SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Finanses
35
35

Jaunas atlīdzināmo izdevumu normas komandējumu noteikumos

Stājas spēkā 29.11.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Komandējuma un darba braucienu noteikumu izmaiņas ietekmēs komersantus, organizācijas, iestādes un citas institūcijas un viņu darbiniekus, ierēdņus, karavīrus, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi, valsts drošības iestādes amatpersonas un citas fiziskās personas, kuras ir algas nodokļa maksātājas un kuras dodas komandējumos vai darba braucienos, norādīts grozījumu anotācijā.

FOTO: Freepik

Ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos ir pārskatītas un paaugstinātas komandējuma un darba brauciena izdevumu kompensācijas normas gan Latvijā, gan dodoties uz ārvalstīm.

Ar Ministru kabineta 2010. gada 12. oktobra noteikumu Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi” grozījumiem, kas stājas spēkā šopiektdien, 29. novembrī, ir papildināts arī valstu saraksts, kurās līdz šim komandējuma izdevumu normas nebija noteiktas.

Komandējumu un darba braucienu diennakts normu apmērs ir pārskatīts, ņemot vērā inflācijas rādītājus, un pietuvināts komandējumu diennakts normu apmēram, ko kompensē citas Baltijas valstis, paskaidrots anotācijā.

Jau ilgstoši komandējumiem pa Latviju noteiktais dienasnaudas apmērs bija 6 eiro, turpmāk tie būs 8 eiro.

Līdz šim saskaņā ar noteikumu 8.10. punktu darbinieka braukšanas izdevumus Latvijas teritorijā sabiedriskajā transportā (arī taksometros) atlīdzināja par summu, kas nepārsniedz 30% no visām komandējuma dienām noteiktās dienasnaudas kopsummas (ja iesniegti attiecīgos izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti). Ar grozījumiem noteikts, ka braukšanas faktiskos izdevumus Latvijas teritorijā sabiedriskajā transportā (arī taksometros), ja tā izmantošana ir bijusi pamatota, atlīdzina pilnā apmērā (ja ir iesniegti attiecīgos izdevumus apliecinoši attaisnojuma dokumenti).

Budžeta iestāžu darbiniekiem ir palielināta par viesnīcu atlīdzināmā izdevumu summa komandējumiem un darba braucieniem pa Latviju: Rīgā – 120 eiro (iepriekš – 57 eiro) par diennakti, citās apdzīvotās vietās – 60 eiro (iepriekš – 43 eiro) par diennakti.

Noteikumu 1. pielikumā minētās izdevumu diennakts normas komandējumiem (darba braucieniem) uz ārvalstīm ir pārskatītas, ņemot vērā Ārlietu ministrijas (Latvijas pārstāvniecību) priekšlikumus. Ārlietu ministrija regulāri sūta darbiniekus pildīt darba vai dienesta uzdevumus uz ārvalstīm, līdz ar to visciešāk saskaras ar dažādu pakalpojumu cenu izmaiņām citās valstīs, norādīts grozījumu anotācijā.

Piemēram, dienasnaudas norma komandējumiem uz ASV (Ņujorku) būs 60 eiro (palielināta par 20 eiro) un viesnīcas maksas norma – 350 ASV dolāru (palielināta par 50 dolāriem), komandējumiem uz Beļģiju dienasnauda būs 60 eiro (+20 eiro) un viesnīcas maksas norma – 250 eiro (+50 eiro), savukārt komandējumiem uz Zviedriju šo izdevumu norma būs attiecīgi 50 eiro (+10 eiro) un 260 eiro (+40 eiro).

Ne visu izdevumu normas ir pārskatītas. Komandējumiem uz atsevišķām valstīm dienasnauda un/vai viesnīcas maksas norma nav mainīta.

Labs saturs
35
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI