SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. augustā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide
7
7

Izstrādāti noteikumi depozīta sistēmas darbībai

Stājas spēkā 18.08.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 18. augustā, stājas spēkā “Depozīta sistēmas darbības noteikumi”, ar kuriem noteikts normatīvais regulējums, lai 2022. gada 1. februārī Latvijā sāktu darboties depozīta sistēma.

Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 519 “Depozīta sistēmas darbības noteikumi” mērķis ir noteikt normatīvo regulējumu depozīta sistēmas darbībai atbilstoši grozījumos Iepakojuma likumā ietvertajam deleģējumam, norādīts likumprojekta anotācijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie noteikumi paredz depozīta iepakojuma apsaimniekošanas maksu, to pieņemšanu un prasības kuponiem, depozīta sistēmas operatora izvēli, prasības tā darbībai un līgumam par depozīta sistēmas darbības nodrošināšanu, kā arī pārskata iesniegšanu un izskatīšanu, depozīta sistēmas darbības pārtraukšanas procedūru un infrastruktūras nodošanu, lai nodrošinātu depozīta sistēmas darbības nepārtrauktību.

MK 11. augustā apstiprinātajos noteikumos noteikti dzērienu veidi un dzērienu iepakojumi, kam jāpiemēro depozīta sistēma. Tie ir:

  • stikla pudeles ar tilpumu no 0,1 līdz 3 l (neieskaitot);
  • stikla pudeles citiem fermentētiem produktiem ar alkohola saturu līdz 6% no 0,1 līdz 0,75 l (neieskaitot);
  • plastmasas (PET materiālu grupa) pudeles ar tilpumu no 0,1 līdz 3 l (neieskaitot);
  • plastmasas pudeles alum un citiem fermentētiem produktiem ar alkohola saturu līdz 6% no 0,1 līdz 0,5 vai 1 l;
  • skārdenes ar tilpumu no 0,2 līdz 1 l.

Depozīta maksa noteikta desmit centu apmērā par iepakojuma vienību, tāpat kā tas ir Lietuvā un Igaunijā, norāda VARAM. Tā tiks piemērota gan Latvijā, gan ārvalstīs ražoto dzērienu depozīta iepakojumam.

Depozīta maksa pienāksies, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme, svītrkods vai kvadrātkods un iepakojums būs iztukšots.

Paredzēta iespēja nodot arī saplacinātu iepakojumu, ja tiks nodrošināta digitāla sistēmas lietotāja autentifikācija, taču depozīta operators var izvēlēties, vai izmantot šo risinājumu.

Saņemot izlietoto dzērienu depozīta iepakojumu, iedzīvotājam atmaksās depozīta maksu bezskaidras naudas norēķinu veidā vai izsniegs čeku par atbilstošu summu. Vietās, kur depozīta iepakojumu pieņem manuāli, depozīta maksu varēs iegūt skaidrā naudā.

Izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma pieņemšanas iespējas būs nodrošinātas visā valsts teritorijā. Paredzēts izlietoto dzērienu depozīta iepakojumu pieņemt tirdzniecības vietās vai to tuvumā (līdz 150 m), iepakojuma pieņemšanas punktos un šķiroto atkritumu savākšanas laukumos. Depozīta iepakojuma pieņemšana ārpus tirdzniecības vietām paredzēta tikai tādos gadījumos, ja tirdzniecības vietai nav pietiekamas platības, lai pieņemtu depozīta iepakojumu.

Noteikumi paredz, ka depozīta sistēmas operators noteiktā kārtībā kompensēs mazumtirgotāju izmaksas par depozīta iepakojuma savākšanu no galalietotāja (pieņemšanu, šķirošanu, uzglabāšanu un iekraušanu). Depozīta iepakojuma apsaimniekošanas maksas apmērs būs atkarīgs no pieņemšanas veida (manuāli vai ar automātiem).

Saskaņā ar Iepakojuma likumu Valsts vides dienests pieņems lēmumu par depozīta sistēmas operatoru un slēgs līgumu par depozīta sistēmas darbības nodrošināšanu.

Tiek prognozēts, ka depozīta sistēmā iekļauto dzērienu iepakojums būs 23 000 tonnas gadā, kas ir aptuveni 8–10% no kopējā iepakojuma masas (255 000 tonnu gadā), norādīts noteikumu projekta anotācijā.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI