SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
02. februārī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Reģistri
5
5

Uzņēmumu reģistrs pakalpojumus sniegs tikai attālināti

Stājas spēkā 02.02.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Turpmāk Uzņēmumu reģistrs (UR) sniegs pakalpojumus tikai attālināti – tā paredz grozījumi likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” un grozījumi Komercķīlas likumā, kas stājas spēkā 2. februārī.

Grozījumu nepieciešamība tiek pamatota ar to, ka tie izstrādāti atbilstoši Ministru kabineta 2020. gada 14. maija sēdes protokola Nr. 33 15.§ 4. punktam, kas nosaka uzdevumu visām ministrijām izvērtēt digitālos risinājumus, kuri ieviesti ārkārtējās situācijas laikā un kurus ir lietderīgi saglabāt kā patstāvīgas alternatīvas.

Turklāt “Valdības rīcības plāna Deklarācijas par Artura Krišjāņa Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanai” 177.2. punkts paredz UR pakalpojumu modernizāciju, lai ieviestu klientu pašapkalpošanās principa ieviešanu, norādīts likumprojekta anotācijā.

Ar grozījumiem no likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” tiek izslēgts 4. panta 5.1 punkts, kurš paredzēja, ka UR normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā apliecina parakstus, kā arī 4.1 pants “Personas paraksta apliecināšana”.

Savukārt no 7. panta sestās daļas izņemti vārdi “vai pie Uzņēmumu reģistra amatpersonas” un teikums traktēts šādi: to personu parakstu paraugiem, kurām uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā) piešķirtas paraksta tiesības, jābūt apliecinātiem Bāriņtiesu likumā noteiktajā kārtībā vai pie zvērināta notāra. Tāpat jābūt apliecinātai arī šo personu rīcībspējai.

Savukārt grozījums Komercķīlas likumā paredz no tā izslēgt 14. panta ceturto daļu, kas nosaka: pieteikumu komercķīlas līguma pušu vārdā var par maksu iesniegt komercķīlu reģistra turētāja amatpersona, iepriekš pārbaudot attiecīgo personu rīcībspēju un pilnvarnieka vai pārstāvja pilnvaru apjomu. Par pieteikuma iesniegšanu komercķīlu reģistra turētāja amatpersona taisa apliecinājumu, kurā personas apliecina, ka komercķīlu reģistra turētājam iesniegtais pieteikums un tam pievienotie dokumenti atbilst to sniegtajai informācijai.

Pamatojoties uz valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, Uzņēmumu reģistrs pārtrauca klātienes klientu apkalpošanu. Slēdzot vienu no pakalpojumu sniegšanas kanāliem, tika secināts, ka joprojām pilnvērtīgi var nodrošināt visu UR uzticēto funkciju izpildi. Jebkura pieteikuma iesniegšana ir iespējama elektroniskā formā, ja personām ir e-paraksts. Savukārt, ja kādu iemeslu dēļ persona nevar vai nevēlas iesniegt pieteikumu elektroniski, tad ir iespējams to iesūtīt pa pastu, norāda likumprojekta autori.

Jau vairākus gadus tika nodrošināta situācija, kad visus pieteikumus ierakstu izdarīšanai reģistra vestajos reģistros var iesniegt elektroniski – lielākajam gadījumu skaitam ir izveidots e-pakalpojums, kas pieejams portālā latvija.lv. Savukārt atlikušajos gadījumos (piemēram, komersantu reorganizācija), kuros e-pakalpojums nebija izveidots, nepieciešamo informāciju un dokumentus var iesūtīt e-pastā vai oficiālajā elektroniskajā adresē.

Līdz šim UR pieteikumu iesniegšanu nodrošināja dažādos kanālos: elektroniski (e-pakalpojums, e-pasts un starpsistēmu saskarnes) un papīra formā (pasts un klātiene). Paralēlu pakalpojumu sniegšanas kanālu darbības un uzturēšanas nodrošināšana ir resursietilpīga. Tāpēc reģistra stratēģiskais mērķis bija samazināt pakalpojumu sniegšanas kanālu skaitu, primāri nodrošinot elektronisko risinājumu attīstību un klientu pašapkalpošanās principa ieviešanu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI