SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
16
16

Ja vakcinācija jāatliek ar veselību saistītu iemeslu dēļ

Stājas spēkā 11.10.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ministru kabineta rīkojums “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” paredz daļai nodarbināto savu darba pienākumu veikšanai nodrošināt vakcinācijas vai pārslimošanas Covid-19 sertifikātu. Regulējums ir stingrs. Tie darbinieki, kuriem ir noteikta šāda prasība, piemēram, valsts un pašvaldību iestādēs strādājošie, no 15. novembra vairs nevarēs turpināt darbu, nodrošinot tikai testēšanas sertifikātu. Tomēr ir izņēmums –, ja personai ir objektīvs ar veselību saistīts iemesls atlikt vakcināciju pret Covid-19.

To paredz Ministru kabineta noteikumu Nr. 662 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” 219. punkts.

Ar grozījumiem, kas stājas spēkā 14. oktobrī, tas nosaka –, ja personai ir objektīvs ar veselību saistīts iemesls atlikt vakcināciju pret Covid-19 uz noteiktu laiku, klīniskās universitātes slimnīcas speciālists var sniegt atzinumu par nepieciešamību atlikt personas vakcināciju pret Covid-19, norādot termiņu vakcinācijas atlikšanai. Ja nepieciešams, var sasaukt klīniskās universitātes slimnīcas speciālistu konsiliju, lai sniegtu atzinumu par vakcinācijas atlikšanu un vakcinācijas atlikšanas termiņu.

Šādā gadījumā, pamatojoties uz klīniskās universitātes slimnīcas speciālista atzinumu par nepieciešamību vakcināciju atlikt uz noteiktu laiku, laikposmā līdz attiecīgās personas vakcinācijai:

  • personai netiek piemērota prasība būt pilnībā vakcinētai darba pienākumu veikšanai vai dalībai klātienes studiju procesā, un persona šajā laikposmā uzrāda testēšanas sertifikātu;
  • Covid-19 testi, lai iegūtu testēšanas sertifikātu, šādā gadījumā tiek apmaksāti no valsts budžeta līdzekļiem.

To paredz MK noteikumu Nr. 662 220. punkts.

Vienlaikus jāakcentē, ka Ministru kabineta rīkojuma Nr. 720 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 5. 34. apakšpunktā uzsvērts, ka klātienes augstskolu un koledžu izglītības studiju procesā personas, kurām ir šāds speciālista vai ārstu konsilija lēmums par personas vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku, līdz pilna vakcinācijas kursa pabeigšanai piedalās tikai attālināti.

Nacionālais veselības dienests norāda, ka šādu atzinumu var izsniegt, ja pacientam ir anafilakse (pastiprināta jutība) uz kādu no vakcīnas sastāvā esošajām vielām vai anafilakse pēc 1. vakcīnas devas saņemšanas.

Šādu atzinumu var izsniegt universitāšu slimnīcu – Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas – speciālisti. Iedzīvotāja pieteikšanu atzinuma saņemšanai organizē ģimenes ārsts.

Saņemot atzinumu, iedzīvotājs to varēs uzrādīt laboratorijā, lai veiktu valsts apmaksātu laboratorisko testēšanu Covid-19 noteikšanai. Pēc testa veikšanas tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv būs pieejams digitālais sertifikāts par laboratoriskā testa rezultātu.

Citos gadījumos iedzīvotājiem, kuriem nav Covid-19 simptomu vai aizdomu par saslimšanu, laboratoriskā testēšana ir maksas pakalpojums.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI