palīdzība vai uzraudzība, vai persona ir daļēji atkarīga no palīdzības ikdienas dzīvē, persona spēj veikt tikai visvienkāršākās darbības pašaprūpes nodrošināšanai, kompensācijas apmērs var sasniegt 75 tūkstošus eiro.

Maksimālais kompensācijas apmērs ir 142 290 eiro, ja personai vakcinācijas rezultātā ir noteikta I invaliditātes grupa, veselības traucējumu un funkcionālo traucējumu dēļ patstāvīga funkcionēšana ir ierobežota vai praktiski nav iespējama, ir nepieciešama palīdzība un uzraudzība ikdienas dzīves aktivitātēs vai iestājusies nāve.

Pieteikumus izskatīs Zāļu valsts aģentūra

Atbildīgā iestāde par pacienta veselībai vai dzīvībai radītā smaga vai vidēji smaga kaitējuma konstatēšanu, kompensācijas apmēra noteikšanu, piešķiršanu un izmaksāšanu būs Zāļu valsts aģentūra.

Covid-19 infekcijas pārvaldības likuma 49.7 pants paredz, ka iesniegumu par kompensācijas saņemšanu varēs iesniegt ne vēlāk kā divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas, taču ne vēlāk kā triju gadu laikā no vakcinācijas dienas.

Lai iesniegtu kompensācijas pieprasījumu, aizpildītai iesnieguma formai būs jāpievieno ārstniecības personas slēdziens par iespējamo cēloņsakarību ar Covid-19 vakcīnas izraisīto blakusparādību un pacienta veselībai vai dzīvībai nodarīto kaitējumu, kā arī medicīniskie dokumenti, kas to apliecina.

Pacienta nāves gadījumā kompensācijas prasījuma iesniegumu varēs iesniegt pacienta mantinieks, pievienojot apliecību par laulātā mantas daļu vai mantojuma apliecību un patologanatomiskās izmeklēšanas protokolu vai tiesu medicīnas eksperta atzinumu.

Likumā ir noteikts, ka lēmums par kompensācijas izmaksu jāpieņem sešu mēnešu laikā pēc kompensācijas prasījuma saņemšanas. Ja nepieciešams pieprasīt, savākt un izvērtēt papildu informāciju, kompensācijas prasījuma izskatīšanas un lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts uz laiku līdz vienam gadam.

Kompensācijas izmaksās no valsts budžeta

Līdz šim Latvijā kompensācijas piešķiršanas mehānisms bija paredzēts tikai par ārstniecības procesā pacienta veselībai vai dzīvībai nodarītu kaitējumu, proti, par kaitējumu, kuru ar savu darbību vai bezdarbību nodarījušas ārstniecības iestādē strādājošās ārstniecības personas vai radījuši apstākļi ārstniecības laikā, un tas tika kompensēts no Ārstniecības riska fonda.

Covid-19 vakcīnas apstiprināto blakusparādību rezultātā radīto kaitējumu cilvēka veselībai vai dzīvībai gadījumā kompensācijas paredzēts izmaksāt no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, informē Veselības ministrija.

Patlaban Saeimā tiek skatīti saistītie grozījumi Pacientu tiesību likumā, kas paredz Zāļu valsts aģentūrai tiesības apstrādāt pacientu datus, lemjot par kompensācijas piešķiršanu, ja ir radies smags vai vidēji smags kaitējums pacienta veselībai apstiprināto vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību dēļ.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI