SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. februārī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
15
15

Komandantstunda netiks turpināta. Stingrāk kontrolēs citu ierobežojumu ievērošanu

Stājas spēkā 12.02.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

11. februāra vakarā valdība pieņēma lēmumu neturpināt komandantstundas jeb mājsēdes ieviešanu nedēļas nogalēs, bet koncentrēt spēkus uz citu ierobežojumu ievērošanas kontroli, tostarp pastiprinot pārbaudes uz valsts robežas ar Lietuvu un Igauniju. No 15. februāra mainās ieceļošanas noteikumi profesionālajiem kravas transportlīdzekļu vadītājiem.

Sarunā ar plašsaziņas līdzekļiem iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens uzsvēra, ka izmaiņas ir vērstas uz vīrusa ievešanas riska mazināšanu. Nav jēgas pastiprināt ierobežojumus un turpināt mājsēdi brīvdienās, ja Latvijā nekontrolēti iebrauc vai to šķērso tranzītā personas no citām valstīm, akcentēja ministrs.

Tāpēc tiesību aktos, kas regulē ārkārtējo situāciju, ir veiktas precizējošas izmaiņas, lai apgrūtinātu iespējas “apiet sistēmu”, norādot nepatiesus datus covidpass.lv apliecinājumā, un pastiprinātu kontroli uz valsts robežas.

Atslābumam gan nav pamata, un ierobežojumi netiek mazināti. Gluži otrādi, spēki tiks koncentrēti uz pulcēšanās ierobežojumu kontroli, drošas tirdzniecības pasākumu ievērošanu, personu, kuras atrodas mājas karantīnā vai izolācijā, stingrāku uzraudzību.

Pastiprināta kontrole uz iekšējām robežām

Jau šobrīd ir jāievēro vairāki drošības noteikumi, lai cilvēki vispār varētu ieceļot Latvijā.

Latvijā var ieceļot personas, kurām pēdējo trīs diennakšu laikā ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs vai ir ārsta izziņa, kas apliecina, ka persona nav infekcioza. Papildus tam personas no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, Šveices Konfederācijas un Apvienotās Karalistes ar starptautisko pasažieru pārvadājumiem vai privāto transportlīdzekli no 11. līdz 25. februārim iebraukt Latvijā var tikai būtisku un neatliekamu iemeslu dēļ, ko apliecina attiecīgi dokumenti.

Lai pastiprinātu personu, kuras šķērso Latviju privātos transporta līdzekļos, kontroli, turpmāk Valsts policijai un Valsts robežsardzei turpmāk nāks talkā Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policija.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai” paredz, ka tiesības lūgt uzrādīt negatīvu Covid-19 testu, kas veikts 72 stundu laikā pirms ieceļošanas, vai citu dokumentu, kas apliecina, ka persona nav infekcioza, kā arī pārbaudīt, vai persona ir aizpildījusi pašapliecinājumu informācijas sistēmā covidpass.lv, ir ne tikai Valsts robežsardzei un Valsts policijai, bet arī Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijai.

“Minētie grozījumi veicinās kompetento iestāžu realizējamo kontroļu blīvumu uz valsts robežas ar Lietuvu un Igauniju,” teikts grozījumu anotācijā.

Papildus minētajam personām pirms iebraukšanas Latvijā ar privātu transportlīdzekli, aizpildot pašapliecinājumu personu uzraudzības sistēmas vietnē covidpass.lv, būs jāuzrāda arī transportlīdzekļa reģistrācijas numurs.

Ierobežots laiks tranzītam

Savukārt grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” paredz stingrākus nosacījumus personām, kuras Latviju šķērso tranzītā.

No 15. februāra Latvija tranzītā būs jāšķērso 12 stundu laikā pēc apliecinājuma anketas aizpildīšanas personu uzraudzības sistēmā covidpass.lv, izņemot:

  • starptautisko pasažieru pārvadājumu pasažieriem, kuriem Latvijas Republikas teritorija tranzītā jāšķērso 48 stundu laikā;
  • transporta pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbiniekiem, kravas vai tehnisko reisu apkalpes locekļiem, kuriem Latvijas Republikas teritorija tranzītā jāšķērso 72 stundu laikā;
  • kuģa apkalpes locekļiem, kā arī jūrniekiem, kuriem jānokļūst savā darbavietā uz kuģa vai nepieciešams atgriezties no tā;
  • gaisa kuģa apkalpes locekļiem;
  • gaisa kuģa pasažieriem, kuri šķērso Latvijas Republikas teritoriju tranzītā, nepametot lidlauka kontrolējamo zonu un uzturoties tajā ne ilgāk par 24 stundām, ja var uzrādīt apstiprinājumu tranzīta lidojumam.

Mainās nosacījumi kravas auto vadītājiem

Noteikumi paredz, ka transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbiniekiem un pasažieru, kravas vai tehnisko reisu apkalpes locekļiem, tai skaitā, ja tie dodas uz darba pienākumu veikšanas vietu vai atgriežas no tās, Covid-19 tests pirms iebraukšanas Latvijā nav jāveic.

Taču stingrāki noteikumi attiecināti uz profesionālajiem kravas transportlīdzekļu vadītājiem. Proti, profesionālajiem kravas transportlīdzekļu vadītājiem Covid-19 tests nav jāveic tikai tad, ja  Latvijā plānots uzturēties ne ilgāk kā 72 stundas vai valstī ar augstu saslimstības risku pēdējo 14 dienu laikā kopumā pavadīts mazāk par 72 stundām.

Piemērs: vadītājs uzturēsies valstī mazāk par 72 stundām. Ja vadītājs, pildot darba pienākumus, Latvijā uzturas ilgāku laiku, bet no Latvijas izbrauc 71 stundu pēc iebraukšanas Latvijā, Covid-19 tests nav jāveic.

Savukārt, ja vadītājs Latvijā plāno uzturēties ilgāk par 72 stundām vai pēdējo 14 dienu laikā ir pavadījis vairāk par 72 stundām valstī ar augstu saslimstības rādītāju, tad ir nepieciešams veikt Covid-19 testu.

Piemērs: vadītājs uzturēsies valstī mazāk par 72 stundām vai iepriekšējo divu nedēļu laikā ir pavadījis 4 diennaktis Nīderlandē. Ja vadītājs, pildot darba pienākumus, Latvijā uzturas vairāk nekā 72 stundas, tad nepieciešams veikt Covid-19 testu Latvijā. Savukārt, ja vadītājs pēdējo divu nedēļu laikā  ir uzturējies vairāk nekā 72 stundas Nīderlandē, kas ir iekļauta valstu sarakstā ar augstu saslimstības rādītāju, tad tests jāveic pirms ieceļošanas Latvijā.

Šāds regulējums paredzēts MK noteikumu Nr. 360 35.4 3. apakšpunktā, kas stājas spēkā 15. februārī. 

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI