SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. janvārī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Satiksme
3
17
3
17

Mainīti pasta pakalpojumu tarifi

Stājas spēkā 01.01.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

No 1. janvāra stājās spēkā jauni pasta pakalpojumu tarifi, kuri paredz lielāku maksu par vēstuļu sūtīšanu. Vienlaikus atsevišķi citi pasta pakalpojumi kļuvuši lētāki.

Universālā pasta pakalpojuma (UPP) tarifu izmaiņas skars tikai regulēto tirgus segmentu, izņemot abonēto preses izdevumu piegādes tarifus. Valsts akciju sabiedrība “Latvijas pasts” informē, ka vidējais iekšzemes sūtījumu tarifu pieaugums būs 18%, bet vidējais pārrobežu sūtījumu tarifu kāpums – 39% vēstuļu korespondencei un 6% – paku sūtījumiem.

Jaunais tarifu modelis paredz līdzšinējo 240 dažādo pamata tarifu vietā pāriet uz vienkāršotu sistēmu, kurā jebkura sūtījuma tarifu ietekmē tikai trīs faktori:

  • sūtījuma svars;
  • sūtījums ir vienkāršs, ierakstīts vai apdrošināts;
  • ģeogrāfiskā zona, uz kuru sūtījums jānogādā.

Dalījumu zonās ietekmē gan sūtījumu pieprasījums uz attiecīgo valsti – jo tas lielāks, jo zemāka sūtījumu pašizmaksa –, gan citas izmaksas, arī sūtījumu piegādes tarifi konkrētas adresātvalsts teritorijā.

Turklāt, klientam pašam noformējot sūtījumu “Latvijas pasta” interneta pašapkalpošanās vietnē, ierakstītu un apdrošinātu sūtījumu pārsūtīšanas tarifi būs zemāki. Šādi veicot noformēšanu, sūtījuma ierakstīšanas un apdrošināšanas maksa samazināsies par 29%. Jaunās UPP izmaksas ikviens ērti var aprēķināt “Latvijas pasta” digitālajā tarifu kalkulatorā šeit.

Jaunā sistēma paredz atteikšanos no sūtījumu iedalīšanas divās klasēs – A un ekonomiskajā B klasē –, turpmāk paredzot tikai prioritāro A klases piegādi.

Turpmāk mainīta arī sūtījumu klasifikācija, atsakoties no līdz šim ierastā dalījuma vēstulēs, pastkartēs, bandrolēs, sīkpakās un pasta pakās. Tā vietā visi sūtījumi tiks iedalīti divās lielās grupās:

  • vēstuļu korespondences sūtījumi, kas ietvers līdzšinējās pastkartes, vēstules, sīkpakas un bandroles;
  • pasta paku sūtījumi.

No 2020. gada 1. janvāra maksa par vienkāršas A klases vēstuļu korespondences sūtījumu Latvijas teritorijā svarā līdz 20 gramiem būs viens eiro līdzšinējo 0,57 eiro vietā. Savukārt ierakstītas vēstules sūtīšana Latvijā svarā līdz 20 gramiem maksās 1,62 eiro (iepriekš – 1,42 eiro). Tādas pašas ierakstītas vēstules sūtīšana, izmantojot vietni www.manspasts.lv, maksās 1,44 eiro. Apdrošinātas vēstules sūtīšana Latvijā svarā līdz 20 gramiem maksās 1,64 eiro, pieskaitot 2% no sūtījuma apdrošināšanas summas (iepriekš maksa bija 2,28 eiro).

Daļai pakalpojumu tarifi samazināsies

Vislielākais samazinājums skars iekšzemes pasta pakas sūtījumus svarā no 15 kilogramiem (kg) – no 11,23 eiro uz 8,04 eiro. Bet, piemēram, apdrošinātu sīkpaku svarā no 50 līdz 100 g turpmāk varēs nosūtīt kā apdrošinātu pasta sūtījumu par 1,91 eiro (iepriekš 3,56 eiro) – tas ir samazinājums par 46%.

Atbilstoši jaunajiem tarifiem, Latvijas teritorijā nosūtot līdz 50 g smagu ierakstītu vēstuļu korespondences sūtījumu, kas iepriekš klasificēts kā sīkpaka, piegāde izmaksās par 23% zemāk nekā līdz šim – 2,46 eiro vietā 1,89 eiro. Arī vienkāršas pasta pakas nosūtīšana Latvijas teritorijā svarā no 5 kg būs lētāka – 5,73 eiro vietā tie būs 4,74 eiro, kas ir samazinājums par 17%.

Maksa par vienkāršas A klases vēstules sūtījumu līdz 20 gramiem Latvijas teritorijā būs 1 eiro līdzšinējo 0,57 eiro vietā.

Daļa tarifu samazināsies arī sūtījumiem uz ārvalstīm. Piemēram, no 2020. gada 1. janvāra ierakstīta vēstuļu korespondences sūtījuma nosūtīšana uz Igauniju svarā virs 1 kg maksās par 23% mazāk, savukārt 3 kg pasta pakas nosūtīšana uz Beļģiju būs par 19% lētāka.

Vienkāršs vēstuļu korespondences sūtījums svarā līdz 20 gramiem uz Lielbritāniju maksās 1,42 eiro (iepriekš – 0,78 eiro), bet ierakstīts un apdrošināts vēstuļu korespondences sūtījums svarā līdz 20 gramiem uz Īriju maksās 4,17 eiro, pieskaitot 2% no sūtījuma apdrošināšanas summas (iepriekš – 2,56 eiro).

“Latvijas pasts”, kas Latvijā sniedz UPP pakalpojumus, jauno tarifu projektu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) iesniedza šī gada aprīlī. Latvijas UPP tarifi un to struktūra nebija mainīti vairāk nekā 10 gadu.

UPP (ietver vēstuļu korespondences un pasta paku sūtījumus) sniedzējam ir pienākums nodrošināt lietotājiem visā Latvijas teritorijā vienādas iespējas saņemt UPP par vienotu tarifu, kas ir ekonomiski pamatots. Pakalpojumu tarifus pasta nozarē nosaka pasta komersants, bet UPP tarifus apstiprina SPRK. Atbilstoši Pasta likumam SPRK pienākums ir konkursa kārtībā noteikt UPP sniedzēju, uzraudzīt pasta pakalpojumu sniegšanu (arī UPP) un pasta nozares normatīvo aktu ievērošanu.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI