SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Finanses
1
1

Kredītu reģistrā – informācija par atbalsta pasākumiem cīņai pret Covid-19

Stājas spēkā 06.05.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Kredītu reģistrā, kuru uztur un attīsta Latvijas Banka, turpmāk tiks iekļauta arī informācija par atbalsta pasākumiem koronavīrusa Covid-19 pandēmijas izraisīto ekonomisko seku novēršanai. Tāpat paredzēta iespēja Kredītu reģistra dalībniekiem efektīvāk nodrošināt ar valsts galvojumu programmām saistīto ziņu nodošanu “Attīstības finanšu institūcijai “Altum””.

To paredz grozījumi, kas veikti “Kredītu reģistra noteikumos” un “Noteikumos par elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku”, kas stājas spēkā šodien, 6. maijā.

Grozījumi veikti, lai Kredītu reģistra dalībniekiem un Valsts kasei būtu pieejama pilnīgāka informācija personu kredītspējas izvērtēšanai, savukārt Latvijas Bankai un Finanšu un kapitāla tirgus komisijai – nepieciešamā informācija par Covid-19 pandēmijas ietekmi uz kreditēšanu un kredītsaistību izpildi kopumā.

Kredītu reģistra noteikumu 8. punkts “Vispārīgās ziņas par klienta saistībām” un 9. punkts “Vispārīgās ziņas par klienta galvinieka saistībām” tiek papildināts ar norādi par atbalsta pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību un šo pasākumu piemērošanas sākuma datumu.

Iekļaujot reģistrā ziņu “Norāde par atbalsta pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību”, norāda klienta saistību izpildes gaitai piemēroto atbalsta pasākumu veidu saskaņā ar “Atbalsta pasākumu sakarā ar Covid-19 izplatību kodu sarakstu” (atbalsta pasākumu veids – individuāls, privātais vai publiskais moratorijs). Ja klienta saistību izpildes gaitai secīgi piemēro dažādus atbalsta pasākumus saskaņā ar “Atbalsta pasākumu sakarā ar Covid-19 izplatību kodu sarakstu”, norāda pēdējo atbalsta pasākumu.

Kredītu reģistrā tiek ieviesti arī jauni nodrošinājumu veidu kodi papildu garantiju un portfeļgarantiju programmām, ar kurām tiek sniegtas centrālās valdības garantijas komersantiem sakarā ar Covid-19 izplatību.

Ja reģistra dalībnieks vai Valsts kase iekļāvusi reģistrā ziņas par klienta saistībām, kurām piemēroti atbalsta pasākumi sakarā ar Covid-19 izplatību, un 2020. gada 31. martā šīs klienta saistības nebija izbeigušās un attiecīgās tiesības un saistības vai prasījuma tiesības nebija nodotas citai personai, reģistra dalībnieks vai Valsts kase līdz 2020. gada 31. jūlijam iekļauj reģistrā ziņu “Norāde par atbalsta pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību” un ziņu “Atbalsta pasākumu sakarā ar Covid-19 izplatību piemērošanas sākuma datums”.

Atbilstoši “Attīstības finanšu institūcijas “Altum”” priekšlikumam paredzēta iespēja Kredītu reģistra dalībniekiem efektīvāk nodrošināt ar valsts galvojumu programmām saistīto ziņu nodošanu “Attīstības finanšu institūcijai “Altum””. Tā Kredītu reģistra dalībniekiem būs iespēja, nevis pienākums, skaidro Latvijas Banka.

Kredītu reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kuru ir izstrādājusi un uztur Latvijas Banka. Kredītu reģistrā Latvijas Banka vāc, uzkrāj un glabā ziņas par Kredītu reģistra dalībnieku un ierobežotu Kredītu reģistra dalībnieku klientiem un klientu galviniekiem, viņu saistībām un to izpildes gaitu. Plašāku informāciju par Kredītu reģistru var iegūt šeit.

***

Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” aktuālā versija un citi ar Covid-19 saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti ir pieejami vietnes likumi.lv sadaļā “Covid-19”. Visus aktuālos normatīvos aktus oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” publicē nekavējoties pēc to saņemšanas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI