SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Dambe
LV portāls
07. februārī, 2020
17
17

Pētījums: darba devējs visaugstāk vērtē personību un pieredzi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai sekmētu biznesa domāšanu un noteiktu uzņēmējdarbībai nepieciešamās prasmes jauniešiem, kuri, uzsākot izglītības ieguvi, nevar paredzēt darba tirgus aktualitātes tuvākajos gados, tika veikts “Jauno uzņēmēju centra “Jobs & Society”” pētījums par tirgū pieprasītajām prasmēm. Pētījums realizēts ar programmas “Erasmus+: Jaunatne darbībā” atbalstu, un tajā apkopoti vairāk nekā 4000 vakanču portālu darba sludinājumu Latvijā un Igaunijā.

Pilotpētījuma laikā 2017. gada novembrī apkopoti dati no vakanču portāliem www.cv.lv Latvijā un www.cv.ee Igaunijā.

Pētījumā apstiprinājies, ka darba devēji meklē ne tik daudz konkrētu zināšanu un prasmju ekspertus, bet gan tādus darbiniekus, kas iekļaujas organizācijas kultūrā un kolektīvā, jo konkrēta izglītība, specifiskas zināšanas un tehniskās prasmes ir norādītas tikai mazliet vairāk nekā pusei no visām izpētītajām vakancēm. Salīdzinoši biežāk tiek norādīts uz nepieciešamību pēc konkrētām personības iezīmēm. Otra biežāk izvirzītā prasība ir valodu prasme.

Vērtējot Latvijas un Igaunijas darba sludinājumos iekļauto prasību atšķirības, novērojams, ka Igaunijā biežāk nekā Latvijā sludinājumos iekļautas tādas prasības kā precizitāte, stresa noturība un analītiskā domāšana. Savukārt Latvijā biežāk nekā Igaunijā sludinājumos iekļautas prasības pēc augstākās izglītības un krievu valodas prasmes.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI