SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

VID varēs stingrāk vērsties pret PVN krāpniekiem

Stājas spēkā 12.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada jūnijā VID Nodokļu un muitas policija apturēja noziedzīgu PVN izkrāpšanas shēmu, ar kuru, pēc sākotnējiem aprēķiniem, valsts budžetam nodarīts gandrīz pusmiljona eiro zaudējums. Shēmā bija iesaistīti vairāk nekā 25 ar kartona ražošanu saistīti uzņēmumi. Shēmas “klienti” (uzņēmumi) savās PVN deklarācijās iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem. Uzsākts kriminālprocess. Avots: VID

LV portāla infografika

Lai vēl stingrāk apkarotu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas shēmas, likumdevēji Valsts ieņēmumu dienestam noteikuši vairākas jaunas tiesības šī nodokļa administrēšanā. Piemēram, no PVN maksātāju reģistra līdz šī gada 20. septembrim jāizslēdz tādi reģistrētie nodokļa maksātāji, kuri deklarācijā par pēdējiem 12 kalendāra mēnešiem nebūs norādījuši nevienu darījumu.

Jaunās normas paredzētas Pievienotās vērtības nodokļa likuma grozījumos, kuri stājas spēkā šodien, 12. jūlijā.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informē: sākot no šā gada 12. jūlija, Valsts ieņēmumu dienestam būs plašākas tiesības izslēgt no PVN maksātāju reģistra tādus PVN maksātājus, kuri savās PVN deklarācijās sešu mēnešu periodā nebūs norādījuši nevienu darījumu vai arī būs veikuši visu uzņēmuma amatpersonu nomaiņu.

Lai turpmāk vairs nebūtu iespējams PVN krāpniecības shēmās izmantot jau reģistrētu PVN maksātāju reģistrācijas numurus, VID ir noteikts pienākums līdz 2019. gada 20. septembrim no PVN maksātāju reģistra izslēgt t. s. “gulošos” jeb neaktīvos uzņēmumus, proti, tādus uzņēmumus, kuri laika posmā no 2018. gada 1. jūlija līdz 2019. gada 30. jūnijam savā PVN deklarācijā nav norādījuši nevienu ar PVN apliekamu darījumu.

Savukārt, lai krāpnieciski netiktu izmantots īpašais PVN režīms preču importa darījumos, likuma 85. panta ceturtajā daļā ir paredzēti papildu nosacījumi šī PVN režīma piemērošanai.

Ar grozījumiem likumā, iestājoties katram izslēgšanas apstāklim atsevišķi, tiek noteikta reģistrēta PVN maksātāja izslēgšanas kārtība no VID PVN maksātāju reģistra, kā arī nosacījumi atkārtotai reģistrācijai VID PVN maksātāju reģistrā.

VID uzsver, ka izmaiņas likumā ļaus vēl efektīvāk ierobežot krāpnieciskos darījumus tieši pievienotās vērtības nodokļa jomā, kas ir viens no izplatītākajiem un pierādīšanas ziņā sarežģītākajiem krāpšanās veidiem un nodara būtisku kaitējumu valsts budžeta ieņēmumiem.

Pēc VID datiem, par 2017. gadu konstatēti 553 reģistrēti PVN maksātāji, kas trīs mēnešus bija iesnieguši PVN deklarācijas, neuzrādot darījumus, ar kuriem tiek īstenotas priekšnodokļa atskaitīšanas tiesības, bet vēlāk deklarēja kopējo darījumu vērtību mēnesī virs 70 000 eiro. Tādējādi 2017. gadā un 2018. gada pirmajā pusgadā tika radīti PVN zaudējumi valsts budžetam 40,8 miljonu eiro apmērā, minēts grozījumu anotācijā.

VID Sabiedrisko attiecību daļas speciālisti norāda, ka plašāka informācija par izmaiņām šajā likumā pieejama VID tīmekļa vietnes www.vid.gov.lv sadaļā “Nodokļi/Pievienotās vērtības nodoklis/Informatīvie un metodiskie materiāli”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI