SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Politika
6
6

Nodod atklātībai arī VDK aģentūras uzskaites papildu kartotēku

Stājas spēkā 01.06.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Sestdien, 1. jūnijā, stājas spēkā Saeimas steidzamības kārtā 9. maijā pieņemtie grozījumi likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu”. Grozījumi bija nepieciešami, lai nodrošinātu likumīgu pamatu pilnīgai Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) rīcībā esošo VDK dokumentu publiskošanai.

VDK dokumentu izpētes komisijas pārstāvji, analizējot tiesu lietas par sadarbības fakta konstatēšanu, secināja, ka LNA mājaslapā nav publicēti visi dokumenti, kuri saskaņā ar minēto likumu bija jānodod atklātībai, sākot ar 2018. gada decembri.

Grozījumi likumā “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” paredz, ka līdztekus jau publiskotajiem VDK dokumentiem tiek publiskotas arī:

  • VDK aģentūras uzskaites papildu kartotēka;
  • no VDK aģentūras statistiskās kartotēkas izslēgtās, iznīcināšanai paredzētās VDK aģentu, rezidentu, kā arī tikšanās un konspiratīvo dzīvokļu turētāju uzskaites kartītes.

Likums paredz, ka minētie VDK dokumenti ir publiski pieejami bez ierobežojumiem, ja vien tie nesatur informāciju par cietušajiem vai trešajām personām, kā noteikts līdz šim, kā arī par VDK darbinieku, informatoru un ar VDK darbību saistīto amatpersonu veselības stāvokli, seksuālo orientāciju un dzimumdzīvi.

Latvijas Nacionālā arhīva rīcībā esošie VDK dokumenti ir pieejami arhīva tīmekļvietnē.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI